
Kiedyś była podawana na wielkie okazje, dziś mało kto o niej pamięta. Zupa rakowa ma niezwykły smak i właściwości, podajemy przepis
Zupa rakowa kiedyś była podawana na wielkie okazje, dzisiaj już mało kto o niej pamięta. Wynika to także z tego, że dostęp do świeżych raków jest coraz trudniejszy, bo żyją one wyłącznie w bardzo czystych wodach, o które dzisiaj trudno, dlatego są czasem nazywane barometrem czystości wody. Chociaż dzisiaj nadal wydaje się nam rzadkim rarytasem, w dawnych najsłynniejszych książkach kucharskich bez problemu znajdziemy przepis na tę oryginalną zupę. Dzisiaj przypominamy dawny przepis, z którego warto skorzystać.
Zupa rakowa nie jest daniem, które możemy spotkać w naszych kuchniach. Nie pojawia się na stołach nawet w przypadku ważnych okazji, dlatego jej smak mogą znać raczej tylko wytrawni smakosze. Nie jest to jednak, jak mogłoby się wydawać, przysmak nieznany w polskiej kuchni, bo najsłynniejsze książki kucharskie, takie jak kultowe "365 obiadów za pięć złotych". Jej autorka, czyli słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa, określiła ją nawet królową polskich zup i trudno jej nie wierzyć, bo z przepisów jednej z najsłynniejszych kucharek korzystali kiedyś prawie wszyscy. Polecamy przepis na ten zapomniany przysmak.
Zupa rakowa wbrew pozorom jest tradycyjnym polskim daniem, chociaż dzisiaj niesłusznie mało kto o niej pamięta. Tymczasem to przepyszna i zdrowa potrawa, zdecydowanie warto ją przyrządzić
Zupa rakowa niesłusznie może się niektórym kojarzyć wyłącznie z kuchnią francuską, bo kiedyś przyrządzano ją częściej niż nam się wydaje. Rozpisywano się o niej w najsłynniejszych polskich zbiorach przepisów. Pisał o niej chociażby Stanisław Czerniecki, kuchmistrz na zamku wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego w Wiśniczu, w "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw" oraz jedna z najsłynniejszych polskich kucharek, czyli Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Poza tym mięso raków jest też niezwykle zdrowe, bo jest źródłem lekkostrawnego białka i cennych kwasów tłuszczowych obniżających cholesterol oraz wielu witamin i mikroelementów. Przede wszystkim jednak zupa rakowa jest przepyszna i warto ją ugotować, jeśli tylko mamy dostęp do świeżych raków.
Dzisiaj grzeje: 1.Surówka z ogórków, która strąci z podium mizerię. Hit wakacji, a potrzebujesz tylko 2 dodatkowych składników
2. Jeden z urzędów wznawia pracę od poniedziałku. Inspektorzy mogą zapukać także do ciebie
Składniki:
- 0,5 kg raków,
- pęczek koperku,
- 3-4 łyżki masła,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- koncentrat pomidorowy (100 ml),
- kieliszek białego wina,
- 1,5 l bulionu,
- śmietana.
Przygotowanie:
- Raki obgotowujemy w osolonej wodzie z dużą ilością kopru przez ok. 10-15 minut. Będą gotowe, gdy staną się czerwone.
- Gdy wystygną,usuwamy ze skorupiaków czarne jelito (mieści się ono pod środkową częścią odwłoka) i wydobywamy mięso (tzw. szyjkę) oraz szczypiec.
- Pancerze, szczypce i odnóża czyścimy i pozostawiamy do wysuszenia. Tłuczemy je na miazgę w moździerzu i przekładamy do garnka, w którym wcześniej roztopiliśmy 3-4 łyżki masła i zeszkliliśmy posiekaną cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku.
- Podsmażamy raki na niewielkim ogniu przez 5-8 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i kieliszek wina. Jeszcze chwilę dusimy i zalewamy dowolnym bulionem.
- Gotujemy zupę przez 15-2- minut i przecedzamy. Mięso z raków drobno siekamy i dodajemy je do zupy razem z posiekanym koperkiem. Dekorujemy kleksem śmietany.
Najlepsze newsy:
- Nie zdążyła odejść od okna życia, kiedy pojawiły się przy nim zakonnice. Jeden z najbardziej poruszających przypadków tego rodzaju w Polsce, przypominamy
- Czarny scenariusz spełni się błyskawicznie. Eksperci nie mają złudzeń, że najbliższe miesiące będą najważniejsze
- Nie mieści się w głowie, pamiętacie Willę pod Złotym Ziemniakiem z "Kuchennych rewolucji"? Magda Gessler potraktowana w niewiarygodny sposób po programie
- Dotarli do uczestników "Kuchennych Rewolucji". Ujawnili całą prawdę, schab sprzedają według niebywałych zaleceń Gessler
- Cudowny przepis na pierogi po polsku, pyszniejsze niż ruskie. Tajemnicą jest obłędny farsz
- Ukochana Grzegorza Krychowiaka nie próżnuje. Nie tak dawno pokazywała biust, dzisiaj czaruje nogami (FOTO)
Źródło: kuchnia.wp.pl
Następny artykuł