żurektwitter.com/ @magiczn_kuchnia

Żurek króluje na polskich stołach. 2 tricki sprawią, że będzie niesamowicie aromatyczny

Żurek jest jednym z najpopularniejszym dań polskiej kuchni. Często podaje się go na wyjątkowe okazje m.in. święta lub rodzinne uroczystości. Co zrobić aby był on jeszcze bardziej aromatyczny? Warto skorzystać z dwóch prostych wskazówek.

Żurek jest jedną z najpopualrniejszych polskich zup. Jednak, w zależności od regionu Polski przyrządza się go w różny sposób. Różnica najczęściej dotyczy użycia różnych rodzajów mięsa oraz bulionu. Najczęściej przyrządzamy go na bazie kości, wędzonki, szynki lub kiełbasy. Niektórzy, podają zupę z ziemniakami, inni preferują słodką marchew lub ostry chrzan. Co zrobić,aby żurek zachwycił nas swoim aromatem? Wystarczy skorzystać z dwóch prostych i skutecznych tricków.

Była żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej dietyByła żona Michała Wiśniewskiego jest nieuleczalnie chora. Diagnozę usłyszała będąc w ciąży, teraz musi przestrzegać rygorystycznej dietyCzytaj dalej

Aromatyczny żurek - jak go przyrządzić? Wystarczą 2 proste tricki

Żurek należy do najsmaczniejszych zup, pod warunkiem, że jest on aromatyczny. Aby uzyskać taki efekt, wystarczy zastosować 2 proste tricki. Chociaż, możemy przygotować tę zupę na wywarach z różnych miejsc to najbardziej aromatyczny jest ten gotowany na wywarze z białej kiełbasy. Niestety, jej osłonka często pęka podczas gotowania. Możemy jednak uniknąć przykrej niespodzianki, gdy przed gotowaniem nakłujemy ją w kilku miejscach wykałaczką. Wtedy specjalna osłonka nie pęknie, a do żurku przedostaną się wydobywające się z kiełbasy aromatyczne soki. Sprawią one, że wywar będzie niezwykle esencjonalny. Co jeszcze zrobić aby nasz żurek zachwycał swoim aromatem? 1 trick pomoże nam przy okazji w dość trudnej, kryzysowej sytuacji.

Dzisiaj grzeje:

  1. Smutne doniesienia o żonie Zenka Martyniuka. A jeszcze niedawno para mówiła o diecie i pokazywała imponującą kuchnię
  2. Śmierć ikony polskiego kina. Od 6 lat jej grób jest odwiedzany przez setki turystów. Wszyscy pamiętają jej uśmiech
  3. Żona wrzuciła do wrzącej wody makaron kupiony przez Kamila w Biedronce. Po chwili zamarła

Żurek smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany na domowym zakwasie. Często jednak korzystamy ze sklepowego zamiennika. Co się stanie, gdy będziemy chcieli ugotować żurek, a nie będziemy mieć pod ręką domowego lub kupnego zakwasu. Mamy dobrą wiadomość. Zrobimy smaczny i aromatyczny żurek bez zakwasu. Zastąpimy go octem winnym. Musimy dodać do gotującego się wywaru 1 lud dwie łyżki. Żurek nabierze wtedy charakrerystycznego kwaśnego smaku.

  1. Masz pod ręką monetę 5 zł? Weź jutro do Biedronki, będzie miała ogromną moc nabywcząMasz pod ręką monetę 5 zł? Weź jutro do Biedronki, będzie miała ogromną moc nabywcząCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Już pewne, będą zmiany w 500 plus. Znamy datę ich wprowadzenia
  2. Walczyli do końca, niestety nic nie dało się zrobić. Polskę obiegła tragiczna wiadomość
  3. Spektakularne doniesienia o ogórkach kiszonych. Niesamowite, co zawierają, działanie spodoba się każdemu
  4. Bułgarska surówka z kapusty i papryki jest prawdziwą skarbnicą witamin. Chrupiący przysmak wesprze naszą odporność
  5. Kapitalne ciasto bez pieczenia z 3 aksamitnymi warstwami. Kilka minut roboty i zachwyt wszystkich gwarantowany
  6. Ewę Talar z serialu "Dom" pokochali nie tylko Polacy. Co dzisiaj słychać u Joanny Pacuły?

Źródło: Zajadam.pl/Wiszniówka.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł