Zupa pięknej panny młodej zawdzięcza swoja nazwę smutnej historii.youtube/ Kawa po turecku

Zupa pięknej panny młodej wbrew nazwie wiąże się z porażającą historią. Ciężko uwierzyć, z jakich rzeczy się ją robi

Zupa pięknej panny młodej wbrew pozorom nie jest posiłkiem, który zjada każda szczęśliwa kobieta, mająca niebawem stanąć na ślubnym kobiercu. Danie o intrygującej nazwie pochodzi z Turcji i liczy sobie już blisko sto lat. Swoją nazwę zawdzięcza przepięknej dziewczynie, ale historia, która wiąże się ze słynną potrawą, bynajmniej nie jest wesoła. Mimo wszystko zupa jest przepyszna, dlatego poniżej zdradzamy przejmującą historię i przepis na sycącą potrawę.

Zupa o fascynującej nazwie zrobi furorę w naszej kuchni. Pożywna potrawa z soczewicy i kaszy jest niezwykle aromatyczna, dzięki dodatkom, które idealnie współgrają ze smakiem strączków. Pasta paprykowa, mięta i odrobina soku z cytryny naprawdę robią różnicę - warto dodawać je do zup, by smak stał się głęboki i intensywny. Turecka zupa jest dodatkowo bardzo łatwa w przygotowaniu i sprawdzi się idealnie wtedy, gdy nie mamy ochoty na dania mięsne lub gościmy wegetarian.

Wstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalWstrząsające, właśnie trwają poszukiwania klienta Biedronki. Wywołał ogromny skandalCzytaj dalej

Zupa zawdzieczająca swoją nazwę pewnej tureckiej pannie młodej smakuje wybornie, ale historia, która się z nią wiąże, jest przejmująca

Zupa pięknej panny młodej została nazwana Ezo Gelin Çorbası od imienia prześlicznej kobiety Ezo (według innych źródeł Zöhre). Jej uroda robiła na wszystkich tak wielkie wrażenie, że do wioski, w której mieszkała, przyjeżdżały tłumy, aby chociaż przez chwilę na nią popatrzeć. Oczywiście o jej rękę starało się wielu mężczyzn, ostatecznie jej mężem został pewien wybranek, a ich małżeństwo było przez chwilę udane, lecz zawistni ludzie doprowadzili do rozpadu związku. Dziewczyna uzyskała rozwód, co przynosiło wstyd jej rodzinie, dlatego ojciec Ezo zaaranżował jej drugie małżeństwo z kuzynem mieszkającym w Syrii. By zdobyć uznanie teściowej, piękna kobieta ugotowała prostą zupę z soczewicy. Niestety po ślubie nigdy już nie wróciła do Turcji i nie spotkała swoich bliskich. Zmarła dość młodo i została pochowana na zboczu wzgórza, z którego było widać Turcję.

Dzisiaj grzeje: 1. Zaczęło się, od dzisiaj ogromna zmiana w Biedronce. Klientów czeka wielka niespodzianka

2. Nowy podatek od początku lipca. Większość z nas go odczuje i to szybko

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1/2 szklanki kaszy bulgur,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka pasty paprykowej biber salcası,
  • łyżeczka suszonej mięty,
  • łyżeczka płatków czerwonej papryki pul biber,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub masła,
  • około 1,5 do 2 litrów bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę i kaszę myjemy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
  2. Soczewicę, bulgur, cebulę i czosnek zalewamy bulionem lub wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20-30 min., od czasu do czasu mieszając, aż kasza i soczewica zmiękną.
  3. Dodajemy oliwę lub masło, suszoną miętę, płatki czerwonej papryki pul biber, pastę z papryki biber salcası i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż soczewica się rozpadnie i zupa nabierze kremowej konsystencji.
  4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem możemy ozdobić zupę kleksem jogurtu i ewentualnie posypać ulubioną zieleniną.

Najlepsze newsy:

    1. Mam talent znika z anteny TVN. Marcin Prokop poprowadzi zupełnie inny program
    2. Chiny zdecydowały? Zmieni się życie milionów ludzi. Świat przeciera oczy i nie wierzy
    3. Obłędna sałatka z ogórków kiszonych. Takiego połączenia prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś
    4. Cena za gałkę lodów u Magdy Gessler zwala z nóg. 3 kulki są warte tyle, co dobry obiad
    5. Chciał zjeść obiad z Klaudią, zapłacił 7200 zł. Powód zdumiewa, w menu m.in. bób, hummus i włoszczyzna
    6. Mieli walczyć "na niby". Jeden z zawodników doznał koszmarnej kontuzji, nagranie dla widzów o mocnych nerwach (WIDEO)

Źródło: http://www.tureckisklep.pl/

Następny artykuł