Zupa pomidorowa jakiej jeszcze nie jadłeśfacebook.com/TheSuburbanSoapbox

Zupa pomidorowa latem smakuje zupełnie inaczej. Koniecznie spróbuj przepisu, w którym królują świeże pomidory

Zupa pomidorowa w praktycznie każdym domu przygotowywana jest w inny sposób. Trzeba przyznać jedno - latem pomidorówka smakuje zupełnie inaczej. Poniżej prezentujemy przepis na zupę ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa jest klasykiem polskiej kuchni. Kiedy na niedzielny obiad podawany jest rosół, zupa pomidorowa jest praktycznie pewniakiem w poniedziałek. W wielu domach przygotowuje się ją na mnóstwo sposobów, ponieważ każdy preferuje ją inaczej. My prezentujemy wam przepis bardzo oryginalny, ponieważ do jego wykonania są potrzebne świeże, całe pomidory. Lubicie taką zupę?

Niestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimęNiestety media podają, że Małgorzata Socha jest zakażona. Wstawiła zdjęcie z córeczką, razem robią przetwory na zimęCzytaj dalej

Zupa pomidorowa - prawdziwy smak lata

Zupa ze świeżych pomidorów ma całkowicie inną konsystencję od zupy gotowanej na koncentracie, przecierze pomidorowym czy pasacie. Wszystkie trzy dają o wiele lżejsza i luźniejszą konsystencję, ponieważ pomidory są bardzo mocno zmielone. W domowej zupie to my kontrolujemy "ziarnistość" przez odpowiednio długie gotowanie czy blendowanie. A ty który rodzaj pomidorówki preferujesz?

Składniki:

  • 3 kilogramy pomidorów
  • 1 litr bulionu
  • 5 cebul
  • 2 marchewki
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki miodu

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem i dokładnie obierz ze skórki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj ja w bardzo drobną kostkę.
  3. Wrzuć ją do garnka, w którym będziesz gotować zupę i podsmaż ja na oleju, aż stanie się prawie przezroczysta.
  4. Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Dodaj marchew do smażącej się cebuli i podsmażaj całość przez około 10 minut.
  5. Do warzyw dodaj obrane pomidory, bulion, sól, pieprz oraz miód. Wymieszaj wszystko dokładnie i pozostaw do gotowania na około 40 minut.
  6. Zmiksuj zupę blenderem do konsystencji, którą lubisz.

Do zupy idealnie pasuje łyżka kwaśnej śmietany i kilka ziołowych grzanek. Smacznego.

Najlepsze newsy:

  1. Widzieliśmy ją w serialu na Polsacie, niestety nie żyje. ”Mama miała czwarte stadium nowotworu”
  2. Monika Kurska miała napisać książkę po rozwodzie o Jacku Kurskim? Co stało się ostatecznie?
  3. Turyści mogą stracić ogromne pieniądze. Policja ostrzega przed popularnym oszustwem
  4. Ksiądz z Podkarpacia miał wejść do Biedronki i ukraść 1 produkt. Porażające, jaką rzecz chciał wynieść
  5. Para ponad godzinę czekała na podanie dania w restauracji. Na koniec zostawili kelnerowi porażającą wiadomość z bonusem
  6. Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler bije na głowę inne. Restauratorka ma 1 wskazówkę
  7. Katastrofalne wieści dla fanów skoków narciarskich. Oficjalnie odwołano długo wyczekiwane zawody

Źródło: Olga Smile

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł