Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis na to ciasto. Michałek jest hitem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.04.2025 12:05

Wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis na to ciasto. Michałek jest hitem

ciasto czekoladowe z Michałkami
Fot. Anna Zyśk

Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Ten deser będzie hitem na świątecznym stole. Czekoladowe, wilgotne, puszyste i mocno orzechowe bo z dodatkiem kultowych cukierków. Jakiś czas temu zrobiłam na próbę ciasto Michałek. Teraz wszystkie koleżanki proszą mnie o przepis. Deser po prostu rozpływa się w ustach. 

Ciasto Michałek poleca się na Wielkanoc

Jakiś czas temu upiekłam to ciasto na próbę i okazało się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Cała rodzina i wszystkie koleżanki są nim zachwycone i wszyscy proszą o przepis. Ciasto Michałek jest tak pyszne, że upiekę je również na Wielkanoc.

Pomysł na ciasto Michałek zaczerpnęłam od Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna prowadzi kanał na Instagramie jedz.pysznie i to właśnie tam znalazłam inspirację na pyszny deser. Ania Zyśk zdradza nie tylko przepisy na wyśmienite ciasta. Na jej kanale znajdują się także receptury na domowe obiady, zupy, czy śniadania, a także porady kulinarne, które przydadzą się przed między innymi przed Wielkanocą.

Najlepsza sałatka na świecie, bije na głowę nawet gyros. Podaj ją na Wielkanoc

Przepis na ciasto Michałek. Lista składników

Składniki na ciasto (blacha ok. 22 x 33 cm)

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 ml oleju
  • Opcjonalnie kawa + alkohol do nasączenia biszkoptu

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na krem:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 150 g cukierków Michałków
  • 200 g masła

Śmietanka:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 10 g cukru pudru
  • 1 opakowanie fixu do śmietany

Dodatkowo:

  • 100 g dżemu porzeczkowego
  • cukierki Michałki do dekoracji
  • orzechy do dekoracji
     

Jak zrobić ciasto czekoladowe z kultowymi cukierkami?

Krok 1. Na początku zrobimy ciasto. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie delikatnym strumieniem dodawaj olej. Do miski wsyp sodę, proszek do pieczenia, kakao i mąkę. Wymieszaj łyżką i przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 20 minut.

ciasto.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Przygotuj krem: zimne mleko wlej do rondelka. Wsyp budynie, kakao, cukier i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj rózgą, a następnie podgrzewaj, stale mieszając, aż powstanie gęsty, jednolity budyń. Przełóż go na talerz, przykryj folią i odstaw do ostygnięcia.

budyń.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Do miski przełóż zimne masło. Utrzyj je mikserem, a następnie dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu. Dodaj posiekane drobno cukierki Michałki i wymieszaj.

krem.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Upieczone ciasto ostudź i przekrój tak, by powstały dwa blaty. Spód ciasta nasącz zaparzoną czarną kawą lub kawą z niewielką ilością alkoholu. Następnie wyłóż dżem porzeczkowy.

dżem.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Na dżem wyłóż cały, przygotowany krem i przykryj go drugim blatem. Śmietankę ubij z fixem i cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż na wierzch ciasta.

krem.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Górę ciasta udekoruj posiekanymi orzechami i cukierkami. Ciasto Michałek wstaw do lodówki na kilka godzin. Po przygotowaniu również przechowuj w lodówce, smacznego!

Na Wielkanoc polecamy również malinową chmurkę oraz czekoladowego mazurka.

ciasto Michłek.jpg
Fot. Anna Zyśk