Zimne nóżkifacebook.com/smakoszepl

Jesteś fanem zimnych nóżek? 1 trick sprawi, że nigdy nie wyjdą mętne

Zimne nóżki są jedną z przystawek, bez których ciężko wyobrazić sobie rodzinne spotkania. Galareta z dodatkiem mięsa i warzyw to prawdziwy rarytas, chociaż nie zawsze wychodzi idealna. Najczęstszym problemem jest mętnienie galarety, co jednak da się uratować. Wystarczy dodać do wywaru ubite białko jaja z dwoma łyżkami octu. Dzięki temu nasze zimne nóżki będą smaczne i klarowne.

Zimne nóżki to jedna z klasycznych przystawek starych czasów. W trakcie sylwestrowych imprez czy świąt Bożego Narodzenia nie mogło zabraknąć ich na stole. Pisaliśmy na ten temat w tym artykule.

Galaretę z dodatkiem mięsa i warzyw podajemy najczęściej w towarzystwie świeżego pieczywa oraz octu, który idealnie komponuje się z jej smakiem. Galart cieszy się szczególną popularnością w Wielkopolsce. Przysmak przygotowywany na bazie wieprzowych nóżek to jednak prawdziwy rarytas dla różnych kręgów Polski.

Niewielu z nas wie o tym, jak prawidłowo przyrządzać zimne nóżki. O wyglądzie całego dania stanowią tak naprawdę prawdziwe szczegóły, jednak warto zwrócić nie uwagę. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się perfekcyjnym daniem. Tutaj znajdziecie przepis na perfekcyjne zimne nóżki.

Jabłka na zdjęciu nr 1 czy na zdjęciu nr 2 są zdrowsze? Prawdę zdradza 1 szczegółJabłka na zdjęciu nr 1 czy na zdjęciu nr 2 są zdrowsze? Prawdę zdradza 1 szczegółCzytaj dalej

Zimne nóżki - jak przyrządzić idealną galaretę?

Choć przepis wydaje się być banalnie prosty, należy pamiętać w trakcie ich przygotowywania o kilku szczegółach. Nim wieprzowe nóżki wstawimy do gotowania, powinny najpierw moczyć się w wodzie przez co najmniej kilka godzin.

Co więcej, mięso najlepiej gotować razem z warzywami i przyprawami przez ponad 2 godziny na wolnym ogniu. Dodatkowo z uchyloną pokrywką, co ma nieoceniony wpływ na późniejszy smak całego dania. Gotową galaretę zostawiamy do przestudzenia, zanim ją przecedzimy. Następnie ponownie łączymy ją z mięsem i chowamy do lodówki.

Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim kilka błędów. Między innymi włożenie mięsa do wrzącej wody może spowodować zmętnienie galarety, a to oceniane jest, jako kulinarna wpadka.

Sposoby na mętną galaretę

Najczęściej zależy nam na osiągnięciu klarownej galarety, przez którą idealnie będzie widać wszystkie składniki zimnych nóżek. Niestety nie zawsze się to udaje. Całe szczęście świat kulinariów skrywa wiele cennych wskazówek na to, jak uratować przygotowywane dania.

Aby uratować mętną galaretę, należy umieścić w wywarze ubite białko jaja oraz 2 łyżki octu. Całość trzeba bardzo dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Po kilku minutach przecedzamy gotowy wywar i gotowe.

Dzięki temu nasza galaretka będzie perfekcyjna i z pewnością nikt nie zorientuje się z popełnionego wcześniej błędu. Umieszczona w lodówce będzie możliwa do spożycia aż przez 10 dni. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł