Ziemniaki należy odpowiednio przygotowaćpixabay.com/Hans

Polacy masowo popełniają 1 błąd przy gotowaniu ziemniaków. Tracą mnóstwo witamin i gorzej smakują

Ziemniaki pasują praktycznie do każdego posiłku, dlatego są tak bardzo popularne. Niestety Polacy bardzo często popełniają bardzo kosztowny błąd. Przez niego ziemniaki nie smakują tak dobrze i tracą wiele witamin.

Ziemniaki królują na naszych stołach od bardzo długiego czasu. Gotujemy je przy wielu okazjach, jednak najczęściej wykorzystujemy je jako dodatek do obiadu. Czy to młode ziemniaczki, czy chcemy zrobić puree, ziemniaki bardzo często zdobią nasze talerze obok mięska oraz surówki. Niestety, większość Polaków popełnia karygodny błąd, który skutkuje stratą wielu witamin i smaku.

Najpyszniejsze kąski za mniej niż 10 zł, jest też największy jesienny hit. W Biedronce znowu zakupowy szałNajpyszniejsze kąski za mniej niż 10 zł, jest też największy jesienny hit. W Biedronce znowu zakupowy szałCzytaj dalej

Ziemniaki większość Polaków gotuje w zły sposób - oto skutki takiego błędu

Bulwy te cechuje wysoka dowolność w przygotowaniu. Można je upiec w formie łódeczek z przyprawami, usmażyć na oleju jako frytki czy ugotować i zgnieść na puree. Jeśli wybierasz ostatnią opcję, musisz wiedzieć o popularnej pomyłce, która może zniszczyć ten pyszny dodatek do obiadu. Ziemniaki nie smakują wtedy intensywnie i tracą całą gamę ważnych mikroelementów. Niestety popełniają go miliony Polaków, co jest wynikiem braku wiedzy.

Dzisiaj grzeje:

  1. Służby sanitarne ostrzegają wszystkich idących na grzyby. Jest ich 10, niepokojące
  2. PKP właśnie ogłosiło. Pasażerowie łapią się za głowy
  3. 7 dni piła wodę po ogórkach kiszonych. Osłupiała już 2 dnia widząc nieziemski rezultat

Po pierwsze gotując ziemniaki, warto zadbać o ich dobry smak. Tradycyjnie gotuje się je w mocno osolonej wodzie bez dodatku żadnych przypraw. O wiele lepszym pomysłem jest dodanie do nich jednego lub dwóch ząbków czosnku. Pamiętać należy jedynie, by obrać je z wierzchniego pergaminu. W ten sposób ząbki oddadzą mnóstwo swojego aromatu do wody, z której wchłoną go ziemniaki. Jeśli nie przepadasz jednak za smakiem czosnku, możesz do wody wrzucić gałązkę rozmarynu lub tymianku.

Największym błędem nie jest jednak brak dodatków aromatyzujących. Co więcej, pomyłka ta zdarza się także doświadczonym gospodyniom, które gotują tak z uwagi na przyzwyczajenie. Wrzucając ziemniaki do zimnej wody sprawiamy, że całe mnóstwo witamin zwyczajnie wypłukiwane jest przez płyn. Aby tego uniknąć wystarczy dodać je do gotującej się już wody - wysoka temperatura "zamknie" pory warzywa nie pozwalając mikroelementom na ucieczkę.

Gessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaGessler jest nie do poznania, wyciekło nagranie z przystojnym kucharzem z 1996 roku. Ciężko uwierzyć, jak zachowuje się uwielbiana restauratorkaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nowy pomysł rządu bolesnym ciosem w emerytów. Zagrożonych utratą pieniędzy aż 750 tys. osób
  2. Zatrważające odkrycie w domu słynnego chirurga. Nie mogli uwierzyć własnym oczom, okropne wiadomości
  3. Elżbieta od lat dolewa 3 łyżki jednego produktu do kotletów mielonych. Jej rodzina jest pewna - są najlepsze pod słońcem
  4. Lidl w trybie pilnym wycofuje niebezpieczny produkt. Natychmiast go zwróćcie, inaczej może skończyć się tragedią
  5. Mąż zdemaskował Magdę Gessler, wyznał wstydliwą prawdę. Czy Magda powinna się wytłumaczyć?
  6. Urodziła dziecko w wieku 66 lat. Jak matka z córką wyglądają po 15 latach?

Źródło: wiesz.io

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł