Podczas gotowania rosołu łatwo o fatalne błędy. Nr 6 popełnia większość Polaków
Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.
Slajd 1 z 8
Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.
Slajd 2 z 8
Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pośpiechu. Rosół nie jest tutaj wyjątkiem. Uwielbiana zupa powinna gotować się jak najdłużej. Dlatego też należy zadbać o to, by ogień pod garnek był jak najmniejszy. W przeciwnym wypadku nasz wywar będzie znacznie mniej bogaty w smak.
Slajd 3 z 8
Niektórzy smakosze, chcąc przygotować zdrowszą wersję rosołu, decydują się na wybór chudego mięsa. Niestety, jest to poważne uchybienie. Trzeba pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on w znacznej mierze odpowiada za apetyczność naszej zupy.
Slajd 4 z 8
Skoro już o mięsie mowa nie można zapomnieć o tym, że produkt, na którym przyjdzie nam gotować rosół, powinien zawierać kości. Dzięki nim rosół będzie bardziej odżywczy i smakowity. Jakich jeszcze błędów należy się wystrzegać?
Slajd 5 z 8
Wiele osób sądzi, że do rosołu można wrzucić właściwie wszystko. Tym samym w garnku lądują przesuszone warzywa i wątpliwej jakości mięso. W takiej sytuacji nie powinniśmy się spodziewać, że rosół będzie obłędnym daniem. Warto pamiętać, że za smak odpowiada również jakość dodawanych składników
Slajd 6 z 8
Zaledwie garstka osób zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie przyprawy do rosołu dodaje się w tym samym czasie. Większość Polaków dodaje je beztrosko w trakcie gotowania. Warto zapamiętać, że pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe najlepiej umieszczać w wywarze na początku przygotowań. Wówczas zdążą puścić aromat. Natomiast świeżo mielony pieprz, majeranek i lubczyk należy umieszczać pod koniec gotowania. Wtedy nie stracą one swoich walorów smakowych
Slajd 7 z 8
Podczas gotowania rosołu koniecznie należy się wystrzegać wstawiania mięsa do gorącej wody. Wówczas większość zawartych w nim składników odżywczych zostanie uwięziona w środku. Niestety, odbije się to również na walorach smakowych.
Slajd 8 z 8
Kiedy nasz rosół jest już gotowy, znaczna część smakoszy trzyma go na kuchence. Nie jest to najlepszym rozwiązaniem. Okazuje się, że zbyt długie trzymanie jedzenia w temperaturze pokojowej może sprzyjać potencjalnym zatruciom pokarmowym. Dlatego po skończeniu jedzenia, nadwyżkę zupy warto jak najszybciej schłodzić. Oczywiście nie powinno wstawiać się ciepłego wywaru do lodówki. Lepiej sprawdzi się balkon