9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka
Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!
![EN 01394341 0050](https://images.iberion.media/images/origin/23_Ou_Pv_KU_Be8p5_J_Mw_E_Ss5_BJ_EN_01394341_0050_60d830cf4e.jpg)
Slajd 1 z 10
![EN 01394341 0050](https://images.iberion.media/images/origin/23_Ou_Pv_KU_Be8p5_J_Mw_E_Ss5_BJ_EN_01394341_0050_60d830cf4e.jpg)
Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!
Slajd 2 z 10
![Kotlety schabowe z wyjątkowym nadzieniem](https://images.iberion.media/images/origin/5db7_O_Sl_D2j_V_Or_Da63a_LI_4z_Schabowe_z_wyjatkowym_nadzieniem_74c9006cc2.jpg)
Patent Gessler na soczyste i kruche kotlety schabowe? Zdaniem gwiazdy ten efekt da wcześniejsze wymoczenie mięsa w mleku i cebuli. Schabowe zalane taką marynatą należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Slajd 3 z 10
![sałatka jarzynowa](https://images.iberion.media/images/origin/jx_YE_My_Prl_Thb5_U66t_Imx_S_Projekt_bez_tytulu_2021_12_28_T155854_951_6638943b74.jpg)
Gessler uważa, że warzywa do sałatki jarzynowej mają lepszy smak jeśli są gotowane w rosole. Gwiazda jest przekonana również, że powinniśmy zrezygnować z cebuli. Powód? Nasze rodzime warzywo ma bardzo intensywny smak i zapach, przez co sałatka po prostu szybciej się psuje.
Slajd 4 z 10
![wątróbka](https://images.iberion.media/images/origin/2frvy_Kx_Tmwhr_P_Mp_OMG_Ve_HI_Projekt_bez_tytulu_2022_01_10_T151244_024_2450fcd5f4.jpg)
Jaki patent na wątróbkę ma Magda Gessler? Restauratorka poleca zalać mięso mlekiem, a następnie włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu wątróbka nabiera soczystości.
Slajd 5 z 10
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/1wkss_WS_104_Fn_A928_J_Ow_B_Ok_Projekt_bez_tytulu_2022_01_22_T153017_383_561d3c9de9.jpg)
Jak zrobić miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Skorzystaj z patentu Gessler i dodaj do niego dokładnie łyżkę masła. Efekt podobno przechodzi najśmielsze oczekiwania!
Slajd 6 z 10
![Klarowny rosół](https://images.iberion.media/images/origin/36m_W_Bwy_Y7_Phi4qk_QO_8_Hw_IO_Klarowny_ros_82426494b1.webp)
Podczas "Kuchennych Rewolucji" w Karczmie Gę Gę Magda Gessler zaproponowała nietypowy patent na rosół. Restauratorka zachęciła do ugotowania tej potrawy na mięsie z gęsi. Kontrowersyjny wybór? Nic bardziej mylnego! Należy jednak pamiętać, aby taki rosół przygotować dzień wcześniej. A po jego schłodzeniu i ostygnięciu pozbyć się z zupy zbędnego tłuszczu.
Slajd 7 z 10
![zupa pomidorowa](https://images.iberion.media/images/origin/bn_Ap7_Yw4i_YFZ_1_Hova_O3r_D_Projekt_bez_tytulu_2021_12_07_T105011_113_2e1ae71a55.jpg)
Gessler ma również cudowny patent na uwielbianą zupę pomidorową. Zawsze wlewa do niej sok pomidorowy zamiast tradycyjnego przecieru. Warto poszukać, takiego o jak najwyższej jakości i najmniejszej liczbie konserwantów.
Slajd 8 z 10
![bigos](https://images.iberion.media/images/origin/RNR_Ghi_Kg_Cj_VDA_4_OZ_Zw8_JQ_Projekt_bez_tytulu_2021_12_21_T085609_131_9c2910a5ce.jpg)
Gessler jakiś czas temu podzieliła się wyjątkowym przepisem na bigos szlachecki. Sekretem jego aromatu jest dodatek kliku kapeluszy suszonych borowików.
Slajd 9 z 10
![puree ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/5_Fvj_DS_Ue_Z_Tg_Tlab_O6ee_I_Ud_Projekt_bez_tytulu_2022_01_20_T202824_845_68be18cc87.jpg)
Marzysz o kremowym ziemniaczanym puree? Gessler zaleca zmiksowanie ugotowanych ziemniaków z śmietaną i upieczoną główką czosnku. Na sam koniec dodajemy do dania masło oraz twaróg. Czy ktoś się oprze takiemu smakołykowi?
Slajd 10 z 10
![Sernik](https://images.iberion.media/images/origin/1_Umu_W24ph_Qz_XYT_5_CW_Yv_M0t_Projekt_bez_tytulu_2022_01_12_T154946_990_68fd53e522.png)
Gessler podzieliła się również sposobem na idealny sernik. Restauratorka nigdy nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Zamiast tego najpierw wlewa do niej żółtka, a następnie pianę z białek. Zdaniem gwiazdy to właśnie ten trick sprawia, że jest on cudownie puszysty.