Zupa kapuścianapixabay/RitaE

Jest łatwa w przygotowaniu i możesz ją jeść bez żadnych ograniczeń. Nie ma lepszej zupy na zimne dni

Zupa kapuściana stanowi podstawowy posiłek na diecie kapuścianej, która pozwala schudnąć kilka kilogramów w tydzień. To głównie dieta, która pozwala oczyścić nasz organizm w bardzo szybkim czasie. Należy jednak pamiętać, że jej stosowanie zaleca się maksymalnie przez 7 dni z uwagi na ubogą zawartość składników odżywczych. Niemniej jednak zupa kapuściana to rewelacyjny przepis, z którego możemy korzystać na co dzień.

Zupa kapuściana stanowi jeden z głównych przepisów w diecie kapuścianej, nazywanej inaczej detoksem. Ma on pozytywny wpływ na nasz organizm, jednak przy dłuższym stosowaniu może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Jeśli chodzi jednak o zupę, sprawdzi się rewelacyjnie jako propozycja na obiad w sezonie jesienno-zimowym. Nie tylko perfekcyjnie smakuje, ale również rozgrzewa. Biorąc pod uwagę jej zawartość, pozwoli przemycić do naszego codziennego jadłospisu moc witamin. Jej składniki są prozdrowotnymi pozycjami, o których należy pamiętać w trakcie dbania o zbilansowaną dietę.

Dieta kapuściana zawiera jednak mało białka, węglowodanów, tłuszczu, a przede wszystkim kalorii. Uważa się ją zatem za nieodpowiednią do długotrwałego stosowania. Podstawą zbilansowanej diety powinny być posiłki pełnowartościowe, a nie te, które pozbawione są głównych składników. W tej diecie brakuje również wielu witamin i minerałów. Stosowanie diety kapuścianej przez dłuższy czas może prowadzić do wyniszczenia organizmu, zatem zalecamy do podchodzenia do niej z rozsądkiem.

Zupa kapuściana jest nieodłącznym elementem diety kapuścianej

Dieta kapuściana opiera się na 7-dniowym jadłospisie, na który składa się głównie zupa. Poza nią nasz jadłospis tworzą warzywa i owoce, co zapewnia moc witamin, ale niekoniecznie można nazwać to propozycją pełnowartościowych posiłków. W tym artykule pisaliśmy więcej na temat odchudzających właściwości kapusty.

Wiesz jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Dla wielu osób jest ukochanym smakiem dzieciństwaWiesz jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Dla wielu osób jest ukochanym smakiem dzieciństwaCzytaj dalej

Zupy są rewelacyjną propozycją na przemycenie zdrowych składników odżywczych i podanie ich w aromatycznej i przyprawionej formie. Wśród zup wyróżniamy zupy krem, wywary czy zupy zabielane o charakterystycznym, delikatnym kolorze.

Z przepisu na zupę kapuścianą nie muszą korzystać jedynie osoby, które walczą o utratę zbędnych kilogramów. To również wysoce prozdrowotna propozycja, która sprawdzi się w ramach rodzinnego obiadu. Co więcej, poza rewelacyjnym smakiem, zagwarantujemy naszym gościom moc prozdrowotnych właściwości. W tym artykule pisaliśmy o właściwościach soku z kapusty, który warto włączyć do codziennej diety.

Przepis na zupę kapuścianą

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 5 pomidorów
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • kostka bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 3 litry wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, pół łyżeczki kminku, łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Kapustę czyścimy i szatkujemy na drobno. Następnie wrzucamy do garnka i dodajemy przyprawy oraz kostkę bulionową. Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Ważne, żeby trzymać garnek na średnim ogniu.

Pomidory delikatnie nacinamy, przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy je na drobno.Z papryki usuwany nasiona, a następnie kroimy ją w kostkę.Seler myjemy i szatkujemy. Cebulę obieramy, krojąc ją następnie w piórka. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującej się kapusty. Trzymamy całość na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmy na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł