Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Galerie > Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni
26.03.2022 00:51

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Slajd 1 z 7

Zupa ogórkowa na rosole

Rosół może być gotowany na kurczaku, a bulion drobiowy stanowi podstawę wielu dań. Poniżej prosty przepis z nutką szaleństwa: Na początku mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość podgrzewamy na małym ogniu razem z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi przez około 40 minut. W tym czasie zbieramy z powierzchni wywaru szumowiny. Do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko powinniśmy gotować jeszcze przez minimum 30 minut.

Slajd 2 z 7

ćwiartki kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Slajd 3 z 7

pilne-1616323242

Gotowanie to niebezpiecznie zajęcie i nie wolno o tym zapominać. Przejdź dalej, żeby poznać większość

Slajd 4 z 7

ser-krojenie

Dobry nóż w kuchni to podstawa. Natomiast wszelkiego rodzaju urządzenia do rozdrabniania składników również mogą stanowić zagrożenie.

Slajd 5 z 7

Frytki - co zrobić z olejem po nich?

W kuchni łatwo się poparzyć.

Slajd 6 z 7

ważne

Wiele osób skupiając się na bezpiecznej pracy zapomina zupełnie o największym zagrożeniu. Przejdź do następnego slajdu, żeby sprawdzić czy ty też popełniasz ten błąd.

Slajd 7 z 7

surgery-79584-1920-1609185848

Zakażenie salmonellą stanowi bardzo poważne zagrożenie dla życia. Dlatego przygotowując posiłki bezwzględnie trzeba utrzymywać higienę i za żadne skarby nie można kroić surowego kurczaka oraz warzyw tym samym nożem. Niestety wielu Polaków bagatelizuje to zagrożenie co niesie za sobą brzemienne skutki.

Tagi: