Żywność należy przechowywać w lodówcezdjęcie poglądowe/Pexels--2286921, pixabay

Zimą trzymasz żywność na balkonie? Popełniasz niebezpieczny dla zdrowia błąd

Wiele osób decyduje się w czasie zimy przechowywać żywność na zewnątrz - najczęściej wybiera się balkon lub parapet za oknem. Niestety, trzymanie tam jedzenia może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia, gdyż temperatura nie jest stała i czasem może być, nawet zimą, zbyt wysoka. Istnieje także ryzyko zakażenia jedzenia przez ptaki czy owady.

Żywność, dzięki ujemnym temperaturom, zachowuje świeżość na wiele miesięcy. Mnóstwo osób decyduje się zimą przechowywać swoje jedzenie na balkonie, gdyż na zewnątrz panuje wtedy często niska temperatura. Niestety, taka praktyka może się źle skończyć.

Temperatura na zewnątrz nie jest do końca przewidywalna, dlatego nierzadko w ciągu dnia można zauważyć różne wahania na termometrze. Jeśli w tym czasie przechowujesz swoje jedzenie, szybko może ulec ono zepsuciu.

Żywność poza lodówką to zły pomysł

Lodówka ma wbudowany termostat, który kontroluje temperaturę wewnątrz urządzenia. Dzięki temu dokładnie wiemy w jakich warunkach znajduje się nasze jedzenie oraz jak długo może być trzymane. Lodówka jest także znacznie czystsza niż powietrze za oknem.

Żywność powinna być magazynowana w ściśle określonych warunkach. Maksymalna temperatura, jaka może panować w lodówce, to około 4 stopnie Celsjusza. Nawet zimą na zewnątrz potrafi być znacznie cieplej - w takiej sytuacji, jeśli jedzenie jest na zewnątrz, może zepsuć się nawet w ciągu kilku godzin.

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

Co więcej, na świeżym powietrzu istnieje ryzyko dostania się dzikich zwierząt do jedzenia. Ptaki mogą zanieczyścić nasze zapasy odchodami, a także zakazić je groźnymi drobnoustrojami. Owady uwielbiają składać jaja w takich miejscach, a ich obecność dyskwalifikuje przydatność do spożycia.

Wysokie temperatury na zewnątrz sprzyjają także rozwojowi patogenów, takich jak salmonella. Nawet podgrzewanie jedzenia w wysokich temperaturach podczas gotowania nie daje gwarancji, że 100% z nich zostanie zneutralizowane. Nie warto więc ryzykować zatrucia.

Odpowiednie przechowywanie w domu

Przede wszystkim należy pamiętać, aby chować swoje jedzenie natychmiast po przygotowaniu do lodówki. Oczywiście trzeba odczekać, aż posiłek ostygnie, lecz gdy zacznie zbliżać się do temperatury pokojowej, szybko powinien znaleźć się w lodówce. W ten sposób ograniczamy możliwość wytworzenia się groźnych drobnoustrojów.

Jak czytamy na portalu onet.pl, specjaliści zwracają uwagę, żeby lepiej nie trzymać tam nabiału. Mleko i jajka powinniśmy umieścić na środkowej półce. Natomiast drzwiczki to dobre miejsce dla tego, co nie wymaga mocnego schłodzenia. Tam można trzymać napoje czy sosy.

Chcesz poznać więcej przepisów kulinarnych? Zajrzyj do tego artykułu, w którym pokazujemy najlepszy sposób na przygotowanie klasycznych andrutów. Tutaj zdradzamy recepturę na delikatny jak chmurka sernik.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł