Smakosze.pl Przepisy Zupa brokułowa z ziemniakami - lekki i pożywny obiad
canva/IngridHS

Zupa brokułowa z ziemniakami - lekki i pożywny obiad

28 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na lekki, pożywny obiad? Zupa brokułowa z ziemniakami- jest aromatyczna, pełna smaku i zdrowa. Zupa jest bardzo prosta i szybka do ugotowania, a wywar warzywny dodatkowo wzmacnia i rozgrzewa cały organizm. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułową z ziemniakami.

Zupa brokułowa z ziemniakami to świetne danie obiadowe dla każdego. Zupę gotuję z całego brokuła, kroję również łodygę i dodaję ją do wywaru, dzięki czemu wzmacniam jej smak- tu sprawdzisz, jak jeszcze wykorzystać łodygę brokuła w kuchni .

Przed gotowaniem wszystkie warzywa podsmażam na oliwie z oliwek- wtedy uwalniam cały smak włoszczyzny. Aromatyczny wywar wzmacnia podbija smak całej zupy i sprawia, że danie wzmacnia odporność i mocno rozgrzewa.

Do zupy dodaję odrobinę śmietany, żeby ją zabielić. Doprawiam ją do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową . Przyprawa jest idealna do dań z brokułami i śmietaną- jest lekko pikantna i korzenna i wzmacnia smak warzyw i śmietanki.

Pomysł na drugie danie z brokułem? Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym, danie jest zbilansowane, pożywne i pyszne, a przygotujesz je błyskawicznie.

Przepis na zupę brokułową z ziemniakami

Składniki na 3-4 porcje:

  • świeży brokuł

  • 500 g ziemniaków

  • korzeń pietruszki

  • mała marchewka

  • cebula

  • biała część pora

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • łyżka oliwy z oliwek

Jak zrobić zupę brokułową z ziemniakami?

Brokuł podziel na malutkie różyczki, pokrój łodygę w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój, pokrój również marchew i pietruszkę, posiekaj cebulę i por. W większym garnku zeszklij na oliwie cebulkę, następnie dodaj ziemniaki, por, marchew i pietruszkę i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aż warzywa zaczną pięknie pachnieć.

Różyczki borkuła do zupy

Źródło zdjęcia: canva/ AlexPro9500 Do garnka włóż różyczki brokuła i pokrojoną łodygę, wlej wodę, żeby przykryła warzywa i gotuj na wolnym ogniu do miękkości wszystkich składników, następnie wlej śmietanę. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy