Ziemniaki w formie pureeScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Gotuj to sam !!!

Ze zwykłego puree ziemniaczanego zrobiła jesienny majstersztyk kulinarny. Wszystko za sprawą 2 dodatkowych składników

Ziemniaki są bez wątpienia jednym z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni. Sposoby na ich przygotowanie niejednokrotnie potrafiły wprawić nas w osłupienie. Tym razem warto postawić na jesienne puree z dwoma nietypowymi dodatkami. Justyna nie spodziewała się, że efekt będzie tak oszałamiający.

Smakowite ziemniaki niejednokrotnie wywoływały zachwyt wśród smakoszy. Justyna chciała zaskoczyć domowników odświeżoną wersją puree i dodała do niego coś co nadało ziemniakom jesiennego charakteru. Obok takiej propozycji kulinarnej nie da się przejść obojętnie.

Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronChciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronCzytaj dalej

Ziemniaki w jesiennej odsłonie

Nie da się ukryć, że ziemniaki odgrywaj istotną rolę w kulinariach. Często stanowią one dodatek do dań, który sprawia, że posiłek jest o wiele bardziej sycący. Justyna przygotowując puree wzbogaciła je o dynię i parmezan. Przepis jest banalnie prosty. Potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g dyni
  • 60 g parmezanu
  • 4 gałązki szałwii
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • tarta gałka muszkatołowa
  • sól

Dzisiaj grzeje:

  1. Media właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłości
  2. Monika Olejnik szaleje na jachcie, nie znaliśmy jej od tej strony. Ciężko uwierzyć, ile ma lat
  3. Aż 90% Polaków ma jej niedobór, a konsekwencje mogą być opłakane. Podajemy, w jakich produktach jest jej najwięcej

Wyśmienite ziemniaki, które na długo zostają w pamięci

Ziemniaki w formie jesiennego puree zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Na początku miąższ dyni musimy pokroić w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na spore kawałki. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 20 minut, a po 10 minutach dodajemy do nich dynię. Liście szałwii siekamy i przesmażamy w maśle. Kiedy warzywa są już gotowe, wówczas odcedzamy je i przeciskamy przez praskę. Wzbogacamy je o starty parmezan, podgrzane mleko, masło z szałwią. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec puree doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Przepis na równie smakowite puree można znaleźć na YouTube na kanale Gotuj to sam !!!

Zdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliZdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Chciał tylko przesunąć trochę meble w mieszkaniu. W nodze od stołu znalazł niezwykle cenny skarb
  2. Koronawirus w reprezentacji Polski. PZPN potwierdza
  3. Polacy uwielbiają dolewać ją do kawy, skutki mogą być fatalne. Zamiast niej lepiej dodać 1 łyżeczkę produktu, który każdy ma w kuchni
  4. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  5. Karolina Szostak "niknie w oczach". Sama skóra i kości, jest na kontrowersyjnej diecie
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródło: Interia Kobieta

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł