Co zrobić, aby banany nie sczerniały?
Banan to owoc, który znalazł niemal wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jego miłośnicy wrzucają go do przeróżnych dań. Niestety, uwielbiany owoc ma również wadę, która doprowadza smakoszy niemal do szewskiej pasji.
Popularny owoc szybko czernieje, przez co traci swój apetyczny wygląd. Może to nieco zniechęcić wiele osób do zjedzenia tego przysmaku. Całe szczęście są proste sposoby na to, aby poradzić sobie z tym problemem!
Co robić, aby banany nie sczerniały?
Po pierwsze, tuż po powrocie ze sklepu należy owinąć końcówki bananów folią spożywczą . Należy tak zrobić, ponieważ właśnie przez szypułkę banany wydzielają najwięcej etylenu. Jest to gaz, który przyśpiesza dojrzewanie tych owoców.
Prosty trick sprawi, że owoce przynajmniej przez kilka dni zachowają apetyczny żółty kolor . Nie jest to jednak jedyny trick, który można zastosować.
Masz w kuchni całą kiść bananów? Koniecznie rozdziel ją na mniejsze części i przechowuj każdą sztukę owocu osobno. Powód? Gdy banany nie mają kontaktu z innymi owocami, opóźni się proces ich czernienia.
Szczególnie należy uważać na to, aby przenigdy nie przechowywać bananów obok jabłek . Te owoce jeszcze mocniej przyśpieszają proces ich czernienia. Przez co nie będziemy zbyt długo cieszyć się ich apetycznym wyglądem.
Jak należy przechowywać banany?
Okazuje się, że sposób przechowywania bananów ma ogromne znaczenie. Nie powinniśmy trzymać ich w lodówce, ponieważ na skutek niskiej temperatury mogą tracić swoje wartości odżywcze. Najlepiej za to przechowywać je w zacienionym miejscu.