Smakosze.pl Przepisy Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina
pixabay.com

Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina

6 maja 2021

Łosoś z kaparami – składniki

  • 2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką),

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • 4 łyżki kaparów,

  • sól morska,

  • świeżo zmielony czarny pieprz,

  • 50 g masła,

  • oliwa extra vergine,

  • 50 ml białego wytrawnego wina lub 3 łyżki octu winnego.

Przygotowanie łososia z kaparami

Opłucz łososia i sprawdź, czy nie ma ości. Jeśli są, należy je usunąć. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i smaż łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Odwróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.

Na patelnię po łososiu wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kapary, masło i gotuj 1-2 minuty lub do zgęstnienia sosu. Dodaj pietruszkę i podawaj razem z łososiem.

Obserwuj nas w
autor
Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy