Domowe łazanki z kapustą kiszoną i grzybami
Łazanki: z kapustą kiszoną czy ze słodką kapustą?
Popularne łazanki najchętniej spożywamy z kiszoną lub ze słodką kapustą oraz dodatkami w postaci grzybów, kiełbasy lub innego mięsa. Często również dodajemy je do wigilijnej zupy grzybowej. I tu pojawia się pytanie: czy przygotować łazanki z dodatkiem kiszonej kapusty czy słodkiej kapusty? Odpowiedzią może być kompromis, czyli łazanki z mieszaną kapustą. Każda z nich ma w sobie wiele cennych witamin i minerałów. W białej kapuście znajdziemy dużo witaminy C i A, a także wszystkim wapnia, magnezu i potasu. Z kolei kiszona kapusta to źródło kwasu mlekowego, który sprzyja utrzymaniu właściwej flory bakteryjnej jelit. Niezależnie, jaką kapustę dodasz do swoich łazanek, wybór będzie zawsze dobry.
Makaron łazanki: nie kupuj, tylko zrób go w domu!
W sklepach aż roi się od gotowych makaronów typu łazanki. Możemy znaleźć je w każdym markecie. Nie da się ukryć, że z gotowymi łazankami przygotowanie potrawy jest naprawdę błyskawiczne. My jednak polecamy samodzielne przygotowanie makaronu łazanki w swoim domu. Po pierwsze, jest to zdrowsze rozwiązanie. Do łazanek domowych używamy świeżych i sprawdzonych składników. Po drugie, przepis na tradycyjne łazanki jest naprawdę banalnie prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. I wreszcie – po trzecie – jaka to satysfakcja ugotować łazanki z kapustą od początku do końca, od A do Z. Prawda?
Przepis na domowe łazanki z kapustą kiszoną i grzybami
W naszym przepisie postawiliśmy na kapustę kiszoną oraz grzyby – leśne lub pieczarki. To najprostszy przepis, który możesz modyfikować według własnego uznania. Sprawdź!
Składniki
Na kapustę z grzybami:
-
400-500 g kiszonej kapusty
-
100 g pieczarek lub grzybów leśnych (np. borowików)
-
1 duża cebula lub 2 średnie
-
5 łyżek oleju roślinnego
-
3 liście laurowe
-
2 ziela angielskie
-
pieprz
-
kminek
-
sól
Na domowe kluski łazanki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
sól
undefined
Przygotowanie kapusty kiszonej do łazanek
Umyj grzyby pod bieżącą wodą i włóż do miski lub garnka. Zalej je zimną wodą i zostaw na parę godzin. Najlepiej, żeby moczyły się całą noc. Następnie gotuj je w tej samej wodzie przez około 20-30 minut. Odcedź i zachowaj wywar. Teraz przepłucz kiszoną kapustę zimną wodą i odciśnij. Następnie ją posiekaj. Weź dużą i najlepiej głęboką patelnię. Podgrzej na niej olej roślinny i wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, możesz dodać kapustę. Dodaj również przyprawy: liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, kminek i – jeśli jest taka potrzeba – szczyptę soli.
Podsmaż kapustę przez parę minut, a potem dodaj do niej grzyby. Po 2-3 minutach dolej do niej wywar z grzybów. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z patelni, żeby odparować wodę. Gotuj około 15 minut, a potem odstaw do wystygnięcia. Część tak przygotowanej kapusty możesz również włożyć do słoików i wykorzystać do łazanek w kolejnych dniach. Kapusta może stać w lodówce przez kilka dni.