Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie wyrzucam jajek, które zostały po świętach. Robię z nich najlepsze na świecie kotlety
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.04.2025 17:11

Nie wyrzucam jajek, które zostały po świętach. Robię z nich najlepsze na świecie kotlety

kotlety z jajek
Fot. youtube.com/sprintcooking

Jeśli po świętach Wielkiejnocy masz dość mięsa, ale nie masz jeszcze dość jajek, możesz wykorzystać ten przepis. Przyda się do zużycia nadmiarowych jajek na twardo, pochodzących np. z pisanek.

Kotlety jajeczne

Jajka to produkt o dość długim terminie przydatności do spożycia. Jednak także i one w nadmiarze nie mogą zalegać w lodówce. Ich nadmiar można więc z łatwością przemienić w niezwykły obiad.

Po takie kotlety jajeczne warto jednak sięgać częściej. Można nawet uczynić z nich typowy piątkowy obiad. Jajka to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin i mikroelementów. Może ugotowane na twardo i usmażone nie są najzdrowszą wersją siebie, ale i tak są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów.

mielone z jajek
Fot. youtube.com/sprintcooking
Czy można mrozić chrzan? Mało kto, o tym wie

Smażone gotowane jajka

Ilustracje do tego przepisu na obiad pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka używa do smażenia kotletów oleju, a jajka zaprawia majonezem. Z łatwością można zamienić nadmiar tłuszczów roślinnych (zwłaszcza te z majonezu) na bardziej białkową wersję. Smażyć jajka najlepiej zaś na maśle klarowanym, które świetnie podbije smak potrawy.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1 duży pęczek cienkiego szczypiorku
  • Bułka tarta
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
rozdrabnianie jajek
Fot. youtube.com/sprintcooking

Tani obiad z jajek

Jedno jajko wybijamy, pozostałe gotujemy na twardo. Studzimy je i obieramy. Rozdrabniamy w miseczce widelcem lub ścieramy na tarce o grubych okach.

Do jajka dodajemy sól i pieprz. Wbijamy pozostałe jajko, dokładamy śmietany lub jogurtu. Mieszamy.

masa na kotlety
Fot. youtube.com/sprintcooking

Do masy dodajemy bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeszcze raz próbujemy i przyprawiamy do smaku.

Z masy jajecznej formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy hojną ilość masła klarowanego. Kotlety obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na złocisto z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na pierogi z białą kiełbasą i puszystą babkę wielkanocną.

kotlety jajeczne
Fot. youtube.com/sprintcooking