Smakosze.pl

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

25 Marca 2022

Udostępnij:

Przygotowywanie mięsa

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Slajd 2 z 6

Mycie mięsa

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Masa osób decyduje się na mycie mięsa pod bieżącą wodą, myśląc, że w ten sposób pozbędą się bakterii. Niestety, efekt będzie przeciwny do zamierzonego. Mycie mięsa w kuchennym zlewie sprawi, że drobnoustroje znajdujące się na jego powierzchni z łatwością przedostaną się na elementy wyposażenia kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać?

Slajd 3 z 6

Podsmażanie mięsa

Podsmażanie mięsa przed pieczeniem

Znacząca część smakoszy przed rozpoczęciem pieczenia mięsa decyduje się na jego przesmażenie. Taki zabieg rzekomo ma pozytywnie wpłynąć na soczystość przysmaków. Jednak prawda jest zgoła odmienna. Wcześniejsze smażenie nie powstrzymuje utraty soków. Może ono za to wpłynąć na sam smak, który będzie bardziej wyrazisty. Niestety, mięso będzie o wiele mniej zdrowe. Na tym nie koniec błędów. Przejdź dalej i dowiedz się więcej.

Slajd 4 z 6

Kładzenie mięsa na zimną patelnię

Kładzenie mięsa na zimną patelnię

Skoro już mowa o smażeniu, nie można zapomnieć o kolejnym błędzie. Zdarza się, że mięso umieszczamy na niedostatecznie rozgrzanej patelni. Niepozorne niedopatrzenie może zaowocować kulinarną katastrofą. Właśnie przez niską temperaturę nasze mięsne przysmaki będą przywierały do patelni. Tym samym mogą się porwać na kawałki. Następny błąd popełnia niemal każdy. Koniecznie się go wystrzegaj.

Slajd 5 z 6

Deska do krojenia mięsa

Osobna deska do krojenia mięsa

Przeważająca większość Polaków nie przywiązuje większej wagi do desek, na których kroimy mięso. Nierzadko zdarza się, że w tym celu wykorzystywana jest ta sama deska, z której używa się do innych produktów. Podobnie jak w przypadku mycia mięsa, wówczas nietrudno o przedostanie się niebezpiecznych drobnoustrojów na produkty, których nie poddajemy obróbce termicznej. Tym samym bardzo łatwo nabawić się zatrucia pokarmowego. Jednak to nie koniec błędów. Na co jeszcze warto uważać?

Slajd 6 z 6

Smażenie mięsa prosto z lodówki

Smażenia mięsa prosto z lodówki

Pod żadnym pozorem nie powinno się smażyć mięsa wyjętego prosto z lodówki. Przed rozpoczęciem przygotowań powinno ono osiągnąć temperaturę pokojową. Jeśli zaczniemy smażyć zimne mięso, wówczas istnieją bardzo duże szanse, że w środku pozostanie ono surowe.

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz nastepną galerię >