Żurek będzie jeszcze pyszniejszy, jeśli zastosujemy sprytne triki.wikimediacommons/Dobromila/creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

3 proste tricki sprawią, że ugotujesz pyszny i aromatyczny żurek. Korzystają z nich najlepsi kucharze

Żurek jest jedną z najsłynniejszych polskich zup. Zwykle podajemy go tradycyjnie podczas świąt wielkanocnych, ale czasem także zwykły codzienny obiad jest świetną okazją, by go przygotować. Klasyczny przepis na żurek do perfekcji opanowali najlepsi kucharze i szefowie kuchni, którzy stosują sekretne triki, by zupa smakowała bajecznie.

Żurek wyróżnia się niesamowitym aromatem i jest jedną z najpopularniejszych dań w kuchni polskiej. Tradycyjna zupa nie jest trudna w przygotowaniu, ale wymaga jednak niemałej wiedzy kulinarnej i doświadczenia. Dzięki nim uda nam się przyrządzić pyszny żurek, w którym poszczególne smaki świetnie się uzupełniają. Ogromne znaczenie mają także składniki dobrej jakości, w tym zakwas - gotowy, kupiony w sklepie niestety nie zawsze spełnia odpowiednie normy. By zupa miała zawsze idealny smak, warto poznać pewne techniki gotowania.

Rozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektRozłożyła obierki z ogórka w łazience. Wszyscy byli zdziwieni, gdy zobaczyli efektCzytaj dalej

Żurek zyska cudowny aromat, gdy zastosujemy 3 świetne triki

Żurek powinien być zawsze pełen zapachu białej kiełbasy, majeranku i niezastąpionych liści laurowych, a do tego zachwycać lekko kwaskowatym posmakiem. Wybredni smakosze doskonale wiedzą, że wszelkie gotowe zupy z torebki nie zastąpią oryginalnej receptury, dlatego przykładają dużą wagę do właściwego gotowania słynnej potrawy. Cudowny aromat zyskamy bowiem dzięki stosowaniu się do nieco trudnego przepisu i użyciu w pełni naturalnych składników. Aby zupa zawsze się udała, można też uciec się do sprytnych trików.

Dzisiaj grzeje:

  1. Pilne: Minister zdrowia podpisał rozporządzenie. Polaków czekają dwie ogromne zmiany
  2. Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scen
  3. Segregacja śmieci już nie na 5 a na 3 frakcje? Szykują się zmiany w gospodarce odpadami

Kiełbasa, na której gotujemy wywar, ma to do siebie, że jej osłonka często pęka podczas gotowania. Surowa białą kiełbasę możemy jednak nakłuć przed wrzuceniem jej do wrzątku, dzięki czemu nie tylko będzie lepiej wyglądać w zupie. Niewielkie otwory sprawią, że aromatyczne soki z wędliny łatwiej oddadzą cały swój smak. Kolejną kwestią jest zakwas - najlepszy będzie oczywiście domowy, ale w codziennym zabieganiu mało kto ma czas, by go przygotować. Gdy nie mamy go pod ręką, możemy z powodzeniem zastąpić go octem winnym. Już dwie łyżeczki stołowe sprawią, że żurek będzie odpowiednio kwaskowaty. W zupie powinna być też wyczuwalna delikatna ostrość, którą zapewnią chrzan i czosnek. Jedna łyżka tartego chrzanu w zupełności wystarczy na spory garnek zupy. Czosnek warto zaś posiekać zamiast przeciskać go przez praskę, by jego smak był bardziej wyczuwalny.

Polacy kochają oglądać hit TVP do porannego posiłku. Niesamowite, kto był jego prowadzącym 10 lat temu, mocne nazwiskaPolacy kochają oglądać hit TVP do porannego posiłku. Niesamowite, kto był jego prowadzącym 10 lat temu, mocne nazwiskaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Powrót do szkół. W Polsce zamknięto już kilka placówek, ważna informacja dla rodziców
  2. Rząd podjął decyzję. Rozporządzenie podpisane. Klamka zapadła
  3. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  4. Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narządu
  5. Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Pyszne kotlety, które pokocha cała rodzina
  6. Nie żyje wielka legenda boksu. Miał zaledwie 57 lat, straszliwa choroba pokonała go w mgnieniu oka

Źródło: Fakt

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł