Zupa grzybowa Magdy GesslerTetiana_Chudovska, Getty Images Pro, TRICOLORS/East News

Gessler przeszła samą siebie. Niebywałe, jaki wielki przysmak dodała do zupy grzybowej

Zupa grzybowa Magdy Gessler nie ma sobie równych głównie przez jeden składnik, który postanowiła dodać znana restauratorka. Gessler postanowiła użyć do swojej zupy sera korycińskiego, który nadaje jej znacznie większą treściwość oraz lepszy smak. Jej przepis jest prosty, a efekt przerasta najśmielsze marzenia.

Zupa grzybowa obecnie jest gotowana z suszonych grzybów - zimą naturalnie ciężko znaleźć świeże grzyby, które nadawałyby się do gotowania. Jeśli jednak masz zapas swoich grzybków w piwnicy - wykorzystaj je do zrobienia pysznego dania Magdy Gessler.

Kucharka postanowiła trochę zamieszać w świecie kulinariów i do tradycyjnej grzybowej dodała odrobinę białego sera korycińskiego. Produkt ten ma bardzo charakterystyczny smak, który świetnie komponuje się z suszonymi grzybami.

Zupa Grzybowy Magdy Gessler

Zupa grzybowa zawsze jest bombą smakową, która podczas gotowania uwalnia mnóstwo aromatów. Jeśli nie masz już żadnego pomysłu na następny obiad, a chcesz, żeby stół był pełen smakowitych potraw - spróbuj wykonać zupę z przepisu Magdy Gessler. Nie zawiedziesz się jej smakiem.

Połączenie silnego smaku umami z grzybów oraz kremowego sera z intensywną czarnuszką nie ma sobie równych. W przepisie Gessler korzysta z wywaru wołowego, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić go na wywar warzywny, jeśli chce się zjeść danie wegetariańskie.

Justyna Żyła zaszalała. Gwiazda serwuje obiady niczym z najlepszej restauracji, mamy hitowy przepisJustyna Żyła zaszalała. Gwiazda serwuje obiady niczym z najlepszej restauracji, mamy hitowy przepisCzytaj dalej

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałe chipsy. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej zupy ogórkowej.

Przepis na zupę ogórkową Magdy Gessler

Składniki:

  • 200 g grzybów suszonych
  • 1 rosołowa porcja warzyw
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 l wywaru mięsnego (najlepszy na kościach wołowych)
  • pieprz
  • 200 g sera korycińskiego z czarnuszką
  • pół pęczka świeżego koperku do posypania

Zacznij od nasączenia grzybów w wodzie. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby nabrały jej jak najwięcej. Wyjmij je kolejnego dnia z wody i posiekaj w paseczki. Warzywa obierz i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w grubsze paseczki, aby z łatwością móc go wyjąć.

Cebule podsmaż na złoty kolor na rozpuszczonym maśle. Pamiętaj, aby temperatura nie była zbyt wysoka, inaczej masło może się spalić Gdy będzie miękka, dodaj do niej starte warzywa oraz grzyby. Podsmaż składniki przez kilka chwil, a następnie zalej je wywarem oraz wodą z moczenia grzybów.

Gotuj wszystko przez 45 minut, aż wszystko będzie miękkie i ugotowane. Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą. Kilka chwil przed końcem gotowania dodaj pokrojony lub pokruszony ser w kostkę do wywaru. Po rozlaniu do talerzy, posyp danie koperkiem. Doskonale komponuje się również z czosnkowymi grzankami. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł