Puszysty jabłecznik
PUSZYSTY JABŁECZNIK
SKŁADNIKI Ciasto: – 280 g mąki pszennej (2 szkl.)– 150 g cukru (3/4 szkl.)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 5 jajek– 120 ml oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego, z pestek winogron (1/2 szkl.)– 60 ml mleka (1/4 szkl.)
Nadzienie jabłkowe: – 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej sprawdzi się szara reneta lub antonówka)– 50 g cukru (3-4 łyżki)– sok z cytryny (4 łyżki)– 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: – cukier puder do posypania ciasta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 1/2 szkl. wody i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po około 20 minutach, gdy jabłka zaczną się rozpadać, tworząc mus, dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Zamieszać i podgrzewać kolejne 5-10 minut. Nadzienie jabłkowe odstawić do wystygnięcia.2. Jajka zmiksować z cukrem do konsystencji puszystego kogla-mogla. Cały czas miksując, dodać olej oraz mleko. Do powstałej mikstury dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać za pomocą specjalnej szpatułki do ciasta lub łyżki.3. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym cienko masłem. Wylać połowę ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut.4. Gdy ciasto zarumieni się, wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzieniem jabłkowym, wyrównać powierzchnię i wylać pozostałą część ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut.5. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
UWAGI: *** Mimo iż szarlotka to deser, do jej przygotowania najlepiej nadają się odmiany kwaśne jabłek (reneta, antonówka, ewentualnie gloster) lub słodko-kwaśne (np. champion, ligol). Podczas ogrzewania owoców odparowuje część soków i stają się one bardziej słodkie. Kwasy organiczne naturalnie występujące w jabłkach pozwalają zbalansować słodycz. W przypadku słodszych odmian jabłek, ich smak możemy wyrównać większym dodatkiem soku z cytryny.
*** Aby ułatwić sobie proces przyrządzania ciasta, można użyć gotowego musu jabłkowego (oczywiście najlepiej własnej roboty).*** Jeśli nie przepadamy za kawałkami jabłek w cieście i wolimy gładkie nadzienie, zamiast pokroić jabłka, możemy je zetrzeć na tarce. Tarte jabłka będą szybciej puszczały sok, co nieco skróci czas ich gotowania.*** Smak nadzienia jabłkowego można urozmaicić dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej lub pomarańczowej.*** Olej oraz mleko można zastąpić 200 g masła. Ciasto będzie odrobinę mniej puszyste, ale za to zyska śmietankowy posmak.*** Aby przyrządzić bezglutenową wersję ciasta, należy zamienić mąkę pszenną mieszanką 200 g mąki ryżowej, jaglanej lub owsianej oraz 80 g skrobi. W przypadku alergii na białka mleka – mleko można zastąpić napojem (mlekiem) owsianym lub migdałowym.*** Ciasto będzie znacznie zdrowsze, jeśli wykorzystamy do jego przygotowania składniki jak najmniej przetworzone. W tym celu wystarczy zamienić 1 szkl. mąki zwykłej na mąkę pełnoziarnistą (pszenną lub owsianą), natomiast biały cukier zastąpić brązowym, nierafinowanym odpowiednikiem.