Tort malinowy: owocowa przyjemność
Tort malinowy: dla kogo?
Tort malinowy jest pyszny, a jeśli się postaramy, możemy sprawić, że będzie też piękny od zewnątrz (ze ściankami pokrytymi posypką z kruszonych pistacji) i od wewnątrz (z białą śmietaną na przemian z malinową konfiturą, na ciemnym biszkopcie zabarwionym na czerwono). Uświetni każdą uroczystość. Nada się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jak każdy tort, nie nadaje się – niestety – dla osób na ścisłej diecie.
Tort malinowy: na jaką okazję?
Tort malinowy świetnie nada się na wszelkiego rodzaju okazje rodzinne, jak zjazdy czy urodziny.
Tort malinowy: trudność
Tort malinowy to łakoć, którego wykonanie jest dość skomplikowane. Wymaga cierpliwości przy ubijaniu jajek i ostrożności przy wykonywaniu przełożenia oraz dekorowaniu. Konieczna jest umiejętność obsługi miksera i piekarnika.
Tort malinowy: czas na przygotowanie
Przygotowanie tortu malinowego wiąże się z kilkukrotnym mieszaniem składników, w tym ubijaniem jajek na pianę, a każde takie mieszanie może zająć do 10 minut. Do tego trzeba doliczyć 35 minut pieczenia, 10 minut odczekania na przestudzenie się biszkoptu, kolejną godziną na okrzepnięcie gotowego tortu w lodówce. Łącznie przygotowanie tortu malinowego zajmie osobom doświadczonym ok. 2 godzin, a niedoświadczonym pewnie nieco dłużej – może 3 godziny.