Żurek jeszcze lepszy niż zawszeWikimedia Commons/Benreis/CC 4.0

Kuroń żurek zawsze gotował inaczej niż wszyscy. Pływały w nim oszałamiające dodatki

Żurek jest częścią naszej wielkanocnej tradycji, dlatego na każdym stole zawsze stoi wielka misa z zupą. Kuroń w swoich programach pokazywał nowatorskie przepisy, a większość dań gotował na swój sposób. Nie inaczej jest z żurkiem, w którym w jego wydaniu pływało mnóstwo dodatków.

Żurek nie wydaje się wykwintną zupą, jednak przepis Macieja Kuronia zmienia to całkowicie. Dodatki pływające w zupie powodują, że wywar nabiera szlachetności i zupełnie nowego wymiaru. Poniżej pokazujemy wam przepis, abyście mogli zachwycić w święta rodzinę.

Niebywałe, policja skontroluje działki z dronów i śmigłowca. Chodzi o grillowanie i imprezyNiebywałe, policja skontroluje działki z dronów i śmigłowca. Chodzi o grillowanie i imprezyCzytaj dalej

Żurek z przepisu Kuronia powala na łopatki doborem składników

Do zwykłego żurku wykorzystujemy kurze jajka, białą kiełbasę oraz zupę. W niektórych domach jada się go również z ziemniakami ze skwarkami. Kuroń pokazuje kompletnie nowy poziom, a kiedy postawimy miskę z tym daniem na świątecznym stole, naszym współbiesiadnikom oczy wyjdą z orbit. Kultowy kucharz proponuje bowiem żurek z pulpecikami z przpiórczym jajkiem w środku.

Składniki:

  • pół litra zakwasu
  • 3/4 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 gram boczku
  • 4 suszone grzyby
  • 12 przepiórczych jaj
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 250 ml śmietany
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • 1 kg ziemniaków

Dzisiaj grzeje: 1. Klient Biedronki zajrzał do wózka i zdruzgotany natychmiast zadzwonił po sanepid. Kontrolerzy złapali się za głowy i nałożyli ogromną karę

2. Bardzo ważne słowa szefa WHO. Chodzi o znoszenie ograniczeń i restrykcji

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby przez noc, aby nabrały miękkości.
  2. Z mięsa, podsmażonej na złoto cebuli, majeranku, soli i pieprzu formujemy pulpety. W ich środek włóż ugotowane na twardo jajka.
  3. Gotuj pulpety 20 minut i przecedź. Do wywaru dodaj zakwas, czosnek drobno posiekany, majeranek, posiekane drobno grzyby, przekrojone na pół pulpety a na końcu całą śmietanę. Do smaku warto dodać sól oraz pieprz.
  4. Ugotuj ziemniaki w całości, bez skóry.
  5. Podsmaż boczek aż będzie mocno zrumieniony.
  6. Ziemniaki podawaj w osobnym naczyniu posypane boczkiem.

Najlepsze newsy:

  1. Andrzej Duda przekazał informacje o nagłej śmierci. Nie żyje bliska mu osoba, wielu Polaków pogrążonych w żałobie
  2. ”Królowe życia”: przyjaciel Dagmary trafił do szpitala psychiatrycznego. Kolejny dramat gwiazdy TTV
  3. Policja kontroluje czy ludzie robią nielegalnie zakupy w godzinach dla seniorów. Uważaj, doniesienia są przygnębiające
  4. Nagle wjechali wojskowi i policja. Zabraniali nagrywać porażającą interwencję, dot. czekających na zamówione jedzenie osób
  5. Co, jeśli policja złapie cię na grillowaniu? Kary są olbrzymie
  6. Liczba ofiar wirusa SARS-CoV-2 przekroczyła już 100 tysięcy. Niepokojące dane Uniwersytetu Hopkinsa

Źródło: kobieta.interia.pl

Następny artykuł