Zimne nóżki bez dodatku żelatynywikipedia.org/ Silar CC 3.0

Mało kto wyobraża sobie "zimne nóżki" bez żelatyny. Tymczasem wystarczy wybrać 1 naturalny dodatek, będzie pysznie i zdrowo

Zimne nóżki są wyjątkowo popularnym daniem, które często podawane jest na imprezach i przyjęciach. Mało kto wyobraża sobie je jednak bez dodatku żelatyny, która pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję. Okazuje się, że 1 naturalny dodatek pozwala wykonać je bez żelatyny.

Zimne nóżki należą do grupy najbardziej tradycyjnych dań, które podawane są do stołu praktycznie na każdym świętowaniu. Delikatna galaretka i dosłownie rozpływające się w ustach mięso powoduje, że jedzenie ich jest bardzo przyjemne. Większość gotuje je z dodatkiem żelatyny, która umożliwia ścięcie się galaretki. Tymczasem wystarczy, że doda się 1 naturalny składnik, który pozwoli uzyskać wymarzoną galaretkę bez żelatyny.

Gotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnkaGotujesz rosół na kurczaku? Babcie ostrzegają, 1 część kury w ogóle się nie nadaje, nie wrzucajcie jej do garnkaCzytaj dalej

Zimne nóżki bez żelatyny - 1 składnik zmienia wszystko

Wiele osób przyrządza je na udkach z kurczaka. Niestety, drób nie zawiera wystarczająco dużo kolagenu, który pod wpływem długiego gotowania w wysokiej temperaturze przekształca się w żelatynę. O wiele lepszym wyborem jest wieprzowina, a dokładniej wieprzowe nóżki, z których możemy wygotować żelatynę. W dodatku smak takiej galarety jest o wiele intensywniejszy i smaczniejszy.

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 7 liści laurowych
  • pieprz
  • sól
  • 5 ząbków czosnku
  • natka pietruszki

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Nóżki umyj i oczyść z pozostałości po sierści i kopytach, następnie podziel je na pół.
  2. Włóż nóżki do garnka i zalej wodą aż całkowicie będą zakryte. Do nóżek dodaj także oczyszczoną golonkę.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Zbieraj powstające na powierzchni szumowiny.
  4. Obraną marchewkę i pietruszkę wrzuć do gotującego się wywaru.
  5. Do garnka wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól.
  6. Gotuj wszystko aż warzywa i mięso staną się miękkie.
  7. Po ugotowaniu oddziel mięso od kości i pokrój warzywa w kostkę.
  8. Wywar przecedź przez sito.
  9. Dodaj do wywaru czosnek przeciśnięty przez praskę.
  10. Do salaterek włóż mięso i warzywa, a następnie zalej je wywarem.
  11. Wstaw do lodówki na całą noc.

Podawaj z kilkoma kroplami octu oraz posiekana pietruszką. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Stało się. Aleksander Kwaśniewski właśnie przekazał radosną nowinę, nikt się nie spodziewał
  2. Ksiądz, który SMS-ował z szatanem otrzymał 50 mln od ministerstwa. Zbuduje "największą ambonę w polskim internecie"
  3. Pożar autokaru z polskimi turystami. Wakacje zamieniły się w koszmar
  4. Pobiła kultową jarzynową i słynny gyros. Teraz na imprezach podaje się sałatkę z chipsami, znamy przepis
  5. Joanna Krupa przypadkiem pokazała kuchnię. Jest ogromne zaskoczenie, spodziewaliśmy się czegoś innego
  6. Córka aktora Boczka z "Kiepskich" wyrosła na przepiękną kobietę. Jej mama i tata gotują nietypowe dania, jednak ona nie jada w domu rodzinnym
  7. Włochy pogrążyły się w żałobie. Nie żyje legenda piłkarskiej Italii, Polacy pamiętają go doskonale

Źródło: haps

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł