Amerykańskie pancakes - jak je zrobić?
Kiedy brakuje nam inspiracji na przygotowanie posiłku, to wówczas pewnym pomysłem mogą być amerykańskie pancakes. Szczególnie do gustu przypaść mogą one tym osobom, które uwielbiają słodki smak. Oczywiście całą tajemnicą tych przepysznych placuszków jest ciasto, lecz niemniej istotne tez to, z czym je zjadamy. Ta kwestia zależy już jednak od indywidualnych preferencji. W światowych kuchniach amerykańskie pancakes spożywane są z czekoladą lub tez syropem klonowym. Ten drugi popularny jest, szczególnie w Kanadzie. W kuchni jednak warto eksperymentować, więc z naszej strony bardzo mocno zachęcamy każdego do tego, aby sam odkrywał to, z czym najbardziej lubi jeść pancake. Nie tylko zwiększymy w ten sposób szansę na trafienie w nasze gusta, lecz również osiągniemy dużą satysfakcję z ich przygotowania.
Są bardzo podobne do naszych racuchów czy placków. Jednak mimo wszystko to nie jest to samo. Amerykańskie naleśniki mają być grube, puszyste i duże. No i podawane słodkie z niesamowicie słodkim sosem klonowym.
Do przygotowania tych naleśników potrzebne nam będą następujące składniki: na ciasto – 300 ml mleka, 350 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła, 1 jajko, masło do smażenia i syrop klonowy do podawania.
Przygotowanie pancakes jest proste! Najpierw łączymy ze sobą składniki sypkie. Pamiętajmy, żeby przed dodaniem mąki ją przesiać. Ważne jest to, aby używać dobrej jakości proszku do pieczenia, jest on odpowiedzialny za wyrastanie ciasta. Do miski wsypujemy 3 łyżki proszku do pieczenia, łyżkę cukru, 350 g mąki. Wszystko mieszamy łyżkę i wlewamy 3 łyżki roztopionego masła, 300ml mleka i jajko. Następnie wszystko razem dokładnie mieszamy mikserem, aż masa będzie całkowicie gładka. Masa powinno być dość gęsta.
Następnie przechodzimy do smażenia. Należy pamiętać, że prawdziwe amerykańskie naleśniki smaży się na maśle, najlepiej klarowanym. Naleśniki smażymy na średnim ogniu około dwóch minut z jednej strony. Na koniec gotowe naleśniki układamy w stosy i polewamy sosem klonowym. Jako dodatków możemy użyć owoców, jogurtów, koktajli, czekolady czy lodów. Ci bardziej odważni mogą spróbować wersji wytrawnej.
Naleśniki w innych częściach świata
Chociaż to te amerykańskie są bardzo znane, to naleśniki mogą być smażone według innych przepisów z całego świata!
Do przygotowania tych naleśników potrzebne nam będą następujące składniki:
Na ciasto
-
250 ml mleka 3,2%,
-
olej,
-
1 jajko,
-
120 g mąki wrocławskiej (specjalnej do naleśników),
-
1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego,
-
szczypta soli,
-
skórka starta z pomarańczy.
Na sos:
-
3 pomarańcze,
-
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
-
50 g masła,
-
skórka starta z 2 pomarańczy,
-
50 ml likieru pomarańczowego.
Przygotowanie – mikserem wymieszajmy wszystkie składniki ciasta (poza olejem). Odstawmy na pół godziny czasu, aby mąka spęczniała. Następnie dobrze rozgrzejmy patelnię, cienko posmarujmy olejem i wlewajmy na nią porcje ciasta, rozprowadzając je po całym dnie. Kolejno usmażmy 6 złocistych naleśników. Naleśniki lekko przestudźmy i złóżmy w chusteczkę. Pomarańcze obierzmy, wykrójmy cząstki z miąższu. Z pozostałego miąższu na skórkach i błonkach wyciśnijmy sok. Na suchej patelni rozpuśćmy cukier, dodajmy masło i mieszajmy do połączenia składników. Następnie ułóżmy na tym naleśniki i przysmażmy je z obu stron. Dodajmy sok i skórkę z pomarańczy, smażmy 3 minuty czasu. Całość polejmy likierem, zwiększy moc palnika, a kiedy likier zacznie parować, podpalmy danie. Kiedy alkohol się wypali, przełóżmy naleśniki na talerze, a do pozostałego na patelni sosu włóżmy cząstki pomarańczy. Chwilę smażmy razem. Cząstkami pomarańczy udekorujmy naleśniki, polejmy sosem z patelni.
Naleśniki waniliowe
To naleśniki, takie jak pamiętasz z dzieciństwa!
Do przygotowania tych naleśników potrzebne nam będą następujące składniki:
Na ciasto naleśnikowe
-
3 jajka,
-
500 ml mleka 3,2%,
-
1 łyżeczka cukru,
-
szczypta soli,
-
2 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej,
-
250 ml wody,
-
1 łyżka oleju roślinnego.
Na nadzienie
-
400 g półtłustego twarogu,
-
4 łyżki cukru pudru, około 4 łyżek śmietany 18%,
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
-
200 ml śmietany 18%,
-
cukier do smaku,
-
kilka kropel ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie – przygotujmy ciasto naleśnikowe: jajka miksujemy z mlekiem, cukrem i solą. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas ubijając. Wlewamy wodę, miksujemy na jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 20-30 minut czasu. Przygotujmy nadzienie: twaróg rozcieramy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier puder, śmietanę i wanilię, ucieramy na jednolitą masę. Do ciasta dodajemy olej, dokładnie mieszamy. Patelnię do naleśników mocno rozgrzewamy. Porcje ciasta nabieramy chochlą, wlewamy na patelnię i równomiernie rozprowadzamy. Naleśniki smażymy z obu stron na złotawy kolor. Naleśniki smarujemy nadzieniem, składamy w trójkąty. Lekko spłaszczamy i wciskamy. Śmietanę mieszamy z taką ilością cukru, by była odpowiednio słodka. Dodajemy wanilię. Sos podajemy do naleśników.
Dodatkowa uwaga – przed podaniem naleśniki możemy podsmażyć na odrobinie masła.