

8 Września 2020
Niesamowite zastosowanie zmywarki. Prosty trick, który wiele ulatwia
Zmywarka jest jednym z najlepszych przyjaciół zapracowanej gospodyni. Dzięki niej można zaoszczędzić wiele czasu, pracy oraz wody na żmudnym zmywaniu naczyń. Istnieje jednak niesamowite zastosowanie tego urządzenia, które ułatwia jeszcze więcej.
Zmywarka w obecnych czasach znajduje się w praktycznie każdym domu. Choć urządzenie samo w sobie nie jest tanie, w dłuższym czasie pozwala sporo zaoszczędzić. Wszak ręczne zmywanie marnuje wiele litrów wody, niszczy skórę dłoni i wymaga sporych nakładów pracy i czasu. Choć większość ludzi wykorzystuje ją w przeznaczony przez producenta sposób, można zastosować ją do niesamowitego triku. Dzięki niemu twoje przetwory nabiorą wielkiej trwałości i jakości.
W twojej kuchni stoi zmywarka? Masz ogromne szczęście
Zmywarka dzięki bardzo wysokiej temperaturze i silnym detergentom ma możliwość domycia najbardziej zabrudzonych naczyń. Silny strumień wody potrafi nawet doczyścić przypalone garnki, które tradycyjnym sposobem często trzeba odmaczać i szorować drucianą szczotką. Zamknięty obieg wody pozwala użyć w jednym cyklu zmywania niewiele litrów wody, co przekłada się na wysoką oszczędność.
Dzisiaj grzeje:
- Polecała go dr Dąbrowska, nic nie kosztuje, a odmładza i działa cuda z ciałem. Jeśli jeszcze nie odkryliście zakwasu z buraków, najwyższy czas
- Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć
- Nie wiesz, ile tracisz, pozbywając się liści z kalafiora. Już nigdy więcej ich nie wyrzucisz
Zwykle we wnętrzu zmywarki podczas pracy panuje około 70 stopni Celsjusza, co jest wystarczające do wykorzystania jej w niebywałym triku. Jeśli do dzisiaj pasteryzowałaś słoiki klasyczną metodą w garnku z wodą, możesz o niej zapomnieć. Możesz utrwalić je wewnątrz zmywarki. Cały proces jest o wiele prostszy od tradycyjnego. Jak się do niego zabrać?
Przede wszystkim przygotuj przetwory, które chcesz zapasteryzować. Niezależnie czy twój wybór padnie na ogórki konserwowej, leczo lub bigos, pamięta, aby ranty i wieczka były sterylnie czyste. Odrobina brudu lub tłuszczu sprawi, że zakrętki rozszczelnią się i pasteryzacja nie zadziała. Ważnym szczegółem jest także pozostawienie około 2 cm wolnej przestrzeni w słoikach, aby gazy miały gdzie się kumulować.
Następnie ustaw słoiki do góry dnem w zmywarce i nastaw najcieplejszy i najdłuższy program. Włącz urządzenie i zrelaksuj się, albowiem cała pracę wykona za ciebie przyjaciel gospodyni. Po skończonym cyklu wyciągnij przetwory (uwaga, gorące), postaw na wieczkach, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia na całą noc. Jeśli zakrętki są wklęsłe, gratulacje. Pasteryzacja zakończona pełnym sukcesem, dzięki której żywność wytrzyma długie miesiące.
Najlepsze newsy:
- Seniorze, od września obowiązują Cię nowe przepisy. Mają wpływ na wysokość emerytury
- Objawy raka płuc widoczne na twarzy. Jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów
- Bez skrupułów wtargnął do sklepu, kamera zarejestrowała porażające sceny. Uciekając zgubił 1 rzecz
- Nie wszyscy wiedzą, a już się zaczęło. Lidl ruszył, rozdaje wyjątkowe kupony na zakupy
- Zmniejszy poziom złego cholesterolu i ureguluje ciśnienie krwi. Wyjątkowy sok zadziała też na wrzody i problemy z żołądkiem
- Rząd wydał nagle nowe zalecenia. Jest nowa lista krajów z zakazami podróży
Źródło: haps.pl
Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama
Następny artykuł