9 kultowych potraw PRL-u. Numer 5 wywoła uśmiech u każdego smakosza
Kuchnia PRL-u do dziś ma swoich koneserów. Specjalnie dla nich przypominamy niezapomniane dania, które gościły na polskich stołach kilkadziesiąt lat temu. To będzie wyjątkowa, sentymentalna podróż!
![Zimne nóżki w galaretce](https://images.iberion.media/images/origin/d_X_Sk_Kfa_HFX_7p_R_Nr_WT_Ot_QT_nozki_w_galarecie_1616653572_1620978174_352f0854f1.jpg)
Slajd 1 z 9
![Zupa "nic"](https://images.iberion.media/images/origin/5a_Q_Nv_OGRVP_96l_XH_28_Xx_Q4i_Projekt_bez_tytulu_2022_01_31_T150831_869_c74d38506c.png)
Zupa nic to słodka zupa mleczna zagęszczona utartymi z cukrem żółtkami jaj. Danie biło rekordy popularności w czasach PRL-u. A w niektórych rejonach Polski podawano je z okazji Bożego Ciała.
Slajd 2 z 9
Kogel - mogel to popularny w czasach PRL-u deser z surowych jajek utartych z cukrem. Czasem był wzbogacany dodatkiem m.in. miodu, bitej śmietany lub bakalii.
Slajd 3 z 9
Kultowe szyszki były przebojem lat 80-tych. Dziś mało kto pamięta, że wymyśliły je zaradne mamy, które w czasach kryzysu dosłownie dwoiły się i troiły, aby wymyślić dla swoich pociech smaczny i tani deser. Ten jest chętnie robiony do dziś.
Slajd 4 z 9
![Zimne nóżki w galaretce](https://images.iberion.media/images/origin/d_X_Sk_Kfa_HFX_7p_R_Nr_WT_Ot_QT_nozki_w_galarecie_1616653572_1620978174_352f0854f1.jpg)
Zimne nóżki były niezapomnianą kulinarną klasyką PRL-u. Jest to galareta przygotowana na bazie mięsnego wywaru z przeróżnymi dodatkami. O popularności dania świadczy fakt, że danie do dziś jest chętnie serwowane np. na karnawałowych imprezach.
Slajd 5 z 9
![Sałatka jarzynowa](https://images.iberion.media/images/origin/5_M7_Qi_U5c_Jb_ZIF_2_Pl_L7i6_KN_Projekt_bez_tytu_u_27_81ae9125dc.webp)
Sałatkę jarzynową zna chyba każdy. Potrawa swoją popularność zyskała właśnie w czasach PRL-u. Chociaż wielu szefów kuchni wciąż próbuje modyfikować przepis na słynną sałatkę, to Polacy wciąż są wierni jej tradycyjnej wersji. Koniecznie z zielonym groszkiem!
Slajd 6 z 9
![Zapiekanka rodem z PRL-u](https://images.iberion.media/images/origin/6t_P_Jbrma_H47_TO_576xme32_C_Zapiekanka_rodem_z_PRL_u_5bceacb50a.jpg)
Chociaż, dziś w sieci możemy znaleźć mnóstwo przepisów na rozmaite kanapki "na ciepło" i "zimno", to do tej pory serca wielu smakoszy biją szybciej na myśl o zapiekankach rodem z PRL-u. Zazwyczaj można je było kupić przy dworcach. Podobno sekretem ich smaku było użycie do nich startych pieczarek, które są bardziej aromatyczne niż te pokrojone.
Slajd 7 z 9
![Blok czekoladowy](https://images.iberion.media/images/origin/3_O_Mf_D1erb_O_At_Od_XB_Bn8m0_K_obraz_2021_02_22_110409_1613988250_101d32621b.webp)
Jeden z najsłynniejszych deserów w czasach PRL-u. Do jego wykonania potrzeba jedynie: mleka w proszku, kakaa oraz pokruszonych ciasteczek.
Slajd 8 z 9
![śledzie w śmietanie](https://images.iberion.media/images/origin/6_ETQQ_60w8e_W7vv_R_Xeuf_U9r_Projekt_bez_tytulu_2021_11_11_T134921_941_3f028e4bfe.jpg)
Śledź w śmietanie z dodatkiem cebuli był niemal obowiązkowym punktem podczas prywatek w PRL-u. Dziś pomysłów na przyrządzenie tej ryby jest bez liku, a mimo wszystko wciąż wracamy do tej sprawdzonej klasyki.
Slajd 9 z 9
![wuzetka](https://images.iberion.media/images/origin/19b_KEY_7y_K8_K3m_Qfa_KWYP_Mg_Projekt_bez_tytulu_24_1616ef3582.jpg)
Nazwa deseru prawdopodobnie pochodzi od warszawskiej trasy "W-Z". Powstał on tuż po wojnie, w 1949 roku i w mig podbił kawiarnie w całym kraju. Przepis na słynne ciasto do dziś ma niemal każda gospodyni.