Smakosze.pl Przepisy Zupa serowa z serków topionych
canva/iko636

Zupa serowa z serków topionych

29 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.

Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny.

Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym , rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.

Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.

Przepis na zupę serową z serków topionych

Składniki dla 4 osób:

  • 250 g serka śmietankowego topionego

  • cebula czerwona

  • 2 ząbki czosnku

  • szczypiorek

  • 3 łyżki śmietany

  • szczypta ziół prowansalskich

  • pieprz, sól

  • kostka rosołowa warzywna

  • łyżka oliwy z oliwek

  • kolorowy pieprz mielony do dekoracji

Jak przygotować zupę serową z serków topionych?

W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę, następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej 700 ml wody, dodaj kostkę rosołową, oprósz ziołami prowansalskimi, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż kostka się rozpuści.

Odlej odrobinę wywaru, ostudź i rozrób w nim śmietanę. Serki włóż do garnka z bulionem i gotuj do momentu rozpuszczenia, następnie dodaj śmietanę i zblenduj na gęsty krem.

Zupę dopraw do smaku solą i oprósz posiekanym szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.

Smacznego.

Serki topione

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy