Smakosze.pl Przepisy Zupa brokułowa z parmezanem. Szybki i smaczny obiad
canva/IngridHS

Zupa brokułowa z parmezanem. Szybki i smaczny obiad

3 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa brokulowa z parmezanem, ziemniakami, pietruszką i marchewką to pożywna, gęsta, zdrowa zupa, którą ugotujesz w niecałą godzinę. Zupa jest bardzo aromatyczna i niezwykle smaczna, znika więc z talerzy błyskawicznie. Poznaj przepis na zupę brokułową z parmezanem.

Sekretem każdej warzywnej zupy, która ma niepowtarzalny smak, jest podsmażenie na maśle lub oliwie wszystkich składników. Podsmażone warzywa są jeszcze smaczniejsze i oddają jeszcze więcej aromatu. Zupę ugotuj na bulionie - danie będzie jeszcze lepsze.

Zupę zabiel kwaśną śmietaną, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a pod koniec gotowania dodaj starty parmezan , który zagęści danie i będzie taką przysłowiową wisienką na torcie- zupa będzie mocno warzywna, ale i serowa, będzie pyszna.

Jeśli szukasz pomysłu a pyszną zupę- tu poznasz przepis na rozgrzewającą zupę grzybową z ziemniakami, jest sycącą i bardzo smaczna.

Przepis na zupę brokułową z parmezanem

Składniki:

  • mały brokuł

  • duża marchew

  • korzeń pietruszki

  • 4 duże ziemniaki

  • duża cebula

  • łyżka masła

  • liść laurowy

  • 2 ziela angielskie

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 l wywaru warzywnego

  • 100 g startego parmezanu

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki śmietany 18%

Jak ugotować zupę brokułową z parmezanem?

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, pokrój również marchew, pietruszkę, posiekaj cebulkę, borkuł podziel na malutkie różyczki . Na maśle zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i gałkę muszkatołową, smaż przez kilka minut.

Różyczki brokuła

Źródło zdjęcia: canva/gresei Wszystkie składniki przełóż do większego garnka, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj brokuł i gotuj kolejne 5-7 minut. Do zupy wlej zahartowaną śmietanę, starty parmezan i gotuj, aż ser zupełnie się rozpuści. Danie dopraw do smaku solą i pieprzem, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy