Smakosze.pl Przepisy Łosoś w kremowym sosie ze szparagami
pixabay.com

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami

25 marca 2022
Autor tekstu: Małas Karolina

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów,

  • ok. 600 g filetów łososia,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 1/2 cebuli,

  • 2/3 szklanki bulionu,

  • 125 ml śmietanki 30%,

  • kilka gałązek koperku.

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: przygotowanie

Szparagi myjemy i obcinamy ok. 1 cm zdrewniałych końcówek. Łodyżki kroimy ukośnie na 1 cm kawałki.

Oczyszczony filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, a na koniec obtaczamy w mące.

Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek smażymy łososia przez 2 minuty ze strony ze skórą i 1 minutę ze strony bez skóry. Łosoś w środku ma zostać surowy, bo potem będzie dogotowywał się w kremowym sosie. Ostrożnie ściągamy skórę z łososia.

Na tę samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łodyżki i główki szparagów, smażymy kolejne 1-2 minuty.

Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. W tak powstały sos wkładamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem i gotujemy ok. 3 minuty.

Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: porady

Jako dodatek do tego dania można zaserwować kaszę gryczaną, orkiszową, ziemniaki, frytki z batatów lub makaron.

W tym przepisie łososia można zastąpić inną rybą morską.

Obserwuj nas w
autor
Małas Karolina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy