Tort malinowy: owocowa przyjemność
Pixabay.com

Tort malinowy: owocowa przyjemność

Tort malinowy to pyszny i piękny wypiek, który można na różne sposoby zdobić i wzbogacać. Wymaga nieco czasu i starania, ale warto poświęcić trochę czasu. Tort malinowy będzie gwoździem programu każdego poczęstunku i imprezy, zwłaszcza urodzinowej. Poznaj prosty przepis na tort malinowy!

Tort malinowy: dla kogo?

Tort malinowy jest pyszny, a jeśli się postaramy, możemy sprawić, że będzie też piękny od zewnątrz (ze ściankami pokrytymi posypką z kruszonych pistacji) i od wewnątrz (z białą śmietaną na przemian z malinową konfiturą, na ciemnym biszkopcie zabarwionym na czerwono). Uświetni każdą uroczystość. Nada się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak każdy tort, nie nadaje się – niestety – dla osób na ścisłej diecie.

Tort malinowy: na jaką okazję?

Tort malinowy świetnie nada się na wszelkiego rodzaju okazje rodzinne, jak zjazdy czy urodziny.

Tort malinowy: trudność

Tort malinowy to łakoć, którego wykonanie jest dość skomplikowane. Wymaga cierpliwości przy ubijaniu jajek i ostrożności przy wykonywaniu przełożenia oraz dekorowaniu. Konieczna jest umiejętność obsługi miksera i piekarnika.

Tort malinowy: czas na przygotowanie

Przygotowanie tortu malinowego wiąże się z kilkukrotnym mieszaniem składników, w tym ubijaniem jajek na pianę, a każde takie mieszanie może zająć do 10 minut. Do tego trzeba doliczyć 35 minut pieczenia, 10 minut odczekania na przestudzenie się biszkoptu, kolejną godziną na okrzepnięcie gotowego tortu w lodówce. Łącznie przygotowanie tortu malinowego zajmie osobom doświadczonym ok. 2 godzin, a niedoświadczonym pewnie nieco dłużej – może 3 godziny.

Tort malinowy: składniki biszkoptu

  • Jajka – 7 sztuk
  • Mąka pszenna tortowa – 1 szklanka
  • Mąka ziemniaczana – 1/3 szklanki
  • Cukier – ¾ szklanki
  • Czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Tort malinowy: składniki konfitury

  • Konfitura malinowa – 10 łyżek
  • Likier (opcjonalnie) – 1/3 szklanki

Tort malinowy: składniki bitej śmietany

  • Śmietanka kremowa 30%, bardzo zimna – 750 ml
  • Żelatyna – 2 łyżeczki
  • Cukier puder – 2 łyżki

Tort malinowy: składniki przełożenia i dekoracji

  • Maliny – 300 g
  • Pistacje / orzechy / migdały – 250 g

Tort malinowy: potrzebne przybory

Do wykonania tortu malinowego będziemy potrzebować tortownicy (ok. 25 cm średnicy), papieru do pieczenia, rózgi kuchennej, miksera i piekarnika, kilku misek.

Tort malinowy: przygotowanie biszkoptu

Nasz tort malinowy musi stanąć pewnie na podstawie z biszkoptu. Dlatego pierwszym krokiem w przygotowaniu tortu malinowego jest upieczenie biszkoptowego fundamentu. Zanim się do tego zabierzemy, należy zacząć nagrzewać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Aby przygotować ciasto na biszkopt, musimy najpierw oddzielić żółtka ze wszystkich jajek i przełożyć je do osobnej miseczki. Skupimy się teraz na białkach. Należy ubijać je mikserem z założonymi odpowiednimi końcówkami do jajek. Obroty miksera powinny być średnie, aż białka zostaną ubite na dość rzadką pianę. Teraz zaczynamy dodawać cukier, jednocześnie przestawiając mikser na wysokie obroty. Gdy dodamy cały cukier, ubijamy białka jeszcze przez ok. 3 minuty. Piana z białek powinna być bardzo sztywna – gdy osiągniemy ten efekt, możemy zacząć dodawać żółtka. Najlepiej dorzucać je do białek pojedynczo i po każdym wrzuconym żółtku całość masy miksować dokładnie. Jeśli planujemy użyć barwnika spożywczego, dodajemy go po ostatnim żółtku i dokładnie wszystko miksujemy, aż masa jajeczna nabierze odpowiedniego koloru.

Gdy masa jajeczna jest już gotowa, możemy zająć się mąką. Obie mąki – pszenną i ziemniaczaną – musimy przesiać do jednego naczynia i lekko wymieszać. Następnie przesypujemy mieszankę mączną po trochu do naczynia z masą jajeczną, ciągle ją miksując (na niskich obrotach). Po każdej garstce mąki dosypanej do jajek miksujemy wszystko, tak by nie powstały grudki.

Tort malinowy: pieczenie biszkoptu

Gdy ciasto jest już gotowe, możemy przełożyć je do tortownicy. Na dnie tortownicy należy położyć papier do pieczenia, ale ścianek nie trzeba niczym smarować. Ważne też, by po przełożeniu do tortownicy wyrównać wierzch ciasta – to będzie podstawa naszego tortu malinowego. Następnie wkładamy tortownicę do piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut, aż patyczek do sprawdzania wilgotności będzie zupełnie suchy. Teraz możemy wyjąć biszkopt z piekarnika. Należy poczekać parę minut, a potem odwrócić tortownicę do góry nogami, tak by biszkopt wysunął się na blat (dobrze wcześniej położyć na blacie czy stole kawałek papieru do pieczenia).

Biszkopt do tortu malinowego jest już gotowy – teraz musi ostygnąć przez mniej więcej godzinę.

Tort malinowy: przygotowanie konfitury

Każdy tort składa się z warstw, ułożonych naprzemiennie na podstawie z biszkoptu. Te warstwy to tzw. przełożenie. Przełożenie może składać się z przeróżnych składników o odmiennych smakach i konsystencjach. W torcie malinowym jednak najbardziej na miejscu jest przełożenie z malinowej konfitury.

Konfiturę malinową należy przełożyć do rondelka z odrobiną wody i zagotować. Zamiast wody można dodać syropu malinowego. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konfiturę, możemy dodać mąki ziemniaczanej. Po ostygnięciu konfitura – tzw. frużelina – będzie gotowa do nałożenia na kolejne poziomy tortu malinowego.

Tort malinowy: przygotowanie bitej śmietany

Kolejnym elementem przełożenia jest bita śmietana, którą możemy kupić w dozowniku lub samodzielnie wykonać. Tort malinowy będzie składał się z naprzemiennych warstw konfitury z owocami i bitej śmietany, oddzielonych płatami biszkoptu.

By wykonać bitą śmietanę, musimy najpierw przygotować żelatynę. Wsypujemy 2 łyżeczki żelatyny do miski, dodajemy ćwierć szklanki gorącej wody (najlepiej przegotowanej w czajniku), dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i zostawiamy miksturę do wystygnięcia na czas potrzebny do ubicia śmietanki.

Śmietankę bierzemy prosto z lodówki, mocno schłodzoną. Wlewamy ją do miseczki, dodajemy cukru pudru i energicznie ubijamy za pomocą łopatki do jajek (tzw. rózgi kuchennej). Śmietanka powinna zostać ubita na dość sztywną pianę – zajmie to jakieś 8-10 minut ubijania. Gdy piana będzie jak trzeba, dolewamy przestudzoną żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy (mikser na niskich obrotach, mieszanie tylko do połączenia się składników).

Tort malinowy: składanie

Skoro biszkopt, konfitura i bita śmietana są już gotowe, pozostało nam zmontowanie z nich tortu malinowego.

Biszkopt należy przeciąć na trzy płaty/kręgi. To tzw. blaty. Pierwszy blat to fundament toru. Kładziemy na nim połowę konfitury i rozprowadzamy równomiernie, wciskamy też do niej świeże maliny. Całość przykrywamy warstwą bitej śmietany – dokładnie 1/3 przygotowanej masy śmietanowej. Dokładnie tak samo układamy drugi blat biszkoptu, pokrywamy go resztą konfitury, resztą malin i 1/3 bitej śmietany. Na trzecim blacie kładziemy już tylko pozostałą bitą śmietanę, której używamy też do pokrycia boków tortu – w ten sposób otrzymujemy apetycznie wyglądający, jednolicie biały tort ze smakowitym malinowym wnętrzem.

Tort malinowy: dekorowanie

Wierzch tortu malinowego można ozdobić albo pozostałymi świeżymi malinami, albo też jakimiś listkami o soczystym kolorze czy innymi owocami leśnymi. Nadadzą się także wiórki gorzkiej czekolady.

Boki tortu można dodatkowo ozdobić, pokrywając je kruszonymi pistacjami, orzechami lub migdałami.

Tort malinowy: podanie

Po złożeniu i udekorowaniu tortu malinowego należy włożyć go do lodówki na ok. godzinę, tak by cała konstrukcja okrzepła i nabrała trwałości.

Tort malinowy: urozmaicenia

Wiele przepisów poleca dodanie likieru do gotowanej konfitury i skroplenie nim kolejnych blatów biszkoptu przed nałożeniem przełożenia. Jeśli nie mamy nic przeciwko odrobinie alkoholu w naszym torcie malinowym, możemy dodać ulubiony likier. Najlepiej, by był to słodki likier owocowy, a nie np. advocat z jajek. Dobrym wyborem będzie np. passoa z marakui czy malibu na bazie rumu.

Zamiast alkoholu można użyć samodzielnie przygotowanego ponczu z wody (80 ml), cukru (łyżeczka) i soku z cytryny (40 ml), którym pokrywa się każdy blat tortu za pomocą pędzelka.

Następny artykuł