Mazurek cytrynowy – lekkie ciasto na wiosnę
pixabay.com

Mazurek cytrynowy – lekkie ciasto na wiosnę

Wielkanoc to nie tylko święto kościelne czy spotkania z rodziną – to również potrawy i desery, które uważamy za zarezerwowane wyłącznie dla tego krótkiego czasu w ciągu roku. Na tym tle wyróżnia się mazurek cytrynowy. Połączenie słodkiego i kwaśnego smaku jest orzeźwiające jak pierwszy powiew wiosny, która przychodzi w tym samym czasie. Nie oznacza to jednak, że tego pysznego deseru nie można przygotować już po świętach. Mazurek cytrynowy sprawdzi się zawsze, kiedy mamy ochotę na niezbyt wyszukany, ale jednocześnie wyjątkowy smakołyk.

Składniki na mazurek cytrynowy

Do przygotowania spodu mazurka cytrynowego będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Mąka pszenna tortowa – 0,5 kilograma,
  • Masło 82-procentowe – 200 gramów,
  • Cukier puder – 2 łyżki,
  • Jajka kurze – 2 sztuki (najlepiej wiejskie),
  • Sól – szczypta,
  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki.

Krem do mazurka cytrynowego

  • Sok świeżo wyciśnięty z 3 dużych cytryn,
  • Skórka starta z 3 dużych cytryn,
  • Masło 82-procentowe – 80 gramów,
  • Cukier puder – 80 gramów,
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
  • Jajka kurze – 3 sztuki (najlepiej wiejskie).

Jak przygotować mazurek cytrynowy: maślany spód

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy cukier puder, sól i proszek do pieczenia, a na końcu zimne masło pokrojone w małą kostkę. Mieszamy składniki rękami starając się je połączyć, ewentualnie można użyć malaksera. Na koniec dodać jajka i wyrabiać ciasto aż masa stanie się gładka. W tym momencie warto zastanowić się, czy chcemy zrobić jeden duży mazurek cytrynowy czy na przykład dwa mniejsze - i w zależności od tego zawinąć w folię spożywczą jedną kulę lub dwie. Pamiętajmy, że ciasto musi być dokładnie zawinięte, inaczej zacznie wysychać. Chowamy je do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny.

Po wyjęciu rozwałkowujemy je na placek o takich wymiarach, jakie uznamy za odpowiednie. Można je dopasować do ozdobnej patery, na której potem podamy mazurka. Pamiętajmy o pozostawieniu kawałka ciasta, z którego uformujemy wałeczki na boki ciasta, dzięki czemu zapobiegniemy rozlaniu się masy cytrynowej. Należy je przykleić na brzegach i zlepić w narożnikach, przy czym możemy je uformować w ozdobny zygzak lub łagodną falę. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, aby za bardzo nie urosło w pieczeniu. Wstawiamy na 20 minut do lodówki pod przykryciem, po czym pieczemy na złoty kolor przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Mazurek cytrynowy: przygotowanie kremu

Krem trzeba przygotować zanim maślany spód się upiecze, aby po wyłożeniu go na ciasto wstawić je z powrotem do pieczenia. Cytryny musimy sparzyć – wkładamy je do miski i polewamy wrzątkiem. Następnie trzeba je dobrze wyszorować, na przykład szorstką stroną czystego zmywaczka kuchennego lub szczoteczką ze sztywnym włosiem. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok, który trzeba przecedzić, aby nie zawierał drobinek miąższu. Przelewamy sok do rondla z grubym dnem, dodajemy startą skórkę, cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy metalową trzepaczką doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i wrzucamy do rondla masło pokrojone w małą kostkę. Mieszamy aż tłuszcz połączy się z kremem, a na koniec, nie przestając mieszać, wbijamy do masy jajka. W celu uzyskania gładszej i delikatniejszej konsystencji można zmiksować krem za pomocą miksera, a nawet przetrzeć go przez sito. Gotową masę cytrynową przekładamy na upieczony spód, wygładzamy za pomocą łyżki i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Mazurek cytrynowy: jak go podawać?

Wierzch mazurka cytrynowego warto udekorować, aby podkreślić jego wyjątkowy charakter. Wykorzystamy do tego celu gotowe bezy kupione w sklepie – białe lub białe i żółte. Możemy ułożyć z nich dekoracyjny wzór lub pokryć nimi całe ciasto równomiernie. Jeśli nie przepadamy za bezami, sprawdzą się płatki migdałowe, które najlepiej przez użyciem zarumienić na suchej patelni, aby zyskały dodatkowy walor ozdobny. Płatki również można rozsypać przypadkowo lub ułożyć z nich wzór.

Następny artykuł