9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka
Slajd 1 z 10
9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka
Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!
Slajd 2 z 10
Soczyste kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli
Patent Gessler na soczyste i kruche kotlety schabowe? Zdaniem gwiazdy ten efekt da wcześniejsze wymoczenie mięsa w mleku i cebuli. Schabowe zalane taką marynatą należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Slajd 3 z 10
Sałatka jarzynowa jak marzenie
Gessler uważa, że warzywa do sałatki jarzynowej mają lepszy smak jeśli są gotowane w rosole. Gwiazda jest przekonana również, że powinniśmy zrezygnować z cebuli. Powód? Nasze rodzime warzywo ma bardzo intensywny smak i zapach, przez co sałatka po prostu szybciej się psuje.
Slajd 4 z 10
Sekret soczystej wątróbki
Jaki patent na wątróbkę ma Magda Gessler? Restauratorka poleca zalać mięso mlekiem, a następnie włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu wątróbka nabiera soczystości.
Slajd 5 z 10
Rosół na niezwykłym mięsie - patent nie tylko dla koneserów
Podczas "Kuchennych Rewolucji" w Karczmie Gę Gę Magda Gessler zaproponowała nietypowy patent na rosół. Restauratorka zachęciła do ugotowania tej potrawy na mięsie z gęsi. Kontrowersyjny wybór? Nic bardziej mylnego! Należy jednak pamiętać, aby taki rosół przygotować dzień wcześniej. A po jego schłodzeniu i ostygnięciu pozbyć się z zupy zbędnego tłuszczu.
Slajd 6 z 10
Wyjątkowy składnik zupy pomidorowej
Gessler ma również cudowny patent na uwielbianą zupę pomidorową. Zawsze wlewa do niej sok pomidorowy zamiast tradycyjnego przecieru. Warto poszukać, takiego o jak najwyższej jakości i najmniejszej liczbie konserwantów.
Slajd 7 z 10
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi
Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Skorzystaj z patentu Gessler i dodaj do niego dokładnie łyżkę masła. Efekt podobno przechodzi najśmielsze oczekiwania!
Slajd 8 z 10
Aromatyczny bigos jak za dawnych lat
Gessler jakiś czas temu podzieliła się wyjątkowym przepisem na bigos szlachecki. Sekretem jego aromatu jest dodatek kliku kapeluszy suszonych borowików.
Slajd 9 z 10
Jak zrobić jedwabiście kremowe ziemniaczane puree?
Marzysz o kremowym ziemniaczanym puree? Gessler zaleca zmiksowanie ugotowanych ziemniaków z śmietaną i upieczoną główką czosnku. Na sam koniec dodajemy do dania masło oraz twaróg. Czy ktoś się oprze takiemu smakołykowi?
Slajd 10 z 10
Lekki jak chmurka sernik na wyjątkowe okazje
Gessler podzieliła się również sposobem na idealny sernik. Restauratorka nigdy nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Zamiast tego najpierw wlewa do niej żółtka, a następnie pianę z białek. Zdaniem gwiazdy to właśnie ten trick sprawia, że jest on cudownie puszysty.
Siostra Anastazja Pustelnik ze Zgromadzenia Córek Bożek Miłości od wielu lat jest znana niemal każdemu miłośnikowi gotowania. Słynna zakonnica jest autorką wielu książek kucharskich, gdzie chętnie dzieli się swoimi trickami oraz pomysłami na ciekawe potrawy. Specjalnie dla Was wybraliśmy aż 9 wyjątkowych patentów, które z całą pewnością zrewolucjonizują Waszą kuchnię.