Podczas gotowania rosołu łatwo o fatalne błędy. Nr 6 popełnia większość Polaków
Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.
![Jakie błędy popełniamy podczas przygotowywania rosołu?](https://images.iberion.media/images/origin/6_Kt_WI_Tl_Y_Od7yl_NMYJYWE_Rl_Rosol_1_b2ed26c9ba.jpg)
Slajd 1 z 8
![Czego nie robić podczas gotowania rosołu?](https://images.iberion.media/images/origin/5_A_Tixy0_ZSAU_Uif_AVHX_Sz8l_Rosol_1_121f456d59.jpg)
Rosół bez dwóch zdań jest jedną z najbardziej kultowych zup. Na stałe wpisała się w kulinarne gusta Polaków. Często gości on w naszych domostwach, jednak nie wszyscy przygotowują go w prawidłowy sposób. Już teraz przekonaj się, jakie są najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu.
Slajd 2 z 8
![Rosół nie lubi pośpiechu](https://images.iberion.media/images/origin/2_NGVKP_Tox_P_Ctuoqs5_D_Ke_DA_Rosol_nie_lubi_pospiechu_855913dea7.jpg)
Nie od dziś wiadomo, że kulinaria nie lubią pośpiechu. Rosół nie jest tutaj wyjątkiem. Uwielbiana zupa powinna gotować się jak najdłużej. Dlatego też należy zadbać o to, by ogień pod garnek był jak najmniejszy. W przeciwnym wypadku nasz wywar będzie znacznie mniej bogaty w smak.
Slajd 3 z 8
![Gotowanie rosołu na zbyt chudym mięsie](https://images.iberion.media/images/origin/6wm_Piels_Nn_Qp7_Cnknh_Hk7_D_Gotowanie_rosolu_na_zbyt_chudym_miesie_807b38e811.jpg)
Niektórzy smakosze, chcąc przygotować zdrowszą wersję rosołu, decydują się na wybór chudego mięsa. Niestety, jest to poważne uchybienie. Trzeba pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i to właśnie on w znacznej mierze odpowiada za apetyczność naszej zupy.
Slajd 4 z 8
![Rosół wyłącznie na mięsie z kością](https://images.iberion.media/images/origin/2_F_Gn_DHLWD_9_P_Xr5k_YD_Sn1_En_Rosol_wylacznie_na_miesie_z_koscia_95a7fe9dd3.jpg)
Skoro już o mięsie mowa nie można zapomnieć o tym, że produkt, na którym przyjdzie nam gotować rosół, powinien zawierać kości. Dzięki nim rosół będzie bardziej odżywczy i smakowity. Jakich jeszcze błędów należy się wystrzegać?
Slajd 5 z 8
![Nie oszczędzaj na składnikach](https://images.iberion.media/images/origin/1w_Q_Of_Rrr_Rlg_Jkawu157_T4l_Nie_oszczedzaj_na_skladnikach_9ee84cf24c.jpg)
Wiele osób sądzi, że do rosołu można wrzucić właściwie wszystko. Tym samym w garnku lądują przesuszone warzywa i wątpliwej jakości mięso. W takiej sytuacji nie powinniśmy się spodziewać, że rosół będzie obłędnym daniem. Warto pamiętać, że za smak odpowiada również jakość dodawanych składników
Slajd 6 z 8
![Niemal każdy popełnia ten błąd](https://images.iberion.media/images/origin/624phj_C6n_WW_7oxn0_Zp_Jwqb_Niemal_kazdy_popelnia_ten_blad_47d24d3f39.jpg)
Zaledwie garstka osób zdaje sobie sprawę, że nie wszystkie przyprawy do rosołu dodaje się w tym samym czasie. Większość Polaków dodaje je beztrosko w trakcie gotowania. Warto zapamiętać, że pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe najlepiej umieszczać w wywarze na początku przygotowań. Wówczas zdążą puścić aromat. Natomiast świeżo mielony pieprz, majeranek i lubczyk należy umieszczać pod koniec gotowania. Wtedy nie stracą one swoich walorów smakowych
Slajd 7 z 8
![Mięso wstawiamy do zimnej wody](https://images.iberion.media/images/origin/6n_Ws_Jv_R8p_I_Azbe_WN_1k2p_RP_Mieso_wstawiamy_do_zimnej_wody_a84f0a2055.jpg)
Podczas gotowania rosołu koniecznie należy się wystrzegać wstawiania mięsa do gorącej wody. Wówczas większość zawartych w nim składników odżywczych zostanie uwięziona w środku. Niestety, odbije się to również na walorach smakowych.
Slajd 8 z 8
![Nie zostawiaj rosołu na kuchence](https://images.iberion.media/images/origin/3_Dn23o_KEI_Xu_OD_6_V_Eeim95_J_Nie_zostawiaj_rosolu_na_kuchence_29ac0dca1c.jpg)
Kiedy nasz rosół jest już gotowy, znaczna część smakoszy trzyma go na kuchence. Nie jest to najlepszym rozwiązaniem. Okazuje się, że zbyt długie trzymanie jedzenia w temperaturze pokojowej może sprzyjać potencjalnym zatruciom pokarmowym. Dlatego po skończeniu jedzenia, nadwyżkę zupy warto jak najszybciej schłodzić. Oczywiście nie powinno wstawiać się ciepłego wywaru do lodówki. Lepiej sprawdzi się balkon