Zupa fasolowa ze śmietaną
Gęsta, mięsa, pożywna, taka właśnie jest zupa fasolowa ze śmietaną. Gotowana na łopatce wieprzowej z warzywami rosołowymi i ziemniakami zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Poznaj przepis na prostą i pyszną zupę fasolową ze śmietaną.
Zupa fasolowa ze śmietaną jest świetnym pomysłem na sycący obiad dla całej rodziny. Mocno rozgrzewa, syci jeszcze bardziej. Cały wywar ma mięsno-warzywny smak złagodzony delikatną śmietanką. Z upa naturalnie gęstnieje dzięki fasoli, która gotowana na wolnym ogniu jest miękka i pyszna.
Przed przygotowaniem zupy koniecznie namocz fasolę w zimnej wodzie i odstaw na całą noc. Rano fasola nie będzie już tak twarda i szybko ugotujesz z niej pożywną zupę. Do wody z fasolą możesz dodać również szczyptę kminku i majeranku, aby zmniejszyć ciężkostrawność strączków.
Jeśli szukasz pomysłu na gęstą i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na tradycyjną grochówkę jak od babci.
Przepis na zupę fasolową ze śmietaną
Składniki na 4-5 porcji:
-
200 g białej fasoli typu Jaś
-
400 g łopatki wieprzowej
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
por
-
3 ziemniaki
-
łyżeczka cukru
-
łyżka śmietany
-
sól, pieprz
-
szczypta kminku i majeranku do namoczenia fasoli
Jak ugotować zupę fasolową ze śmietaną?
Fasolę zalej zimną wodę, dodaj majeranek, kminek i wstaw do lodówki na całą noc, następnie odlej wodę i przełóż fasolę do większego garnka. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i zalej wodą, gotuj 15-20 minut od momentu zagotowania.
Ziemniaki, marchewkę, seler i por pokrój w kostkę i dodaj do zupy, wsyp cukier, dopraw pieprzem i gotuj 40 minut na wolnym ogniu, następnie rozprowadź śmietanę w odrobinie wywaru i wlej do zupy.
Zupa pod koniec gotowania będzie naturalnie gęstnieć, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Sól należy dodać na sam koniec, aby łopatka oddały cały smak i aromat.