Jaja faszerowane tuńczykiem: idealne danie z jajek
Jaja faszerowane tuńczykiem: łatwe i smaczne
W okresie Wielkanocy wszyscy na potęgę jemy jajka. Tak każe tradycja, poza tym nie oszukujmy się – potrawy z jajek najczęściej są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Trudno znaleźć kogoś, kto nie przekąsi z chęcią kilku jajek z majonezem, nawet bez okazji.
Tradycyjne jaja z majonezem nie są złe, ale mogą być lepsze. Możliwości urozmaicenia potrawy są niemal niewyczerpane. Prezentujemy przepis na popularną, smaczną przekąskę, w której zwykłe żółtko ugotowanego na twardo jajka zastąpimy smacznym i zdrowym farszem jajecznym z przyprawami i zieleniną. To nic trudnego i zajmuje tylko kilka minut!
Jaja faszerowane tuńczykiem: dla kogo?
Jaja faszerowane tuńczykiem nadają się dla każdego, kto nie jest uczulony na nabiał. To pożywna potrawa, której smak można dostosować do własnych upodobań, zmieniając przyprawy i dodatki.
Jaja faszerowane tuńczykiem są nie tylko smaczne, ale też – w odpowiednich ilościach – zdrowe. Z jajkami i majonezem nie należy przesadzać. Jednak tuńczyk to jedna z najzdrowszych ryb, a natka pietruszki i szczypiorek regulują pracę całego organizmu.
Jaja faszerowane tuńczykiem: na jaką okazję?
Jaja faszerowane tuńczykiem to popularna potrawa wielkanocna. Wielkanoc to czas boomu na potrawy jajeczne i wszelkie urozmaicenia tradycyjnych jajek z majonezem są wówczas szczególnie mile widziane. Ale jaja faszerowane tuńczykiem to tak naprawdę potrawa uniwersalna, smaczna i prosta w przygotowaniu. Nadają się na imprezy, przekąski, nawet na piknik.
Jaja faszerowane tuńczykiem: ile kalorii?
Kaloryczność jaj faszerowanych tuńczykiem zależy od tego, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Jedna połówka jajka będzie zawierać ok. 80 kcal. Jajka faszerowane tuńczykiem nie nadają się dla osób na ścisłej diecie odchudzającej.