Zupa wiśniowaFacebook/Retro

Na zdjęciu jest źle doprawiona kultowa zupa wiśniowa. Czego jej brakuje?

Zupa wiśniowa to nasza ukochana alternatywa dla ciężkich obiadów latem. Jej smak jest delikatny oraz przyjemnie kwaskowaty. Równie istotny jak walory smakowe jest jej wygląd. Aby nabrała apetycznych kolorów wystarczy jeden prosty zabieg.

Zupa wiśniowa to dla wielu z nas smak dzieciństwa. We wspaniały sposób łączy ze sobą pożywność dania głównego ze słodyczą i lekkością deseru. Tego szczególnie mocno poszukujemy w czasie gorącego lata, kiedy dużo mniej chce nam się jeść, ale trzeba cały czas dbać o swoją dietę. Dlatego nasze mamy to właśnie tę pyszność szykowały dla nas i w tej formie przemycały dla nas górę witamin.

Nikt go nie powstrzymał i nagle wtargnął na wizję, kiedy Magda Gessler udzielała wywiadu. Widzów TVN całkowicie zaskoczył widok ogromnego psaNikt go nie powstrzymał i nagle wtargnął na wizję, kiedy Magda Gessler udzielała wywiadu. Widzów TVN całkowicie zaskoczył widok ogromnego psaCzytaj dalej

Jak przystroić zupę, by wyglądała jak z restauracji

Nie można zaprzeczyć, że zupa owocowa odpowiednio przygotowana jest po prostu piękna. Głeboki kolor wiśni powinien być delikatnie przełamany, aby całość kolorystycznie łączyła się z makaronem. Do mocnego zabarwienia używajmy dobrej jakości owoców. O tej porze roku, wiśnie są już soczyste i głeboko czerwone. Nie bójmy się ich użyć naprawdę dużo, to od ich ilości zależy czy nasza zupa zniknie w ciągu kilku chwil z talerzy. Po wierzchu zupy powinny pływać wydrylowane wiśnie, które przełamią słodycz samego płynu. Makaron, którego użyjemy jest już kwestią gustu. Polecamy kokartki, które nie dość że świetnie pasują smakiem, to jeszcze mają uroczy i piekny kształ i nadadzą naszej zupie świetnego wyglądu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Stało się, Biedronka musiała podjąć kluczową decyzję. Ogromna zmiana godzin otwarcia, klienci przecierają oczy
  2. Już niedługo nowy system obserwujący na polskiej autostradzie. Twojej tablicy rejestracyjnej nie spuszczą z oka

Zupa wiśniowa ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Możemy podawac ją zarówno na zimno jak i na ciepło. Co w czasie upału jest dla wielu z nas zbawienne. Oprócz wydrylowanych wiśni, zupę możemy przystroić świeżymy malinamy, truskawkami oraz miętą. Niezależnie od preferowanego sposobu, musimy pamietać by nie przegotować owoców, z którym powstaje zupa - najlepiej od razu po zagotowaniu wyłączyć pod nimi ogień i spokojnie poczekać aż całośc nabierze smaku.

Jak poprawić wygląd zupy

Sekretem pieknego wyglądu zupy wiśniowej jest dodatek śmietany. To właśnie ona pięknie dekoruje nasze danie i daje cudowny kontrast dla innych dodatków. Sprawia także, że zupa jest bardziej konkretna i zawiera więcej białka. Smak śmietany fanastycznie komponuje się zarówno z kwaśnymi dodatkami, jak i słodką zupą. Jeśli twoja zupa wiśniowa wygląda tak jak na zdjęciu wyżej - kleks smietany uratuje jej wygląd.

Najlepsze newsy:

  1. Sądzili, że trafili na pusty magazyn. W środku zobaczyli setki oczu błagających o pomoc
  2. Dramat koło Częstochowy, wielu rannych. Wiadomości obiegły polskie media
  3. Niemożliwe, ile kosztują pierogi w restauracji Gessler. Cena nie mieści się w głowie
  4. Ewa i Marcin kupili w Lidlu urządzenie do kawy za 499 zł. Rozpakowali i zatkało ich, kolosalna pomyłka
  5. Surówka w kilka minut z ogórków kiszonych, wystarczą tylko 2 składniki. Wyborny dodatek podkreśli smak mięsa
  6. Adam Małysz ma koronawirusa. Wiemy, co dzieje się z żoną skoczka, jest gotowa na poświęcenie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Źródło: Facebook

Następny artykuł