Dlaczego warto dodać do rosołu goździki?
Rosół to danie, które w wielu domach gości co niedzielę. Chociaż większość miłośników kuchni ma swoją ulubioną wersję tego dania, to czasem warto z nim poeksperymentować i wrzucić do zupy pewne nietypowe dodatki. Niektóre z nich mają też wyjątkowe prozdrowotne właściwości.
Goździki w rosole? Dlaczego nie!
Wielu znawców kuchni, w tym sama Gessler dodają do rosołu goździki. Zupa zyskuje wtedy nie tylko bardziej intensywny smak, ale również szereg właściwości odżywczych. Wystarczy wrzucić dwa goździki do rosołu, aby się o tym przekonać.
Chociaż przyprawa kojarzy się z zimą i świętami Bożego Narodzenia, to tak powinniśmy stosować ją przez okrągły rok. Powód? Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne. Niestety, nie każdy o nich wie, a szkoda!
Prozdrowotne zalety goździków
Goździki to przyprawa, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Polecane jest nie tylko dodawanie go do potraw, ale również ich regularne żucie . Powody robią wrażenie.
Goździki są skarbnicą eugenolu. Jest to substancja o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym . Dlatego, regularne żucie goździków lub dodawanie ich do herbaty wzmacnia naszą odporność.
Przyprawę można również z powodzeniem stosować przy uciążliwych bólach zęba . Zawarte w niej związki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Z goździków można także zrobić domowy napar na infekcje grzybicze.
Regularne nim jamy ustnej nie tylko ograniczy rozwój bakterii, ale również zlikwiduje nieświeży oddech . Warto wspomnieć, że podobne działanie ma również imbir, o czym wspominaliśmy w tym artykule .