Łosoś z kaparami w sosie maślanym na bazie białego wina
Łosoś z kaparami – składniki
-
2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką),
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-
4 łyżki kaparów,
-
sól morska,
-
świeżo zmielony czarny pieprz,
-
50 g masła,
-
oliwa extra vergine,
-
50 ml białego wytrawnego wina lub 3 łyżki octu winnego.
Przygotowanie łososia z kaparami
Opłucz łososia i sprawdź, czy nie ma ości. Jeśli są, należy je usunąć. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj oliwą z oliwek. Podgrzej patelnię i smaż łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Odwróć i smaż przez kolejne 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple.
Na patelnię po łososiu wlej białe wino lub ocet winny i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kapary, masło i gotuj 1-2 minuty lub do zgęstnienia sosu. Dodaj pietruszkę i podawaj razem z łososiem.