Ziemniaki w przepysznej odsłonieFlickr / Glen MacLarty/ CC BY 2.0

Placki ziemniaczane inaczej, czyli po szwajcarsku. Chrupiąca alternatywa zachwyca dzięki nietypowym składnikom

Ziemniaki można przygotować na najróżniejsze sposoby. Jednak placki na ich bazie są bezkonkurencyjnym przysmakiem. Tym razem warto przyjrzeć się ich szwajcarskiej odsłonie. Posiada ona nietypowe składniki, które sprawiają, że danie szybko znika z talerzy.

Nie da się ukryć, że ziemniaki są uwielbianym warzywem. Potrawy, które z nich powstają niejednokrotnie potrafiły przyprawić nas o zachwyt. Jednym z najpopularniejszych dań są kultowe placki ziemniaczane. Ich szwajcarska wersja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy.

Media właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłościMedia właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłościCzytaj dalej

Wyśmienite ziemniaki w szwajcarskiej odsłonie

Ziemniaki nie raz potrafiły nas mocno zaskoczyć. Niedawno wspominaliśmy o właściwościach ich soku. Teraz warto przyjrzeć się sposobom na ich przyrządzenie. Przepis na niecodzienne placki ziemniaczane jest prosty, jednak znajdziemy w nim nietypowe składniki. Należą do nich boczek i kminek. Co nam będzie potrzebne do przygotowania tego dania?

  • 10 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 5 żółtek
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • kminek (może być mielony lub w ziarnach)

Dzisiaj grzeje:

  1. Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie było
  2. Monika Olejnik szaleje na jachcie, nie znaliśmy jej od tej strony. Ciężko uwierzyć, ile ma lat
  3. Mimo że przypominają rozgotowany makaron, są cennym łupem dla grzybiarzy. Wiemy, gdzie je znaleźć

Ziemniaki w tym wydaniu zachwyca domowników

Na początku musimy obrać ziemniaki i marchewki. Po opłukaniu ścieramy je na tarce o sporych oczkach. Tak samo postępujemy z cebulami. Warzywa mieszamy z żółtkami jajek oraz przyprawami. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy drobno rozdrobniony boczek tak aby stał się chrupiący. Kiedy ostygnie, dodajemy go do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto wykładamy na rozgrzany olej małymi porcjami. Placki powinny zarumienić się z obu stron. Gotowe przysmaki powinniśmy wyłożyć na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Jajka po japońsku zdobywają popularność wśród Polaków. Dzięki 1 trikowi wychodzą idealne, zrobisz je w parę chwilJajka po japońsku zdobywają popularność wśród Polaków. Dzięki 1 trikowi wychodzą idealne, zrobisz je w parę chwilCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Chciał tylko przesunąć trochę meble w mieszkaniu. W nodze od stołu znalazł niezwykle cenny skarb
  2. Koronawirus w reprezentacji Polski. PZPN potwierdza
  3. Ubóstwiana surówka z czerwonej kapusty, jej sekretem jest jeden składnik. Zawsze wychodzi wyśmienita
  4. Wystarczy pić sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć jego dobroczynnie działanie. Tanie rozwiązanie, a efekty zadziwią każdego
  5. Przyłapana, nikt nie spodziewał się, że nie zawsze robi je sama. Paparazzi zrobili kompromitujące zdjęcia
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: Interia

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł