smażone kalmary
pixabay.com

Smażone kalmary w panierce

Kalmary, inaczej kałamarnice, jak większość owoców morza, uznawane są za naturalny afrodyzjak, głównie ze względu na wysoką zawartość cynku.

Smażone kalmary w panierce

Kalmary – naturalny afrodyzjak prosto z natury

Kalmary, inaczej kałamarnice, jak większość owoców morza, uznawane są za naturalny afrodyzjak, głównie ze względu na wysoką zawartość cynku, który uważany jest za pierwiastek miłości. Podnosi on poziom testosteronu u mężczyzn i wzmacnia libido u kobiet. Ponadto kalmary są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To również skarbnica witamin z grupy B, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka i zdecydowanie poprawiają nastrój. Poza tym, że kalmary są zdrowe i dostarczają organizmowi rzadkich składników mineralnych, takich jak selen i jod, są również niskokaloryczne, przez co polecane są osobom dbającym o figurę.

Kałamarnice w kuchni

W gastronomii, niezmiernie ważne jest ich odpowiednie przyrządzenie, gdyż mają specyficzny, słodko - morski smak i lekko gumowatą konsystencję. W sklepach można znaleźć kilka wersji kalmarów – mrożone, świeże i konserwowane w puszkach. Do jedzenia nadaje się ok. 80 procent całej masy kałamarnic - mięso z korpusu oraz odnóży, które wcześniej należy oczyścić poprzez ściągnięcie zewnętrznej błony i usunięcie wnętrzności. Kalmary cieszą się ogromną popularnością w kuchni azjatyckiej i
śródziemnomorskiej. Najczęściej podaje się je grillowane, smażone na głębokim oleju albo duszone. To też jeden z głównych składników narodowego, hiszpańskiego dania – paelli. W Rosji z kolei suszone kałamarnice to wytrawna przekąska do piwa. Proponujemy podstawowy przepis na smażone kalmary oraz ich chorwacką wersję.

Smażone kalmary - przepis podstawowy

Składniki:
• 500 g kalmarów, najlepiej świeżych (opcjonalnie mrożonych)
• Mąka pszenna do panierki
• olej rzepakowy do smażenia
• trawa cytrynowa
• chili w proszku
• sól morska świeżo mielona
Przygotowanie smażonych kałamarnic:
• Mrożone kalmary zazwyczaj sprzedawane są oczyszczone i pokrojone w pierścienie. Jeśli użyjemy świeżych owoców morza, należy je wcześniej oczyścić z wnętrzności, usunąć pancerzyki i pokroić w krążki.
• Do mąki dodajemy sproszkowaną lub pokruszoną trawę cytrynową, chili i sól, wszystkie składniki mieszamy i obtaczamy w nich kalmarowe krążki.
• Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego panierowane kałamarnice, tak by swobodnie pływały. Smażymy je z każdej strony bardzo krótko (około 1 minuty), ale w bardzo wysokiej temperaturze.
• Usmażone, odsączamy z nadmiaru oleju na talerzu z ręcznikiem papierowym.
• Podajemy z ulubionym dipem, sosem czosnkowym / tzatziki albo po prostu skropione sokiem z cytryny.

Smażone kalmary po chorwacku – z czosnkiem i
szpinakiem

Składniki na 2 porcje:
• 2 duże kalmary w całości, najlepiej świeże
• 5 ząbków czosnku
• 1/3 szklanki oliwy z oliwek
• sok z połowy cytryny
• sól i pieprz
• 5 dużych ziemniaków
• 2 garści świeżych liści szpinaku
• 2 łyżki masła

Sposób przygotowania kalmarów po chorwacku:

• Kalmary umyć, dokładnie oczyścić z wnętrzności i zostawić w całości
• Przygotować zalewę: oliwę (3/4 podanej porcji) wymieszać z przepuszczonym przez praskę / zgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Odłożyć na ok. 20 minut.
• Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
• Resztę oliwy rozgrzać na patelni, najlepiej grillowej.
• Kalmary położyć na mocno rozgrzanej oliwie i obsmażyć z każdej strony przez ok. 3 minuty na każdą stronę.
• Po tym czasie zmniejszyć płomień, przykryć potrawę i dusić ok. 10 minut.
• Pod koniec duszenia, dodać oliwę z czosnkiem używanej wcześniej do marynowania, odrobinę soli i pieprzu, dusić jeszcze wszystko razem ok 2 minut.
• Szpinak przepłukać na cedzaku pod zimną wodą, osączyć
• Na patelni rozpuścić masło, czosnek pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć.
• Dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku.
• Wymieszać szpinak z kostkami ziemniaków. Kalmary skropić sokiem z cytryny.

Przydatne wskazówki:
• Aby mieć pewność, że kupując świeże kalmary, kupujemy je dobrej jakości, należy zwrócić uwagę, by mięso tuszy było białe i sprężyste. Jeśli mają odcień czerwony lub
niebieski, to znak, że mogły być zamrażane i odmrażane przed sprzedażą.
• Jeśli chcemy łatwo oczyścić zamrożone kałamarnice, tuszę kalmarów należy umyć wrzącą wodą, a następnie natychmiast umieścić w zimnej wodzie, metoda ta ułatwi
proces usuwania skóry.

Następny artykuł