Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa
Zupa brokuło- serowa to pomysł na szybką i pożywną zupę, idealną w chłodne, zimowe dni. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna, a korzeń i natka pietruszki nadają jej delikatnej ostrości. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę brokułowo- serową.
Zupa brokułowo- serowa to pyszny, aromatyczny krem z wyczuwalną nutą pietruszki. Zupę z brokuła i cheddara ugotuj na bulionie warzywnym , aby danie miało pełny, warzywny smak. Do zupy możesz również przygotować grzanki ziołowe lub podać krem z groszkiem ptysiowym.
Cheddar to jednej z bardziej wyraźnych w smaku, twardych serów żółtych, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, w tym zupę brokułowo- serową. Cheddar doskonale sprawdzi się również do zapiekanek makaronowych i sosów.
Jeśli masz ochotę na szybką zupę serową- tu poznasz przepis na zupę z serków topionych , czyli ekspresowe danie dla całej rodziny.
Przepis na zupę brokułowo- serową
Składniki na 4-5 porcji:
-
500 g brokuła
-
200 g sera cheddar
-
3 duże ziemniaki
-
cebula
-
korzeń pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
700 ml bulionu warzywnego
-
łyżka oliwy z oliwek
-
pół pęczka natki pietruszki
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę brokułowo- serową?
Posiekaj cebulę i czosnek, korzeń pietruszki i ziemniaki pokrój w kostkę, brokuła podziel na malutkie różyczki. W większym garnku z grubym dnem zeszklij na oliwie cebulę, następnie dodaj czosnek, smaż przez chwilę.
Do podsmażonych warzyw dodaj ziemniaki, pietruszkę i smaż przez 3-4 minuty, dodaj brokuły, oprósz solą, pieprzem, wymieszaj. Do garnka wlej gorący bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya W tym czasie zetrzyj ser na tarce i posiekaj pietruszkę. Gdy warzywa będą już miękkie, dodaj posiekaną pietruszkę i zblenduj zupę. Do kremu dodaj starty cheddar, wymieszaj i gotuj, aż sr zupełnie się rozpuści, dopraw do smaku solą i pieprzem.