Mistrzowskie połączenie dla prawdziwych koneserów
klasyczny schabowy z fryteczkami i marcheweczką aż ślinka cieknie
Slajd 1 z 3
Nie ma nic pyszniejszego niż chrupiące schabowe. Dzięki panierce z masy maślankowej i mąki będą również soczyste jak nigdy dotąd. Spróbujcie wyjątkowej receptury. Oto prosty przepis: Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jaja 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy, kroimy na około 5 równych kawałków. Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety mogą wyjść duże, ważne jest jednak, aby nie były grube. W misce umieszczamy maślankę, jaja, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy sporą ilość oleju — tak, aby utworzył około 2 cm warstwę — i rozgrzewamy. Do niewielkiego naczynia wsypujemy mąkę. Panierowanie zaczynamy od obtoczenia mięsa w mące pszennej. Następnie zanurzamy kotlety w masie maślankowej i pozostawiamy na około 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtaczamy w mące. Tak przygotowane schabowe wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień do średniego i smażymy jeszcze przez około 2 – 3 minuty z obu stron.
Slajd 2 z 3
Frytki są prawdziwą kulinarną klasyką. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy zajadają się nimi z miłą chęcią. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują frytki przygotowane samodzielnie. Za sprawą dwukrotnego smażenia będą one o wiele bardziej chrupiące. Jakie składniki będą nam potrzebne? 1 kg sporych ziemniaków 10 g soli 10 g czosnku niedźwiedziego 1 litr oleju Na początku obieramy i myjemy ziemniaki. Kroimy je w grube plastry, a następnie dzielimy na słupki. Warto uwzględnić to, że podczas smażenia ziemniaki trochę się skurczą. W związku z tym frytki nie powinny być zbyt cienkie. Pokrojone ziemniaki umieszczamy w misce z zimną wodą. Najlepiej, jeśli pomoczą się w niej przez 30 minut. Zalewę możemy wzbogacić o odrobinę cukru. Jednak nie jest to niezbędne. Kiedy czas dobiegnie końca, frytki osuszamy w papierowych ręcznikach. Tak przygotowane frytki możemy zacząć smażyć. Na początku robimy to w oleju rozgrzanym do temperatury 120 stopni Celsjusza. Zamiast frytkownicy możemy wykorzystać garnek, termometr kuchenny oraz łyżkę cedzakową. Ziemniaki smażymy do lekkiego zarumienienia. Frytki odławiamy z oleju i osuszamy w ręcznikach papierowych. W tym czasie tłuszcz podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Ziemniaki ponownie smażymy. Kiedy będą złocisto-brązowe, wówczas nasze frytki będą już gotowe. Na koniec mieszamy je z przyprawami.
Slajd 3 z 3
Niedzielnym obiadom często towarzyszy w postaci surówki. Prezentujemy przepis marchewkową kompozycję, której smak na długo pozostanie w waszej pamięci. Składniki: 8 średnich marchewek 1 spore jabłko chrzan w ilości do smaku kwaśna, gęsta śmietana Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy, a następnie ścieramy ją na tarce małych oczkach. Jabłko obieramy i także ścieramy — tym razem na większych oczkach. to samo robimy z jabłkiem. Łączymy je z marchewką i doprawiamy chrzanem wymieszanym ze śmietaną.