Łosoś w kremowym sosie ze szparagami
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: składniki
-
1 pęczek zielonych szparagów,
-
ok. 600 g filetów łososia,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 łyżka mąki pszennej,
-
2 łyżki oliwy,
-
1/2 cebuli,
-
2/3 szklanki bulionu,
-
125 ml śmietanki 30%,
-
kilka gałązek koperku.
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: przygotowanie
Szparagi myjemy i obcinamy ok. 1 cm zdrewniałych końcówek. Łodyżki kroimy ukośnie na 1 cm kawałki.
Oczyszczony filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, a na koniec obtaczamy w mące.
Na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek smażymy łososia przez 2 minuty ze strony ze skórą i 1 minutę ze strony bez skóry. Łosoś w środku ma zostać surowy, bo potem będzie dogotowywał się w kremowym sosie. Ostrożnie ściągamy skórę z łososia.
Na tę samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy łodyżki i główki szparagów, smażymy kolejne 1-2 minuty.
Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 minuty. Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. W tak powstały sos wkładamy kawałki łososia, posypujemy koperkiem i gotujemy ok. 3 minuty.
Łosoś w kremowym sosie ze szparagami: porady
Jako dodatek do tego dania można zaserwować kaszę gryczaną, orkiszową, ziemniaki, frytki z batatów lub makaron.
W tym przepisie łososia można zastąpić inną rybą morską.