Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Ciasteczka owsiane bez pieczenia
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są zdrowszym zamiennikiem innych łakoci. Są słodkie, mocno orzechowe, a do ich przygotowania nie potrzebujesz piekarnika! Sprawdź, jak szybko przygotować ciasteczka bez pieczenia, które podbiją serca nawet największych łasuchów!
Płatki owsiane. Wartości odżywcze
Ze względu na dużą zawartość błonnika oraz witaminy B6, płatki owsiane powinny stanowić stały element naszej codziennej diety. Błonnik działa jak miotełka dla jelit: pomaga pozbyć się nagromadzonych resztek pokarmowych, poprawia perystaltykę. Witamina B6 natomiast jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także poprawia naszą pamięć i koncentrację. Płatki owsiane są zdrowym zamiennikiem kalorycznych i przetworzonych kupnych płatków. Stanowią idealny dodatek do jogurtu z owocami, smoothies, ciast i ciasteczek.
Ciasteczka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym. Przepis
Do przygotowania ciasteczek owsianych, potrzebujesz:1 ½ szklanki płatków owsianych,⅓ szklanki masła orzechowego,¼ szklanki oleju kokosowego,¼ szklanki mleka,80 g suszonej żurawiny (ok. dwie garści)⅓ szklanki ksylitolu lub cukru.
Do garnka wlej olej kokosowy, ksylitol, mleko. Zagotuj na małym ogniu. Następnie dodaj masło orzechowe i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na kilka minut do uzyskania temperatury pokojowej. Dodaj płatki owsiane, orzechy i żurawinę i dokładnie wymieszaj. Masa musi być mocno zwarta i gęsta. Blachę lub inny szeroki pojemnik wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto wykładaj na papier za pomocą łyżki, jednocześnie formując z nich małe ciasteczka. Blachę wstaw do lodówki na 20 minut.
Ciasteczka są gotowe!