Brownie z masą i polewą karmelową

Brownie z masą i polewą karmelową - składniki
Ciasto brownie:
3 jajka,
200 g ciemnej (gorzkiej lub deserowej) czekolady,
200 g drobnego cukru,
120 g mąki,
200 g masła.
Masa karmelowa:
szczypta soli morskiej,
1/3 szklanki cukru,
250 g sera mascarpone,
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%.
Polewa karmelowa:
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%,
szczypta soli morskiej,
1/3 szklanki cukru.
Dodatkowo:
200 g solonych i prażonych orzeszków ziemnych.
undefined
Przygotowanie ciasta brownie z masą i polewą karmelową
Ciasto brownie:
Małą blaszkę o wymiarach około 20 x 22 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
Rozpuść czekoladę i masło na patelni, uważając, aby nie przegrzać masy. Jajka ubij na puszystą masę (około 10 minut), a następnie wymieszać z ostudzona masą czekoladową. Na koniec wymieszaj z przesianą mąką. Wlej składniki do przygotowanej formy do pieczenia i piecz około 25 minut, a następnie ostudź.
Masa karmelowa:
Wsyp cukier do garnka z grubszym dnem. Bez mieszania podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż cukier się zarumieni i skarmelizuje. Następnie wlej gęstą śmietanę i mieszaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Gotuj przez około 7 minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj sól i zmiażdżone orzeszki w moździerzu (lub wymieszaj w blenderze), a następnie dokładnie ostudź masę.
W drugiej misce zmiksuj mascarpone przez chwilę (do podwojenia objętości), a następnie wymieszaj ze schłodzoną masą karmelową. Wstaw do lodówki.
Polewa karmelowa:
Przygotuj masę karmelową zgodnie z powyższym opisem, aż do dodawania soli.
Pokrój schłodzone ciasto brownie na dwie części. Delikatnie odłóż górną cześć na talerz, a następnie rozprowadź połowę masy karmelowej. Przykryj górna częścią i rozprowadź drugą połowę masy karmelowej. Polej polewą karmelową i posyp pozostałymi posiekanymi orzeszkami ziemnymi.



































