Zupa rakowa jest niesłusznie zapomnianym daniem.youtube/ Rączka Gotuje

Kiedyś była podawana na wielkie okazje, dziś mało kto o niej pamięta. Zupa rakowa ma niezwykły smak i właściwości, podajemy przepis

Zupa rakowa kiedyś była podawana na wielkie okazje, dzisiaj już mało kto o niej pamięta. Wynika to także z tego, że dostęp do świeżych raków jest coraz trudniejszy, bo żyją one wyłącznie w bardzo czystych wodach, o które dzisiaj trudno, dlatego są czasem nazywane barometrem czystości wody. Chociaż dzisiaj nadal wydaje się nam rzadkim rarytasem, w dawnych najsłynniejszych książkach kucharskich bez problemu znajdziemy przepis na tę oryginalną zupę. Dzisiaj przypominamy dawny przepis, z którego warto skorzystać.

Zupa rakowa nie jest daniem, które możemy spotkać w naszych kuchniach. Nie pojawia się na stołach nawet w przypadku ważnych okazji, dlatego jej smak mogą znać raczej tylko wytrawni smakosze. Nie jest to jednak, jak mogłoby się wydawać, przysmak nieznany w polskiej kuchni, bo najsłynniejsze książki kucharskie, takie jak kultowe "365 obiadów za pięć złotych". Jej autorka, czyli słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa, określiła ją nawet królową polskich zup i trudno jej nie wierzyć, bo z przepisów jednej z najsłynniejszych kucharek korzystali kiedyś prawie wszyscy. Polecamy przepis na ten zapomniany przysmak.

Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęOcet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturęCzytaj dalej

Zupa rakowa wbrew pozorom jest tradycyjnym polskim daniem, chociaż dzisiaj niesłusznie mało kto o niej pamięta. Tymczasem to przepyszna i zdrowa potrawa, zdecydowanie warto ją przyrządzić

Zupa rakowa niesłusznie może się niektórym kojarzyć wyłącznie z kuchnią francuską, bo kiedyś przyrządzano ją częściej niż nam się wydaje. Rozpisywano się o niej w najsłynniejszych polskich zbiorach przepisów. Pisał o niej chociażby Stanisław Czerniecki, kuchmistrz na zamku wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu, w "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" oraz jedna z najsłynniejszych polskich kucharek, czyli Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Poza tym mięso raków jest też niezwykle zdrowe, bo jest źródłem lekkostrawnego białka i cennych kwasów tłuszczowych obniżających cholesterol oraz wielu witamin i mikroelementów. Przede wszystkim jednak zupa rakowa jest przepyszna i warto ją ugotować, jeśli tylko mamy dostęp do świeżych raków.

Dzisiaj grzeje: 1.Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
2. Jeden z urzędów wznawia pracę od poniedziałku. Inspektorzy mogą zapukać także do ciebie

Składniki:

  • 0,5 kg raków,
  • pęczek koperku,
  • 3-4 łyżki masła,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • koncentrat pomidorowy (100 ml),
  • kieliszek białego wina,
  • 1,5 l bulionu,
  • śmietana.

Przygotowanie:

  1. Raki obgotowujemy w osolonej wodzie z dużą ilością kopru przez ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy staną się czerwone.
  2. Gdy wystygną,usuwamy ze skorupiaków czarne jelito (mieści się ono pod środkową częścią odwłoka) i wydobywamy mięso (tzw. szyjkę) oraz szczypiec.
  3. Pancerze, szczypce i odnóża czyścimy i pozostawiamy do wysuszenia. Tłuczemy je na miazgę w moździerzu i przekładamy do garnka, w którym wcześniej roztopiliśmy 3-4 łyżki masła i zeszkliliśmy posiekaną cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku.
  4. Podsmażamy raki na niewielkim ogniu przez 5-8 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i kieliszek wina. Jeszcze chwilę dusimy i zalewamy dowolnym bulionem.
  5. Gotujemy zupę przez 15-2- minut i przecedzamy. Mięso z raków drobno siekamy i dodajemy je do zupy razem z posiekanym koperkiem. Dekorujemy kleksem śmietany.

Najlepsze newsy:

  1. Nie zdążyła odejść od okna życia, kiedy pojawiły się przy nim zakonnice. Jeden z najbardziej poruszających przypadków tego rodzaju w Polsce, przypominamy
  2. Czarny scenariusz spełni się błyskawicznie. Eksperci nie mają złudzeń, że najbliższe miesiące będą najważniejsze
  3. Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
  4. Dotarli do uczestników "Kuchennych Rewolucji". Ujawnili całą prawdę, schab sprzedają według niebywałych zaleceń Gessler
  5. Cudowny przepis na pierogi po polsku, pyszniejsze niż ruskie. Tajemnicą jest obłędny farsz
  6. Ukochana Grzegorza Krychowiaka nie próżnuje. Nie tak dawno pokazywała biust, dzisiaj czaruje nogami (FOTO)

Źródło: kuchnia.wp.pl

Następny artykuł