Smakosze.pl

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

25 Marca 2022

Udostępnij:

Najgorsze dodatki do kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Slajd 1 z 7

Pexels / Alex Fu

Najgorsze dodatki do kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać?

Slajd 2 z 7

Canva / karimitsu

1. Śmietanka w proszku

Śmietanka w proszku jest bardzo popularnym zabielaczem do kawy, z którego korzysta masa smakoszy. Niestety, przeważnie zawierają one sporo tłuszczów trans. Przyczyniają się one, chociażby do chorób serca i układu krążenia. W śmietankach w proszku możemy również natknąć się na masę cukrów w różnych postaciach.

Slajd 3 z 7

Pexels / Snapwire

2. Odtłuszczone mleko

Mleko samo w sobie nie stwarza większych problemów i można je dodawać bez obaw do kawy. Jednak w przypadku odtłuszczonych nabiałów sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Okazuje się, że osoby, które po nie sięgają, znacznie częściej sięgają później po węglowodany. Oprócz tego pełnotłusty nabiał zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Tym samym lepiej wzbogacić kawę o nieodtłuszczone mleko.

Slajd 4 z 7

Canva / ejkrouse

3. Cukier - jeden z najgorszych dodatków do kawy

Nie da się ukryć, że cukier nie należy do najzdrowszych produktów spożywczych. O ile jego odrobina w codziennej diecie nie powinna nam zaszkodzić, to regularne dodawanie go do kawy pitej kilka razy w ciągu dnia może sprzyjać rozwojowi cukrzycy i nadwagi. Jeśli zależy nam na słodkim smaku, wówczas lepiej sięgnąć po brązowy cukier.

Slajd 5 z 7

4. Syropy do kawy

4. Syropy do kawy

Różnej maści syropy do kawy cieszą się coraz większą popularnością. Należy jednak na nie uważać. Wszystko dlatego, że składają się w znacznej mierze z cukru. Oprócz tego można się w nich natknąć na barwniki oraz wzmacniacze smaków, które nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Slajd 6 z 7

5. Słodziki do kawy

5. Słodziki do kawy

Skoro cukier nie jest wskazany, mogłoby się wydawać, że dobrym rozwiązaniem będą słodziki takie jak sacharyna. Okazuje się, że niska kaloryczność to nie wszystko i tego typu substancje wpływają na nasz metabolizm. Tym samym możemy słabiej odczuwać sytość, a co za tym idzie spożywać więcej pokarmów w ciągu dnia, niż jest nam to potrzebne.

Slajd 7 z 7

6. Alkohol - przenigdy nie łącz go z kawą

6. Alkohol - przenigdy nie łącz go z kawą

Niektórzy smakosze lubią od czasu do czasu napić się kawy z 'prądem'. Warto jednak pamiętać, że każda dawka alkoholu jest uważana za niezdrową. Pobudzające działanie kawy może również utaić depresyjne działanie trunków wysokoprocentowych oraz niwelować uczucie odurzenia. W takiej sytuacji nietrudno o wypicie zbyt dużej dawki alkoholu.

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz nastepną galerię >