Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Brownie z masą i polewą karmelową
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:44

Brownie z masą i polewą karmelową

Brownie z masą i polewą karmelową
pixabay.com

Brownie z masą i polewą karmelową - składniki

Ciasto brownie:

  • 3 jajka,

  • 200 g ciemnej (gorzkiej lub deserowej) czekolady,

  • 200 g drobnego cukru,

  • 120 g mąki,

  • 200 g masła.

Masa karmelowa:

  • szczypta soli morskiej,

  • 1/3 szklanki cukru,

  • 250 g sera mascarpone,

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%.

Polewa karmelowa:

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%,

  • szczypta soli morskiej,

  • 1/3 szklanki cukru.

Dodatkowo:

  • 200 g solonych i prażonych orzeszków ziemnych.

undefined

Przygotowanie ciasta brownie z masą i polewą karmelową

Ciasto brownie:

Małą blaszkę o wymiarach około 20 x 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 

Rozpuść czekoladę i masło na patelni, uważając, aby nie przegrzać masy. Jajka ubij na puszystą masę (około 10 minut), a następnie wymieszać z ostudzona masą czekoladową. Na koniec wymieszaj z przesianą mąką. Wlej składniki do przygotowanej formy do pieczenia i piecz około 25 minut, a następnie ostudź.

Masa karmelowa:

Wsyp cukier do garnka z grubszym dnem. Bez mieszania podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Następnie wlej gęstą śmietanę i mieszaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Gotuj przez około 7 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj sól i zmiażdżone orzeszki w moździerzu (lub wymieszaj w blenderze), a następnie dokładnie ostudź masę. 

W drugiej misce zmiksuj mascarpone przez chwilę (do podwojenia objętości), a następnie wymieszaj ze schłodzoną masą karmelową. Wstaw do lodówki.

Polewa karmelowa:

Przygotuj masę karmelową zgodnie z powyższym opisem, aż do dodawania soli.

Pokrój schłodzone ciasto brownie na dwie części. Delikatnie odłóż górną cześć na talerz, a następnie rozprowadź połowę masy karmelowej. Przykryj górna częścią i rozprowadź drugą połowę masy karmelowej. Polej polewą karmelową i posyp pozostałymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Tagi: