Zupa pomidorowa Kuronia
Wikipedia / MOs810 / CC BY-SA 4.0

Lepsza jest zupa pomidorowa z ryżem czy z makaronem?

Zupa pomidorowa najczęściej jadana jest na początku tygodnia - przygotowuje się ją na niedzielnym rosole. Który dodatek do tego dania wybierasz, ryż czy makaron? Niezależnie od podjętej decyzji, praktycznie każdy z nas preferuje jeden rodzaj. Im bardziej przypomina domową jak u mamy, tym lepiej.

Zupa pomidorowa jest bez wątpienia wyjątkowo popularnym daniem w Polsce. Polacy uwielbiają jej delikatny smak, a możliwość spożytkowania rosołu z dnia wcześniejszego jedynie umacnia jej niezachwianą pozycję. Mimo wszystko wiele osób do dzisiaj zastanawia się jaki dodatek jest najlepszy.

Część ludzi preferuje w końcu pomidorową z ryżem, a inny dodają do niej makaron. Niezależnie od tego wyboru, naszych rodaków łączy jedna bardzo ważna zależność. Każdy z nas chce, aby jego pomidorowa smakowała jak u mamy czy babci - dzięki temu czuje się znacznie większą przyjemność podczas jedzenia.

Zupa pomidorowa jak u babci

Choć internauci wskazują, że preferują pomidorową z makaronem, twierdząc, że ryżem nie są się w stanie najeść, najważniejszym punktem nie jest wcale dodatek. To sama zupa musi smakować tak, jak by ją ugotowała babcia, która włożyła w nią mnóstwo miłości.

Dlatego poniżej prezentujemy przepis od Jakuba Kuronia, który idealnie przypomina domową zupę. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a bardzo ważnym szczegółem jest dobry i esencjonalny rosół. To dzięki niemu pomidorowa ma odpowiednio intensywny smak.

Kawa z mlekiem może być szkodliwaKawa z mlekiem może być szkodliwaCzytaj dalej

Chcesz poczytać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy tajniki gotowania makaronu - okazuje się, że mnóstwo Polaków popełnia popularne błędy. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy tajniki najlepszego kotleta schabowego.

Przepis na pomidorową od babci

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego
  • 660 g przecieru pomidorowego
  • 70 ml śmietanki 18%
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Zacznij od podgrzania rosołu i ewentualnego ściągnięcia nadmiaru tłuszczu z powierzchni. Gdy zupa stanie się gorąca, przecedź ją przez sitko czy gazę, aby pozbyć się pływających zanieczyszczeń. Klarowny rosół należy następnie przelać z powrotem do garnka i postawić go na średnim ogniu.

W miseczce umieść śmietanę oraz jedno żółtko. Dopraw zaprawę solą i pieprzem i dokładnie ją wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Wlej kilka łyżek gorącej zupy, aby zahartować zawartość miseczki. Teraz należy dodać przecier pomidorowy do wywaru.

Wlej go do rosołu, a w momencie dokładnego połączenia, dodaj śmietanę z żółtkiem, ciągle mieszając. Podawaj ją ze swoim ulubionym dodatkiem, niezależnie czy jest to ryż, lub makaron, a także odrobiną natki pietruszki. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: forum.gazeta.pl, kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł