Wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis na to ciasto. Michałek jest hitem

Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Ten deser będzie hitem na świątecznym stole. Czekoladowe, wilgotne, puszyste i mocno orzechowe bo z dodatkiem kultowych cukierków. Jakiś czas temu zrobiłam na próbę ciasto Michałek. Teraz wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis. Deser po prostu rozpływa się w ustach.
Ciasto Michałek poleca się na Wielkanoc
Jakiś czas temu upiekłam to ciasto na próbę i okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Cała rodzina i wszystkie koleżanki są nim zachwycone i wszyscy proszą o przepis. Ciasto Michałek jest tak pyszne, że upiekę je również na Wielkanoc.
Pomysł na ciasto Michałek zaczerpnęłam od Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prowadzi kanał na Instagramie jedz.pysznie i to właśnie tam znalazłam inspirację na pyszny deser. Ania Zyśk zdradza nie tylko przepisy na wyśmienite ciasta. Na jej kanale znajdują się także receptury na domowe obiady, zupy, czy śniadania, a także porady kulinarne, które przydadzą się przed między innymi przed Wielkanocą.
Przepis na ciasto Michałek. Lista składników
Składniki na ciasto (blacha ok. 22 x 33 cm)
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- 30 g gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 ml oleju
- Opcjonalnie kawa + alkohol do nasączenia biszkoptu
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na krem:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 80 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 150 g cukierków Michałków
- 200 g masła
Śmietanka:
- 200 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru
- 1 opakowanie fixu do śmietany
Dodatkowo:
- 100 g dżemu porzeczkowego
- cukierki Michałki do dekoracji
- orzechy do dekoracji
Jak zrobić ciasto czekoladowe z kultowymi cukierkami?
Krok 1. Na początku zrobimy ciasto. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie delikatnym strumieniem dodawaj olej. Do miski wsyp sodę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Wymieszaj łyżką i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 20 minut.

Krok 2. Przygotuj krem: zimne mleko wlej do rondelka. Wsyp budynie, kakao, cukier i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj rózgą, a następnie podgrzewaj, stale mieszając, aż powstanie gęsty, jednolity budyń. Przełóż go na talerz, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3. Do miski przełóż zimne masło. Utrzyj je mikserem, a następnie dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Dodaj posiekane drobno cukierki Michałki i wymieszaj.

Krok 4. Upieczone ciasto ostudź i przekrój tak, by powstały dwa blaty. Spód ciasta nasącz zaparzoną czarną kawą lub kawą z niewielką ilością alkoholu. Następnie wyłóż dżem porzeczkowy.

Krok 5. Na dżem wyłóż cały, przygotowany krem i przykryj go drugim blatem. Śmietankę ubij z fixem i cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż na wierzch ciasta.

Krok 6. Górę ciasta udekoruj posiekanymi orzechami i cukierkami. Ciasto Michałek wstaw do lodówki na kilka godzin. Po przygotowaniu również przechowuj w lodówce, smacznego!
Na Wielkanoc polecamy również malinową chmurkę oraz czekoladowego mazurka.






































