Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni
Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz
Slajd 1 z 7
Rosół może być gotowany na kurczaku, a bulion drobiowy stanowi podstawę wielu dań. Poniżej prosty przepis z nutką szaleństwa: Na początku mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość podgrzewamy na małym ogniu razem z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi przez około 40 minut. W tym czasie zbieramy z powierzchni wywaru szumowiny. Do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko powinniśmy gotować jeszcze przez minimum 30 minut.
Slajd 2 z 7
W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.
Slajd 3 z 7
Gotowanie to niebezpiecznie zajęcie i nie wolno o tym zapominać. Przejdź dalej, żeby poznać większość
Slajd 4 z 7
Dobry nóż w kuchni to podstawa. Natomiast wszelkiego rodzaju urządzenia do rozdrabniania składników również mogą stanowić zagrożenie.
Slajd 5 z 7
W kuchni łatwo się poparzyć.
Slajd 6 z 7
Wiele osób skupiając się na bezpiecznej pracy zapomina zupełnie o największym zagrożeniu. Przejdź do następnego slajdu, żeby sprawdzić czy ty też popełniasz ten błąd.
Slajd 7 z 7
Zakażenie salmonellą stanowi bardzo poważne zagrożenie dla życia. Dlatego przygotowując posiłki bezwzględnie trzeba utrzymywać higienę i za żadne skarby nie można kroić surowego kurczaka oraz warzyw tym samym nożem. Niestety wielu Polaków bagatelizuje to zagrożenie co niesie za sobą brzemienne skutki.