Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mazurek cytrynowy – lekkie ciasto na wiosnę
Święcka Marta
Święcka Marta 25.03.2022 22:49

Mazurek cytrynowy – lekkie ciasto na wiosnę

Mazurek cytrynowy – lekkie ciasto na wiosnę
pixabay.com

Składniki na mazurek cytrynowy

Do przygotowania spodu mazurka cytrynowego będziemy potrzebowali następujących składników:

  • Mąka pszenna tortowa – 0,5 kilograma,

  • Masło 82-procentowe – 200 gramów,

  • Cukier puder – 2 łyżki,

  • Jajka kurze – 2 sztuki (najlepiej wiejskie),

  • Sól – szczypta,

  • Proszek do pieczenia – pół łyżeczki.

Krem do mazurka cytrynowego

  • Sok świeżo wyciśnięty z 3 dużych cytryn,

  • Skórka starta z 3 dużych cytryn,

  • Masło 82-procentowe – 80 gramów,

  • Cukier puder – 80 gramów,

  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki,

  • Jajka kurze – 3 sztuki (najlepiej wiejskie).

Jak przygotować mazurek cytrynowy: maślany spód

Zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. Dodajemy cukier puder, sól i proszek do pieczenia, a na końcu zimne masło pokrojone w małą kostkę. Mieszamy składniki rękami starając się je połączyć, ewentualnie można użyć malaksera. Na koniec dodać jajka i wyrabiać ciasto aż masa stanie się gładka. W tym momencie warto zastanowić się, czy chcemy zrobić jeden duży mazurek cytrynowy czy na przykład dwa mniejsze  - i w zależności od tego zawinąć w folię spożywczą jedną kulę lub dwie. Pamiętajmy, że ciasto musi być dokładnie zawinięte, inaczej zacznie wysychać. Chowamy je do lodówki w celu schłodzenia na około 2 godziny.

Po wyjęciu rozwałkowujemy je na placek o takich wymiarach, jakie uznamy za odpowiednie. Można je dopasować do ozdobnej patery, na której potem podamy mazurka. Pamiętajmy o pozostawieniu kawałka ciasta, z którego uformujemy wałeczki na boki ciasta, dzięki czemu zapobiegniemy rozlaniu się masy cytrynowej. Należy je przykleić na brzegach i zlepić w narożnikach, przy czym możemy je uformować w ozdobny zygzak lub łagodną falę. Ciasto nakłuwamy widelcem w wielu miejscach, aby za bardzo nie urosło w pieczeniu. Wstawiamy na 20 minut do lodówki pod przykryciem, po czym pieczemy na złoty kolor przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Mazurek cytrynowy: przygotowanie kremu

Krem trzeba przygotować zanim maślany spód się upiecze, aby po wyłożeniu go na ciasto wstawić je z powrotem do pieczenia. Cytryny musimy sparzyć – wkładamy je do miski i polewamy wrzątkiem. Następnie trzeba je dobrze wyszorować, na przykład szorstką stroną czystego zmywaczka kuchennego lub szczoteczką ze sztywnym włosiem. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok, który trzeba przecedzić, aby nie zawierał drobinek miąższu. Przelewamy sok do rondla z grubym dnem, dodajemy startą skórkę, cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy metalową trzepaczką doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i wrzucamy do rondla masło pokrojone w małą kostkę. Mieszamy aż tłuszcz połączy się z kremem, a na koniec, nie przestając mieszać, wbijamy do masy jajka. W celu uzyskania gładszej i delikatniejszej konsystencji można zmiksować krem za pomocą miksera, a nawet przetrzeć go przez sito. Gotową masę cytrynową przekładamy na upieczony spód, wygładzamy za pomocą łyżki i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi: