Jaja faszerowane tuńczykiem: idealne danie z jajek
Pixabay.com

Jaja faszerowane tuńczykiem: idealne danie z jajek

Jaja faszerowane tuńczykiem to smaczna potrawa, którą przygotujesz łatwo i szybko z użyciem podstawowych kuchennych przyborów. To idealne danie na Wielkanoc, a także przekąska na imprezę czy piknik. Poznaj łatwy i szybki przepis na jaja faszerowane tuńczykiem!

Jaja faszerowane tuńczykiem: łatwe i smaczne

W okresie Wielkanocy wszyscy na potęgę jemy jajka. Tak każe tradycja, poza tym nie oszukujmy się – potrawy z jajek najczęściej są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie przekąsi z chęcią kilku jajek z majonezem, nawet bez okazji.

Tradycyjne jaja z majonezem nie są złe, ale mogą być lepsze. Możliwości urozmaicenia potrawy są niemal niewyczerpane. Prezentujemy przepis na popularną, smaczną przekąskę, w której zwykłe żółtko ugotowanego na twardo jajka zastąpimy smacznym i zdrowym farszem jajecznym z przyprawami i zieleniną. To nic trudnego i zajmuje tylko kilka minut!

Jaja faszerowane tuńczykiem: dla kogo?

Jaja faszerowane tuńczykiem nadają się dla każdego, kto nie jest uczulony na nabiał. To pożywna potrawa, której smak można dostosować do własnych upodobań, zmieniając przyprawy i dodatki.

Jaja faszerowane tuńczykiem są nie tylko smaczne, ale też – w odpowiednich ilościach – zdrowe. Z jajkami i majonezem nie należy przesadzać. Jednak tuńczyk to jedna z najzdrowszych ryb, a natka pietruszki i szczypiorek regulują pracę całego organizmu.

Jaja faszerowane tuńczykiem: na jaką okazję?

Jaja faszerowane tuńczykiem to popularna potrawa wielkanocna. Wielkanoc to czas boomu na potrawy jajeczne i wszelkie urozmaicenia tradycyjnych jajek z majonezem są wówczas szczególnie mile widziane. Ale jaja faszerowane tuńczykiem to tak naprawdę potrawa uniwersalna, smaczna i prosta w przygotowaniu. Nadają się na imprezy, przekąski, nawet na piknik.

Jaja faszerowane tuńczykiem: ile kalorii?

Kaloryczność jaj faszerowanych tuńczykiem zależy od tego, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Jedna połówka jajka będzie zawierać ok. 80 kcal. Jajka faszerowane tuńczykiem nie nadają się dla osób na ścisłej diecie odchudzającej.

Jaja faszerowane tuńczykiem: trudność

Jaja faszerowane tuńczykiem to potrawa łatwa i szybka. Przygotuje ją każdy, kto potrafi obrać jajko, utrzymać w ręku nóż i odliczyć 10 minut na zegarze.

Jaja faszerowane tuńczykiem: czas na przygotowanie

Jaja faszerowane tuńczykiem to proste danie. Jego przygotowanie zajmuje ok. 25 minut, z czego 10 minut przypadnie na gotowanie jajek na twardo, a kolejne 5 minut na czekanie, aż ostygną w wodzie.

Jaja faszerowane tuńczykiem: składniki

  • Jajka na twardo – 6 lub 8 (mniej więcej 2 jajka na porcję)
  • Tuńczyk – 1 puszka, ok. 180 g.
  • Majonez – 2 łyżki stołowe
  • Posiekana natka pietruszki / bazylia – 1 łyżeczka
  • Posiekany szczypiorek – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz – po ok. 1/3 łyżeczki

Jaja faszerowane tuńczykiem: składniki opcjonalne

  • Posiekana papryka czerwona lub żółtka – pół średniej
  • Posiekany ogórek konserwowy – pół
  • Posiekana czerwona cebulka – cała nieduża
  • Pieprz cayenne – 1/3 łyżeczki
  • Chrzan – pół łyżeczki
  • Sałata – 4 liście
  • Orzechy ruszone – garstka
  • Rzodkiewka – pół
  • Pomidory koktajlowe – połówka na każde jajko

Jaja faszerowane tuńczykiem: potrzebne przybory

Przygotowanie jaj faszerowanych tuńczykiem nie jest trudne i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Wystarczą nóż, widelec, łyżeczka, miska na zimną wodę, miseczka na farsz, jakiś cedzak, rondel lub garnek do gotowania.

Jaja faszerowane tuńczykiem: przygotuj żółtka

Jajka ugotuj na twardo (trwa to ok. 10 minut), następnie stłucz skorupki i jajka w stłuczonych skorupkach włóż do zimnej wody. W ten sposób jajka łatwiej będzie obrać – woda dostanie się pod skorupkę i sama oddzieli ją od białka.

Poczekaj, aż jajka ostygną, wyjmij je z wody i obierz. Następnie przekrój każde na pół i przełóż żółtka do osobnej miseczki. Żółtka jajek to baza dla farszu.

Jaja faszerowane tuńczykiem: przygotuj farsz

Teraz przełóż tuńczyka z puszki do cedzaka i dobrze przemyj. Włóż kawałki ryby do miseczki z żółtkami i wszystko dokładnie rozgnieć widelcem. Mieszaj i gnieć, tak by powstała zwarta masa z żółtek i mięsa tuńczyka.

Kolejnym krokiem jest dodanie majonezu, który nada farszowi odpowiedniej konsystencji, lepkości i wyostrzy smak jajek (majonez sam jest przecież z jajek).

Następnie włóż do farszu dodatki i przyprawy, w zależności od własnych upodobań. Standardowym dodatkiem jest musztarda, a z przypraw – sól i pieprz. Warto też dołożyć nieco zieleniny – natkę pietruszki i szczypiorek, ewentualnie pietruszkę można podmienić na bazylię czy rukolę o słodkich liściach.

Teraz znowu zamieszaj farsz, wszystko dokładnie gniotąc widelcem, aż do uzyskania względnie jednolitej masy.

Jaja faszerowane tuńczykiem: przygotuj do podania

Kiedy farsz jest już gotowy, przełóż go łyżeczką do przekrojonych białek. Jaja faszerowane tuńczykiem są już w zasadzie gotowe, ale ponieważ człowiek je także oczami, należy jeszcze zadbać o dekorację dania.

Obrane jajka zawsze dobrze prezentują się na zielonym podłożu, np. na liściach sałaty. Same jajka można udekorować np. pokrojoną drobno papryką, natką pietruszki, koperkiem, odrobiną majonezu lub nawet posypać orzechami. Nadadzą się też plastry rzodkiewki i połówki lub ćwiartki pomidorów koktajlowych.

Jaja faszerowane tuńczykiem: urozmaicenia

Możesz niemal dowolnie zmieniać skład swojego farszu do jaj. Smak będzie wyrazistszy, jeśli dodasz do farszu np. 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, pół łyżeczki chrzanu, do tego łyżeczkę drobno posiekanej papryki lub ogórka konserwowego. Dobrym pomysłem jest też dodanie posiekanej czerwonej cebulki.

Zamiast podawać farsz na białkach jajek, możesz zaserwować go też na kanapkach lub tostach albo dodać do sałatki wraz z grzankami i zestawem słodkich sałat.

Jaja faszerowane tuńczykiem: porady i wskazówki

Łatwo zepsuć jajka na twardo, gotując je zbyt krótko lub zbyt długo. Włóż jajka do zimnej wody, zagotuj ją i licz 9 minut od momentu zagotowania.

Jeśli przygotowujesz jaja faszerowane tuńczykiem na jakąś specjalną okazję (np. spotkanie rodzinne) i zależy Ci, by dobrze się prezentowały, ugotuj o dwa więcej niż zamierzasz podać. Te dwa jajka stanowić będą zapas na wypadek, gdyby któreś pękło w czasie gotowania lub źle się obrało (np. skorupka odeszła wraz z płatem białka).

Następny artykuł