Smakosze.pl

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

25 Marca 2022

Udostępnij:

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Slajd 1 z 10

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Slajd 2 z 10

Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem

Soczyste kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli

Patent Gessler na soczyste i kruche kotlety schabowe? Zdaniem gwiazdy ten efekt da wcześniejsze wymoczenie mięsa w mleku i cebuli. Schabowe zalane taką marynatą należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Slajd 3 z 10

sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa jak marzenie

Gessler uważa, że warzywa do sałatki jarzynowej mają lepszy smak jeśli są gotowane w rosole. Gwiazda jest przekonana również, że powinniśmy zrezygnować z cebuli. Powód? Nasze rodzime warzywo ma bardzo intensywny smak i zapach, przez co sałatka po prostu szybciej się psuje.

Slajd 4 z 10

wątróbka

Sekret soczystej wątróbki

Jaki patent na wątróbkę ma Magda Gessler? Restauratorka poleca zalać mięso mlekiem, a następnie włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu wątróbka nabiera soczystości.

Slajd 5 z 10

Rosół na niezwykłym mięsie - patent nie tylko dla koneserów

Podczas "Kuchennych Rewolucji" w Karczmie Gę Gę Magda Gessler zaproponowała nietypowy patent na rosół. Restauratorka zachęciła do ugotowania tej potrawy na mięsie z gęsi. Kontrowersyjny wybór? Nic bardziej mylnego! Należy jednak pamiętać, aby taki rosół przygotować dzień wcześniej. A po jego schłodzeniu i ostygnięciu pozbyć się z zupy zbędnego tłuszczu.

Slajd 6 z 10

zupa pomidorowa

Wyjątkowy składnik zupy pomidorowej

Gessler ma również cudowny patent na uwielbianą zupę pomidorową. Zawsze wlewa do niej sok pomidorowy zamiast tradycyjnego przecieru. Warto poszukać, takiego o jak najwyższej jakości i najmniejszej liczbie konserwantów.

Slajd 7 z 10

pierogi

Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi

Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Skorzystaj z patentu Gessler i dodaj do niego dokładnie łyżkę masła. Efekt podobno przechodzi najśmielsze oczekiwania!

Slajd 8 z 10

bigos

Aromatyczny bigos jak za dawnych lat

Gessler jakiś czas temu podzieliła się wyjątkowym przepisem na bigos szlachecki. Sekretem jego aromatu jest dodatek kliku kapeluszy suszonych borowików.

Slajd 9 z 10

puree ziemniaczane

Jak zrobić jedwabiście kremowe ziemniaczane puree?

Marzysz o kremowym ziemniaczanym puree? Gessler zaleca zmiksowanie ugotowanych ziemniaków z śmietaną i upieczoną główką czosnku. Na sam koniec dodajemy do dania masło oraz twaróg. Czy ktoś się oprze takiemu smakołykowi?

Slajd 10 z 10

Lekki jak chmurka sernik na wyjątkowe okazje

Gessler podzieliła się również sposobem na idealny sernik. Restauratorka nigdy nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Zamiast tego najpierw wlewa do niej żółtka, a następnie pianę z białek. Zdaniem gwiazdy to właśnie ten trick sprawia, że jest on cudownie puszysty.

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz nastepną galerię >