Zupa ogórkowa z magicznym dodatkiem zachwyca smakiem.wikimediacommons/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Rosyjska zupa ogórkowa jest lepsza niż jej tradycyjna wersja. Wszystko przez 1 składnik

Zupa ogórkowa jest jedną z ulubionych potraw wszystkich smakoszy. Podobnie jak w przypadku wielu klasycznych zup można jednak przyrządzić ją w nieco inny sposób. Okazuje się, że Rosjanie dodają do niej jeden składnik, który zupełnie zmienia smak znanej zupy.

Zupa ogórkowa jest jednym z tych dań, które niezmiennie kojarzą się z dzieciństwem i daniami przyrządzanymi przez nasze mamy i babcie. Potrawa zachwyca prostotą i charakternym aromatem kiszonych ogórków przełamanych śmietaną i delikatnym bulionem. Zupa może zachwycić na nowo, jeśli skorzystamy z tradycyjnego rosyjskiego przepisu.

Córka słynnego Macieja Kuronia jest dziś piękną kobietą. Polacy znają ją z telewizjiCórka słynnego Macieja Kuronia jest dziś piękną kobietą. Polacy znają ją z telewizjiCzytaj dalej

Zupa ogórkowa w rosyjskiej wersji smakuje obłędnie. Jeden uwielbiany składnik zmienia wszystko

Zupa ogórkowa pozostaje jedną z najchętniej przyrządzanych potraw i przegrywa wyłącznie z pomidorową. Najwięksi smakosze zajadają się nią z sentymentem i zwykle przyrządzają ją tak samo. Rosjanie mają jednak swój sposób na przyrządzanie słynnej zupy. Dodają do niej kaszę pęczak, dzięki czemu zupa ogórkowa jest jeszcze bardziej pożywna i zdrowa. Przede wszystkim jednak smakuje świetnie i warto sprawdzić, czy wygra z tradycyjną wersją dania.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rafał Trzaskowski przekazał smutną wiadomość. Niestety, nie żyje wielki Polak
  2. Głodny bezdomny wszedł do restauracji i zapytał o jedzenie za 2 zł. W odpowiedzi kasjer zrobił niewyobrażalną rzecz
  3. Złożenie wniosku na bon 500 plus nie jest takie łatwe. Utrudnienia występują przy dzieciach niepełnosprawnych

Składniki:

  • bulion drobiowy – 2 l,
  • kasza pęczak – 200 g,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 marchewki,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • 4 ziemniaki,
  • 6-7 ogórki kiszone,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • śmietana 18%.

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę pęczak w osolonej wodzie i odcedzamy ją na sicie. Cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekamy czosnek smażymy w sporym garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojoną marchewkę i suszony majeranek. Chwilę smażymy wszystko i dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a zaraz potem dolewamy bulion. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko przez ok. 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dekorujemy zupę śmietaną i natką pietruszki.

Najlepsze newsy:

  1. Spełniła się wizja Krzysztofa Jackowskiego? Jasnowidz potwierdził, dokładnie przewidział tragiczne zdarzenia
  2. PKO BP ostrzega przed oszustami. Klienci otrzymują fałszywe maile, można stracić pieniądze
  3. Wiemy, ile kosztują wakacje w Zakopanem. Cena za wjazd na Kasprowy Wierch to kosmos
  4. Domowe Rafaello jest o niebo lepsze niż sklepowe. Zrobisz je szybko i bez pieczenia, domownicy będą zachwyceni
  5. Najczęstsze błędy podczas uprawy ogórków. Przez nie warzywo może być gorzkie
  6. Media podają, że Piotr Żyła spotyka się z gwiazdą TVN. W internecie zamieszcza ona zdjęcia obłędnych dań
  7. Młody piłkarz postrzelony w biały dzień. Jest w stanie krytycznym, druzgocące nagranie mrozi krew w żyłach (WIDEO)

Źródła: KuchniaLidla


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł