Zupa grochowa jest pyszna i sycąca
Pixabay.com

Tradycyjna zupa grochowa. Najlepszy, prosty przepis

Zupa grochowa w tradycyjnym wydaniu smakuje najlepiej. Oprócz odpowiednich warzyw musi zawierać również solidną porcję mięsa. Aromatu oczywiście dodaję klasyczne przyprawy.

Zupa grochowa to nie tylko groch. Mięso również odgrywa ważną rolę dodając jej niepowtarzalnego smaku. Tradycyjna grochówka jest jedną z najbardziej sycących i rozgrzewających zup.

Placki ziemniaczane z piekarnika. Są zdrowsze i pyszniejszePlacki ziemniaczane z piekarnika. Są zdrowsze i pyszniejszeCzytaj dalej

Zupa grochowa - lista składników

  • Groch - pół kilograma
  • Mięso wołowe - 400 g
  • Wędzony boczek - 200 g
  • Marchew - kilka sztuk
  • Pietruszka
  • Seler - kawałek
  • Cebula
  • Czosnek
  • Ziemniaki - kilka sztuk
  • Pieprz czarny w ziarnach
  • Ziele angielskie - kilka ziaren
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do garnka groch razem z mięsem i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, liścmi laurowymi oraz zielem angielskim. Wlej około 2,5 litra wody i zagotuj. Potem zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 45 minut.
  2. W tym samym czasie pokrój w kostkę boczek oraz obrane ziemniaki. Obierz marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie zetrzyj na tarce. Smaż je kilka minut do miękkości.
  3. Dorzuć do zupy ziemniaki i gotuj około 10 minut. Potem dodaj usmażone warzywa i gotuj następne 10 minut.
  4. Podsmażony boczek dodaj do zupy i gotuj kilka minut.

Zupa powinna wyjść mocno sycąca i może służyć zarówno za pierwsze jak i drugie danie. Dla aromatu można doprawić pietrszuką.

ZOBACZ TAKŻE:

  1. Dieta jabłkowa trwa 3 dni. Możesz zrzucić 5 kilogramów
  2. Przepis na pyszny sernik bez pieczenia. Najprostsza receptura, robi się niemal sam
  3. Wysokie ceny w lokalu Anny Lewandowskiej. Postawiła na nietypowe, zdrowe produkty

Źródło: kuchniadoroty.pl

Następny artykuł