Ciasto kruche z malinami i budyniem
pixabay.com

Ciasto kruche z malinami i budyniem - lekkie i aksamitne

Rozpływający się w ustach budyń, świeże, przełamujące słodkość ciasta maliny i chrupiąca kruszonka. Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową jest niebiańsko smaczne, lekkie i delikatne. Jeśli nigdy go nie próbowaliście, koniecznie zerknijcie na nasz przepis!

Idealne na rodzinny podwieczorek czy letni piknik z przyjaciółmi, ale nie tylko, bo możemy użyć mrożonych malin i delektować się nim przez cały rok. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką jest umiarkowanie słodkie i dużo delikatniejsze od klasycznych ciast z masą. Smakuje chyba wszystkim, bo nie od dziś wiadomo, że kruszonka, budyń i owoce to połączenie idealne. Budyniowa pianka oparta na ubitych białkach z dodatkiem oleju sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach. Jak je zrobić? Już wyjaśniamy!

Ciasto kruche z malinami i budyniem - przepis

Spód z kruchego ciasta - składniki i sposób przygotowania

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • szczypta soli


Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części – około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na minimum godzinę. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (funkcja góra - dół). Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka. Składniki:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 3-4 łyżki szklanki oleju słonecznikowego


Ponadto:

  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, do czystej i suchej miski wrzucić białka i ubić mikserem. Gdy białko się spieni zacząć powoli, łyżka po łyżce, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie gęsta, lśniąca masa. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Powoli wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 – 35 minut. Wyjąć, przestudzić.

Rady:

Zamiast malin można użyć jeżyn, jagód lub borówek amerykańskich.

Ciasto malinowe z kruszonką. Propozycja podania.

Ciasto najlepiej podawać oprószone cukrem pudrem. Warto ozdobić go bitą śmietaną i listkiem mięty. Do przygotowania domowej bitej śmietany potrzebujemy dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% i trochę cukru pudru. Śmietanę ubijamy około 30 sekund na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukru pudru i gotowe!

Ciasto i lemoniada - duet idealny.


Ciasto z malinami, kruszonką i budyniem to świetna opcja na wiosenny piknik lub podwieczorek na łonie natury. Do tego przyda nam się orzeźwiająca lemoniada. Jak ją zrobić?

Składniki na orzeźwiającą lemoniadę:

  • 3 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 gałązki mięty
  • litr wody i kostki lodu

Sposób przygotowania:

  • Odlej 100 ml wody i zagotuj w garnku z cukrem. Ustaw małą moc palnika i gotuj aż do uzyskania syropu, odstaw i schłodź w lodówce.
  • Listki mięty rozbij w moździerzu.
  • Wodę wlej do dzbanka i wyciśnij do niej sok z 2 cytryn i 1 pomarańczy i połowy limonki. Najlepiej rób to przez sitko, aby zatrzymać pestki. Dodaj miętę.
  • Pozostałe owoce dokładnie umyj i sparz we wrzątku, pokrój w plasterki i wrzuć do lemoniady. Będzie to zarówno element dekoracyjny jak i dodający smaku (głównie dzięki owocowej skórce).
  • Dodaj zrobiony wcześniej syrop, zamieszaj. Wrzuć kilka kostek lodu. Tak przygotowana lemoniada będzie idealnym orzeźwieniem w słoneczne dni.

Ciasto z malinami i budyniem bez pieczenia. Jak zrobić ciasto kruche z herbatników?

Ciasta bez pieczenia zdobywają coraz większą popularność. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, czym zdobywają sympatię zwłaszcza tych początkujących kucharzy. Ciasto powstaje na bazie herbatników i zamiast pieczenia wymaga jedynie nocy spędzonej w lodówce. Czy wiedzieliście, że z herbatników można również zrobić spód à la kruche ciasto? Wystarczy, że zaopatrzysz się w herbatniki, masło, wytrzymały woreczek i wałek. Specjalnie dla Was, przepis:

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 180 roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w rondelku na małej mocy panika.
  • Herbatniki wsadź do woreczka (najlepiej strunowego) i pokrusz wałkiem na piasek. Możesz to również zrobić w malakserze.
  • Do pokruszonych herbatników dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masę przełóż na spód formy i wyrównaj łyżką.
  • Piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut. Odstaw do wystudzenia.

Tak przygotowane ciasto może posłużyć jako spód do naszego malinowego deseru. W podobny sposób należy przygotować kruszonkę na wierzch. Smacznego!


Następny artykuł