Nie wyrzucam jajek, które zostały po świętach. Robię z nich najlepsze na świecie kotlety

Jeśli po świętach Wielkiejnocy masz dość mięsa, ale nie masz jeszcze dość jajek, możesz wykorzystać ten przepis. Przyda się do zużycia nadmiarowych jajek na twardo, pochodzących np. z pisanek.
Kotlety jajeczne
Jajka to produkt o dość długim terminie przydatności do spożycia. Jednak także i one w nadmiarze nie mogą zalegać w lodówce. Ich nadmiar można więc z łatwością przemienić w niezwykły obiad.
Po takie kotlety jajeczne warto jednak sięgać częściej. Można nawet uczynić z nich typowy piątkowy obiad. Jajka to świetne źródło dobrze przyswajalnego białka, witamin i mikroelementów. Może ugotowane na twardo i usmażone nie są najzdrowszą wersją siebie, ale i tak są świetną alternatywą dla mięsnych kotletów.

Smażone gotowane jajka
Ilustracje do tego przepisu na obiad pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka używa do smażenia kotletów oleju, a jajka zaprawia majonezem. Z łatwością można zamienić nadmiar tłuszczów roślinnych (zwłaszcza te z majonezu) na bardziej białkową wersję. Smażyć jajka najlepiej zaś na maśle klarowanym, które świetnie podbije smak potrawy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 jajek
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
- 1 duży pęczek cienkiego szczypiorku
- Bułka tarta
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz

Tani obiad z jajek
Jedno jajko wybijamy, pozostałe gotujemy na twardo. Studzimy je i obieramy. Rozdrabniamy w miseczce widelcem lub ścieramy na tarce o grubych okach.
Do jajka dodajemy sól i pieprz. Wbijamy pozostałe jajko, dokładamy śmietany lub jogurtu. Mieszamy.

Do masy dodajemy bułkę tartą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy z drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeszcze raz próbujemy i przyprawiamy do smaku.
Z masy jajecznej formujemy kotlety. Na patelni rozgrzewamy hojną ilość masła klarowanego. Kotlety obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na złocisto z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na pierogi z białą kiełbasą i puszystą babkę wielkanocną.






































