Frytki z obierek po ziemniakachfacebook.com/gabrysia.panika

Zostały Ci obierki po ziemniakach z obiadu? Nie wyrzucaj, zrobisz z nich obłędne frytki, będą prosić o więcej

Ziemniaki są wspaniałymi warzywami, które każdy z nas zazwyczaj ma w domu. Często obieramy je do obiadu, a skórki wyrzucamy. W poniższym przepisie zdradzamy jak je wykorzystać do zrobienia obłędnych frytek.

Ziemniaki królują na naszych stołach - często obok mięsa są głównym składnikiem wielu obiadów. Niestety, mało który Polak wie, że skórka z nawet starych ziemniaków jest nie tylko w 100% jadalna, lecz także wyjątkowo pyszna. Możesz z niej zrobić chociażby pyszne frytki.

Ziemniaki w nowej odsłonie - dzieci będą zachwycone

Jeśli często obierasz kartofle do obiadu z pewnością wiesz, jak wiele bulwy marnujesz. Często ludzie nieumiejętnie je czyszczą, przez co nawet 1/3 ziemniaka może wylądować w koszu. Jeśli jesteś jedną z osób, które do dzisiaj nie opanowały sztuki obierania - ten przepis jest wręcz stworzony dla Ciebie.

Syn Górniak nie jadł przez tydzień. Powód daje do myślenia, zaskoczył nawet znaną mamęSyn Górniak nie jadł przez tydzień. Powód daje do myślenia, zaskoczył nawet znaną mamęCzytaj dalej

Coraz częściej i głośniej mówi się o ruchu "zero waste", który polega na wykorzystywaniu wszystkiego, co możemy z dostępnych produktów i nie marnowania resztek po nich. Mnóstwo osób do niego dołącza ponieważ jest to ekologiczny i, wbrew pozorom, łatwy sposób, aby nie tylko ratować planetę, ale i sporo zaoszczędzić.

Gotowe frytki bowiem swoje kosztują, a większość dzieci zdecydowanie preferuje taką formę ziemniaków. Jeśli więc szukasz pomysłu jak niskim kosztem je przygotować, mamy świetne wieści. Możesz zrobić je z obierek. Co będzie ci do nich potrzebne?

Dzisiaj grzeje:

  1. Do zrobienia syropu z pigwy potrzebujesz tylko 2 składników. Niesamowicie wzmacnia odporność, zalecany szczególnie w sezonie infekcji
  2. Podjęli decyzję. Otwierają granicę. Polscy turyści chętnie jeżdżą w kierunku egzotycznych państw
  3. Klasa sama w sobie, ozdoba stołu i przyczyna szczerych zachwytów. Nie ma nic lepszego niż domowe ciasto rafaello

Przepis na frytki z obierek, które pokocha każdy

Składniki:

  • obierki z 1,5-2 kg ziemniaków
  • sól
  • olej
  • majonez
  • ketchup
  • ogórek konserwowy
  • 1 szalotka

Zacznij oczywiście od obrania ziemniaków. Ziemniaki koniecznie muszą być dobrze wyszorowane - znacznie łatwiej jest oczyść skórę, kiedy jeszcze na nich jest. Ziemniaki możesz wykorzystać do zrobienia obiadu, np. placków ziemniaczanych.

Po obraniu przełóż obierki do miski i jeszcze raz opłucz. Pozbędziesz się w ten sposób resztek piasku i skrobi. Wyłóż je na papierowy ręcznik i dokładnie osusz - smażenie na głębokim tłuszczu wymaga maksymalnie suchych produktów.

Olej nagrzej do około 220 stopni i partiami wrzucaj na niego obierki. Nie dodawaj ich zbyt dużo, ponieważ temperatura tłuszczu szybko spadnie i frytki mogą się nie udać. Po usmażeniu na złoty kolor wykładaj je na papierowy ręcznik w celu odsączenia. Dopraw solą.

W miseczce wymieszaj ze sobą w równych częściach majonez oraz ketchup. Ogórek konserwowy oraz szalotkę posiekaj jak najdrobniej potrafisz. Dodaj do sosu i wymieszaj. W taki sposób możesz przygotować genialną przekąskę na filmowy wieczór. Swoją wersję takich frytek zamieściła Patrycja Stencel na portalu Facebook.

Jeśli chcesz, możesz je także upiec w piekarniku bez dodatku tłuszczu - wystarczy że rozłożysz je równą warstwą na blaszce do pieczenia i upieczesz w 180 stopniu na złoty kolor. Smacznego.

Nic tak nie wzmacnia odporności jak surówka na bazie kiszonej kapusty i ogórków. 2 dodatkowe składniki i sos zapewniają jej wyjątkowy smakNic tak nie wzmacnia odporności jak surówka na bazie kiszonej kapusty i ogórków. 2 dodatkowe składniki i sos zapewniają jej wyjątkowy smakCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Porażające słowa ministra. Rząd ma już praktycznie związane ręce, pandemii nie zatrzyma
  2. Pilna konferencja Ministerstwa Rolnictwa: wiadomo, ile wyniesie pomoc dla sprzedawców kwiatów
  3. Wystarczy 1 łyżka i babciny trik, by uzyskać perfekcyjne pierogi. Robi tak zarówno Makłowicz, jak i Gessler
  4. Przenigdy nie wyrzucaj bananów z ciemną skórką. Zrobisz z nich ekspresowe ciasto, ideał wśród deserów
  5. Tysiąckrotnie lepsza niż zwykła mizeria, rodzina oniemieje z zachwytu. Koniec z dodawaniem śmietany, jeden produkt wygrywa wszystko
  6. Panika w jednej z europejskich stolic. Mieszkańcy masowo opuszczają miasto, chodzi o obostrzenia
  7. Anna Dymna przerwała milczenie. Opowiada o walce o życie, jest zdruzgotana

Źródło: Mamadu

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł