Zupa brokułowo-groszkowa
pixabay.com

Zupa brokułowo-groszkowa

Pomidorowa, rosół, barszcz czerwony i żurek to zupy, które królują na polskich stołach. Gotujemy je zarówno w wersji codziennej, jak i przy okazji świąt. Znamy ich smak doskonale, nie dziwi więc fakt, że czasami chcielibyśmy bardziej poeksperymentować w kwestii zup i ugotować coś, co zaskoczy nas smakiem, a jednocześnie będzie zdrowe i pożywne. Jedną z takich zup jest zupa brokułowo-groszkowa. Ten wyjątkowy krem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zielonych warzyw.

Zupa brokułowo-groszkowa.

Zupa brokułowo-groszkowa opiera się na warzywach, które same w sobie nie mają mocnego smaku. Smakują dobrze, jednak bez przypraw mogłyby być mdłe. Dlatego gotując zupę brokułowo-groszkową warto zadbać o dodatki. Ważne, aby ugotować ją np. z cebulą i czosnkiem. Nie możemy także zapominać o soli i pieprzu – to podstawowe przyprawy w każdej kuchni. Sprawdzą się również w przypadku tego przepisu. Możemy także dodać do zupy bardziej niecodzienne dodatki, takie jak np. aromatyczny ser gorgonzola, ser feta lub grzanki.

Składniki:

· 1 brokuł

· 1 cebula

· 1 ząbek czosnku

· 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku

· 1 litr bulionu warzywnego

· ½ szklanki mleka

· 1 łyżka stołowa masła

· 100 gramów sera gorgonzola

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowaniu zupy brokułowo-groszkowej jest obranie cebuli i czosnku. Obraną cebulę należy pokroić w drobną kostkę, czosnek natomiast pociąć na cienkie plasterki. Można go także przecisnąć przez praskę.

W dość dużym garnku roztapiamy masło. Kiedy tłuszcz będzie gorący, wrzucamy do garnka cebulę oraz czosnek. Smażymy przez 2 minuty.

W tym czasie dzielimy brokuł na różyczki i płuczemy. Następnie wrzucamy do garnka i smażymy wszystkie warzywa przez kilka minut.

Podczas gdy warzywa będą się smażyć, możemy zagrzać bulion. Zanim zalejemy nim warzywa, musi być gorący, dlatego doprowadzamy go do wrzenia.

Gorący bulion wlewamy do garnka. Całość mieszamy. Gotujemy przez kolejnych kilka minut. Zależy nam na tym, aby brokuł był średnio miękki.

Kiedy warzywa się gotują, możemy zająć się groszkiem. Wyjmujemy go z zamrażarki, wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Zaraz potem umieszczamy go w garnku, w którym gotują się pozostałe składniki.

Doprowadzamy zupę do wrzenia, następnie gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy zupę.

Ser gorgonzola kruszymy lub kroimy na mniejsze części. W takiej formie wrzucamy go do garnka. W tym momencie dolewamy także mleko.

Jeżeli to potrzebne, możemy również przyprawić zupę solą oraz pieprzem.

Całość dokładnie blendujemy. Konsystencja ma być możliwie jak najbardziej kremowa.

Zupę brokułowo-groszkową podajemy solo lub z grzankami. Możemy również udekorować krem na talerzu np. kawałkami pokruszonej gorgonzoli.

Zupa brokułowo-groszkowa z kurczakiem.

Jeżeli zależy nam na tym, aby zupa brokułowo-groszkowa była treściwsza i bogatsza w smaki, możemy dodać do niej mięso z kurczaka i ser feta.

Składniki:

· 1 brokuł

· 1 cebula

· 2 ząbki czosnku

· 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku

· 1 pęczek kopru

· 300 gramów fileta z kurczaka

· 100 gramów sera feta

· 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

· 3 łyżki stołowe śmietany 18% do zup i sosów

· Przyprawy: sól, pieprz (do smaku), ½ łyżeczki papryki ostrej

Przygotowanie:

Przyrządzanie tej wersji zupy brokułowo-groszkowej zaczynamy od obrania cebuli i czosnku. Następnie cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy w plasterki.

Przygotowujemy także brokuł. Dzielimy go na różyczki i płuczemy.

W garnku podgrzewamy oliwę i kiedy będzie gorąca, wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty. Po tym czasie dorzucamy także brokuł. Smażymy kilka minut, ciągle mieszając.

Filet z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę. Dorzucamy mięso do garnka i przez chwilę smażymy wszystkie składniki razem.

Następnie wlewamy do garnka bulion. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszami ogień pod garnkiem i gotujemy aż do momentu, w którym różyczki brokułu będą miękkie. Warto również zwrócić uwagę na kurczaka – on także powinien być miękki.

Kiedy warzywa i mięso w garnku będą gotowe, dosypujemy do naczynia świeżo wyjęty z zamrażarki groszek. Możemy go nieco wcześniej przelać wrzątkiem.

Całość gotujemy przez 3 minuty, aż zupa zacznie wrzeć. W tym momencie zdejmujemy ją z ognia.

Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Dodajemy śmietanę.

W razie, gdyby zupa była zbyt gęsta, możemy dolać do niej wodę.

Całość blendujemy na gładki krem.

Zupę podajemy z kleksem śmietany i pokruszonym serem feta.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-brokulowo-groszkowa

2. https://www.mojegotowanie.pl/przepis/zupa-groszkowo-brokulowa

3. https://akademiasmaku.pl/przepis/groszkowo-brokulowa-zupa-krem,1306

4. https://mamaalergikablog.pl/zupa-shreka-czyli-krem-brokulowo-groszkowy/

5. https://www.doradcasmaku.pl/przepis-moj-przepis-na-zupa-krem-z-brokulow-i-zielonego-groszku-odc.-29-376992

Następny artykuł