Zupa fasolowa - przepis babci
Zupa fasolowa przepisu babci to pomysł na bardzo pożywne danie. Tradycyjna fasolowa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Zupa gotowana na żeberkach, boczku i włoszczyźnie ma również rewelacyjny smak. Poznaj przepis babci na zupę fasolową.
Zupa fasolowa to jedna z tradycyjnych, domowych zup, które gotowały nasze babcie i mamy. Zupa z fasoli jest bardzo gęsta, aromatyczna i pyszna. Zupę koniecznie ugotuj na żeberkach i wędzonym boczku- tak smakuje najlepiej.
Fasolową ugotuj z surowej fasoli, musisz ją jednak namoczyć dzień przed gotowaniem i zostać na całą noc, żeby dobrze zmiękła. Zupa fasolowa jest ciężka, dlatego też do moczonej fasoli dodaj szczyptę majeranku i kminku. Zioła skutecznie zneutralizują substancje odpowiedzialne za wzdęcia.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz przepis na zupę ogórkową na żeberkach , jest wyśmienita.
Przepis babci na zupę fasolową
Składniki:
-
1,5 szklanki fasoli białej
-
300 g żeberek
-
200 g boczku wędzonego
-
duża marchew
-
korzeń pietruszki
-
3 młode ziemniaki
-
cebula
-
suszony majeranek
-
szczypta kminku
-
sól, pieprz
Jak zrobić zupę fasolową przepisu babci?
Fasolę namocz w zimnej wodzie z odrobiną kminku i majeranku dzień przed gotowaniem zupy, odstaw na całą noc, żeby strączki zmiękły.
Następnego dnia przelej fasolę zimną wodą, włóż do większego garnka, zalej około 2 l wody, dodaj żeberka, boczek, cebulę i gotuj na wolnym ogniu. Gdy powstaną szumowiny zbierz je, dodaj całą marchew, korzeń pietruszki, łyżeczkę majeranku i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę- półtorej.
Źródło zdjęcia: canva/Mizina Po tym czasie wyjmij warzywa, pokrój je w kostkę, wrzuć do zupy. Dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 20 minut. Fasola gotowana dobrze zagęści zupę. Danie przed podaniem dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, smacznego.